Nieuws: JBL L82 classic: een afgevallen L100 classic

Nieuws: JBL L82 classic: een afgevallen L100 classic
11 juni 2020 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, de afgelopen weken kreeg ik enkele berichten van enkelen van U. De mededeling was: “Mark; ik sta op en het eerste wat ik doe is jouw site openen, maar de laatste weken zie ik weinig nieuws verschijnen. Is de aandacht verschoven naar ‘het rode goud’ uit de Bourgogne”? Gelijk hebben ze, edoch: ten dele. Het is gewoon erg druk. Heel simpel.
Er lopen nogal wat projecten en de daarmee gepaard gaande tijd voor besprekingen, demo’s, administratie en inderdaad des avonds het kostelijke glas rood als afronding van de dag, maken dat de dagen voorbij vliegen. En ik ben er dankbaar voor.

Er zijn wat onze audio collectie betreft een paar dingen die ook lopen en eentje ervan werd gisterochtend geleverd. De kleine broer van de JBL L100 Classic kwam aan: de JBL L82 Classic. Ik meen dat we de eerste winkel zijn die uitgeleverd kreeg. De benjamin uit deze lijn gaat dus door het leven als: JBL L82 Classic en de bijbehorende stands zijn de ‘JS80 stands’. De prijzen zijn € 2.290,— per paar en € 250,— voor een set stands. Erg scherp geprijsd.

Uitstekend verpakt, moet ook wel want volgens mij komen ze uit Maleisië of zo? Ik zal het even navragen voor u, voordat ik iets vertel wat onwaarheid is. De gekozen kleur van het spons-front is ‘blue’ en dat past erg leuk bij het in Amerikaanse walnoot-look. Over smaak valt te twisten, maar de JBL L100 welke hier de winkel opsieren, hebben we voorzien van het frisse oranje en dat maakt de speaker iets ‘aanweziger’, het blauw op de benjamin maakt ze iets ‘rustiger’. Ze staan naast de Gold Note A6 EVO welke ongeveer een meter hoog zijn, dus dan heeft u een referentie. Sowieso voor alles handig om een lengte referentie te hebben. Maar dat is een terzijde.

De luidsprekers staan op de stands; welke erg stevig zijn en het geheel ziet er erg robuust en stevig uit. Aansluiten van een set Tellurium Q luidsprekerkabels en dan een ergernis; de terminals aan de achterkant ‘wijzen’ schuin naar boven. Net zoals bij de L100. Ergernis, omdat we vaak met banaanstekkers werken; welke een uitstekende contact hebben. Maar bij de JBL’s gaan de kabels dan teveel ‘hangen’ aan de stekkers en dat zint me niet. Beter is dus om; vooral bij wat zwaardere kabels, om bij de JBL’s spades te gebruiken.

Om ze in te laten spelen gebruik ik een versterker. Gewoon lukraak wat er op dat moment klaar staat en dat was een MastersounD Evo300B. De Leema Sirius muziekserver op ‘repeat’ gezet en toch maar even een eerste indruk. Tjeminee, dat viel tegen zeg! Wat ik verwachtte was het gemak en spontaniteit van een L100 Classic, maar dan ‘iets kleiner’. Nee, ik zou het geluid omschrijven als dun, geknepen, traag en weinig dynamisch. Nou hoor ik u al brommen: “Mark, ben je nu niet al te somber over deze L82”? Ik kan U met vreugde als een aanstormende zon achter de wolken verklappen; we zijn een dag verder en het is iets verbeterd.
Ter afwisseling van de versterker een Pathos Classic Remix en Gold Note IS1000 gebruikt en telkens met hetzelfde resultaat. De volumeknop van alle versterkers moet behoorlijk verder opengedraaid worden; het volume neemt dan toe en de weergave wordt dan gelijk stukken beter. De voorzichtige conclusie die ik nu na 1 dag spelen trek, is dat deze JBL L82 een behoorlijke sterke versterker nodig heeft, waarbij de eigenaar of eigenaresse niet moet schromen om de volumeknop behoorlijk met de klok mee te draaien.

Inspelen is essentieel, ik kan het niet vaak genoeg repeteren te zeggen en daarom gaan de speakers de komende week overuren maken. En vrijwel zeker dat ik volgende week positiever ben. Joost mag het weten. Dus: wordt vervolgd.

 

Dan een ander ding; met regelmaat worden er vragen op me afgevuurd over versterkers in een gelijke prijsregio. “Wat zijn de kenmerken, wat zijn de verschillen en wat zijn de beste combinaties te maken met de luidsprekers”. Hopelijk kom ik er morgen aan toe om de volgende versterkers; welke ik zojuist naast elkaar heb gezet: Jadis DA88S (buizen Klasse A), Gryphon Diablo 300 (solid state Klasse A) en de Pathos Heritage (hybride Klasse A), voor U te beschrijven. Ook dit: wordt vervolgd.

 

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.