Kelder zoektocht

Kelder zoektocht
17 januari 2024 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer; zoals u weet zetelen wij aan de Dorpsstraat 44 in Heerde en ons pand is intussen al aardig wat ouder dan ondergetekende. Stammend uit 1884. En met de dagen, weken en jaren die voor ons liggen, gaan verstrijken, zal er telkens wat geschiedenis toegevoegd worden.
Mijn teerbeminde wederhelft heeft me de afgelopen jaren met regelmaat gevraagd om onderzoek te doen naar de volgens haar bestaande kelders. “Het kàn niet anders dan dat ze er zijn…”. Ik denk een niet zo rare gedachte, want ooit gestart als eerste gemeentehuis, zou ook in die tijd wat extra ruimte gewenst zijn. Wellicht een eerste high-end luisterkelder; een bouwer met een vooruitziende blik; wie zal het zeggen. Dus de afgelopen jaren heb ik zo hier en daar wat gaten in de bestaande vloeren geboord, maar ik ‘ving’ niets meer dan zand! Aangezien ik toch wel zuinig ben op de eikenhouten planken, hoopte ik dat het daarbij zou blijven.

U begrijpt vast dat met het uitspreken van die wens, dat het daarbij niet bleef. Gisteren aan het eind van de middag, toog ze plots met een fanatieke blik in haar ogen en met een hamer in de hand, de winkel in. Mijn ogen zo groot als schoteltjes en rood aangelopen als een warm geworden kreeft, vroeg ik wat de bedoeling was. “Ik moet en zal de kelder gaan vinden en ik heb een idee, ik ga op de vloer kloppen en dan hoor ik precies de holle ruimtes”.

Het is een warempel dat ze die vond. En of ik ‘even’ met een boor en decoupeerzaag zou kunnen komen om vervolgens een plank er ‘even’ uit te zagen. Intelligent als ik u inschat waarde lezer, hoop ik op uw begrip dat mijn wens was om dit onderzoek nog vòòr aanvang, te beëindigen. Smeken, smachten en gezien de ‘vijf’ al in het uur was, lukte het me om met een glas kostelijk rood uit Italië, haar op andere gedachten te brengen. Ik hoopte dat het daarbij bleef…

Vanochtend was ze al vroeg uit de veren en ik hoorde gerommel uit de schuur komen. Mijn vermoeden was dat ze haar plan weer opgepakt had en bovenstaande foto geeft aan dat haar zoektocht voorgang heeft gevonden. Edoch; onder twee lagen planken bleek een dikke laag gestort beton te zitten! En schrander als ze is; tranen in haar ogen van onbegrip over de ongewenste betonnen laag, verzekerde ze me dat dit haar laatste hoop was om de kelder te vinden.

En zoals ik wel vaker besluit: het was me wat!

 

P.S. Overigens komen de nieuwe luidsprekers van het merk AUDEL als het goed is volgende week binnen en na het inspelen hebben we een kennismaking voor u op vrijdag 26 januari en zaterdagochtend 27 januari.

COPYRIGHT © 2024 AUDIO21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM