Nieuws: JBL L82 classic: een afgevallen L100 classic

Nieuws: JBL L82 classic: een afgevallen L100 classic
21 oktober 2020 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, een tijdje geleden ontvingen we als eerste winkel in Den Nederlanden, de nieuwste loot van JBL, de JBL L82 Classic. We hadden een versie met een blauw front bestel. En nadat ze uitgepakt waren, aangesloten en enige dagen gespeeld hadden, werden we er niet bijster enthousiast van. De kleine broer van de JBL L100 Classic deed niet wat we hadden gehoopt. En ik had u beloofd om er later nog eens op terug te komen, dus bij deze. En de reden hiervan is dat toen ik een paar nummers van Lange Frans achterstevoren luisterde, ik hele normale dingen hoorde!
De benjamin uit deze lijn gaat dus door het leven als: JBL L82 Classic en de bijbehorende stands zijn de ‘JS80 stands’. De prijzen zijn € 2.290,— per paar en € 250,— voor een set stands. Erg scherp geprijsd.

Juni 2020. Uitstekend verpakt, moet ook wel want volgens mij komen ze uit Maleisië of zo? Ik zal het even navragen voor u, voordat ik iets vertel wat onwaarheid is. De gekozen kleur van het spons-front is ‘blue’ en dat past erg leuk bij de Amerikaanse walnoot-look. Over smaak valt te twisten, maar de JBL L100 welke hier de winkel opsieren, hebben we voorzien van het frisse oranje en dat maakt de speaker iets ‘aanweziger’, het blauw op de benjamin maakt ze iets ‘rustiger’. Ze staan naast de Gold Note A6 EVO welke ongeveer een meter hoog zijn, dus dan heeft u een referentie. Sowieso voor alles handig om een lengte referentie te hebben. Maar dat is een terzijde.

De luidsprekers staan op de stands; welke erg stevig zijn en het geheel ziet er erg robuust en stevig uit. Aansluiten van een set Tellurium Q luidsprekerkabels en dan een ergernis; de terminals aan de achterkant ‘wijzen’ schuin naar boven. Net zoals bij de L100. Ergernis, omdat we vaak met banaanstekkers werken. Maar bij de JBL’s gaan de kabels dan teveel ‘hangen’ aan de stekkers wanneer u met zware kabels zou gaan spelen en dat zint me niet. Beter is dus bij wat zwaardere kabels, om bij de JBL’s spades te gebruiken.

Om ze in te laten spelen gebruik ik een versterker. Gewoon lukraak wat er op dat moment klaar staat en dat was een MastersounD ‘Duetrenta’. De Leema Sirius muziekserver op ‘repeat’ gezet en toch maar even een eerste indruk. Tjeminee, dat viel tegen zeg! Wat ik verwachtte was het gemak en spontaniteit van een L100 Classic, maar dan ‘iets kleiner’. Nee, ik zou het geluid omschrijven als dun, geknepen, traag, weinig dynamisch dus al met al tamelijk onplezierig. Nou hoor ik u al brommen: “Mark, ben je nu niet al te somber over deze L82”? Ik kan U met vreugde als een aanstormende zon achter de wolken verklappen; we zijn een week verder en het is iets verbeterd. Maar al goed? “Neen”.
Ter afwisseling van de versterker een Pathos TT en Gold Note IS1000 gebruikt en telkens met hetzelfde resultaat. De volumeknop van alle versterkers moet behoorlijk verder opengedraaid worden; het volume neemt dan toe en de weergave wordt dan gelijk stukken beter. De voorzichtige conclusie die ik nu na 1 week spelen trek, is dat deze JBL L82 een behoorlijke sterke versterker nodig heeft, waarbij de eigenaar of eigenaresse niet moet schromen om de volumeknop behoorlijk met de klok mee te draaien.

Oktober 2020. Maar… de aanhouder wint. Het is zo dat elke luidspreker echt wel ingespeeld dienen te worden. Maar ook is het zo dat er veel verschillen zijn tussen de ‘luisterbaarheid’ tijdens deze benodigde inspeelperiode. Gisteren leverde ik een set nieuwe Marten Oscar Trio’s en deze begonnen al na een half uurtje spelen goed te klinken. Maar in praktijk blijkt de kleine blauwe JBL rakker toch zeer vele overuren te moeten maken en tot die tijd is het met oordoppen in: doorhakken. En wellicht doorzakken; maar dat is aan u.

Het is werkelijk waar; pas nadat de set JBL L82 Classic drie weken vrijwel continue voorzien werden van roze ruis, bleken deze kleine blauwe rakkers uiteindelijk wel een glimlach tevoorschijn te kunnen toveren. Het werd soepel, het werd dynamisch, het was klankmatig zeer plezierig geworden. De aanvankelijk uitgeknepen stem van Holly Cole bleek toch in de loop van de tijd weer naar normaal te komen. Haar verkoudheid was over! En het was ook niet meer nodig om de volumeknop ver open te moeten draaien.
Het lijkt warempel wel op Corona; het komt uiteindelijk wel goed, maar enige tijd afzien en geduld hebben is een noodzakelijk kwaad. Ik zou deze L82 Classic combineren met een redelijk sterke versterker, waarbij er niet echte voorkeuren zijn; het zou een Gold Note ‘IS1000’ kunnen zijn, een MastersounD ‘Duetrenta’, ik heb ook de Pathos TT op de lijst staan of een Jadis I35. Genoeg keus en dan ontstaat er toch een speaker die u uit het audiofiele weet te houden. Voor het geld een erg leuke speaker om te willen hebben en daarom warm aanbevolen. Gewoon lekker genieten! Pardon, met een hoofdletter: Genieten!

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.