Kuzma Stabi Ref2

Kuzma Stabi Ref2
15 januari 2018 Mark van Braam
In Geen categorie
Kuzma Stabi Ref2 bij AUDIO21

Waarde lezers, een draaitafelloopwerk welke al jarenlang op m’n verlanglijst stond, is de Kuzma Stabi Ref2. En vanaf vandaag is AUDIO21 hiermee de enige Kuzma dealer in de Benelux waar u deze kunt beluisteren. Kuzma is een high-end draaitafel fabrikant en in inmiddels 35 jaar uitgegroeid tot een zeer gerespecteerde speler in de wereldmarkt van draaitafels. Vanochtend ontving ik de berichtgeving dat de Kuzma Stabi Ref2 zeer binnenkort gaat arriveren in Huize AUDIO21. Levertijden: ja ook wij dienen geduld te hebben
De Stabi Ref2 is een sandwich constructie van 2 aluminium platen van 1 cm dik, bij elkaar gehouden door een acryl plaat. De bovenplaat is verend opgehangen aan een aantal stalen veren welke weer in een bad siliconenolie rust. De resonantiefrequentie van het loopwerk wist men op deze manier op 2.2 Herz te krijgen. Dat is een prestatie van formaat. Het geheel staat op drie spikes welke gemaakt zijn van RVS en aluminium en het geheel is door het draaien aan deze knoppen, snel waterpas te zetten.

Twee motoren verzorgen de beweging van het plateau. Het lager is van het ‘inverted’ soort en draait op een ‘ruby’ bal. Zowel de bal en draairing, hebben hun eigen oliebad. De combinatie dempt alle ongewenste resonanties. Het plateau is tevens een sandwich constructie en dit is een manier om ongewenste resonanties die optreden en in de basis in elke draaitafel ontstaan, te elimineren. Zowel de bijbehorende mat en platenklem zijn vanuit deze basisprincipes ontworpen.
De voeding/electronica unit heet de PS Ref2 en deze werd een aantal jaren toegevoegd aan de Stabi Ref, waardoor we het nu over de Stabi Ref2 hebben. Hoewel het plaatje dit niet doet vermoeden; het geheel weegt zo’n 40 kilogram.

De Kuzma Stabi Ref2 komt bij AUDIO21 te staan in een rij van beroemdheden: Pluto 12A Black, Avid Acutus SP, de Nottingham Analogue Deco en Nottingham Analogue Dais.

Kuzma Stabi Ref2

We hebben de Kuzma Ref2 uitgevoerd met een toonarm uit de eigen stal van Kuzma, de 4Point. Op deze foto staat echter de Stogi Ref. Voor de ultieme fijnproevers is de Acoustica Systems Aguilar een optie die we u kunnen laten zien en horen.

Prijzen:
Kuzma Ref2 inclusief toonarm Stogi Ref € 11.900,—
Kuzma Ref2 inclusief toonarm 4Point € 14.990,—
Kuzma Ref2 inclusief toonarm Acoustica Systems Aguilar € 16.990,—