Bezoeker bij AUDIO21: JBL L100 classic

Bezoeker bij AUDIO21: JBL L100 classic
4 juli 2019 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, sinds AUDIO21 mk2 in Heerde, lopen de verschillende fabrikanten en importeurs onze deur plat. Niet letterlijk gelukkig want ik ben erg gesteld op de deur, maar zeker wel figuurlijk. Ik besefte me dat door de tijd die deze bezoeken innemen, er gewoonweg minder tijd is welk ten koste gaat van mijn audio blog. En daarvoor m’n excuses. De laatste weken ontving ik wat vragende mails van enkelen onder u, hieromtrent.
Ook gisteren werd er een set speakers door de zeer aardige importeur afgeleverd met de opmerking: “zo Mark, ga hier maar eens mee spelen en ik ben benieuwd wat je ervan vindt”. Het gaat over een klassieker, de ‘JBL L100 classic’. Op lage metalen stands, in een bruine walnoot achtige fineer en een donkerbruin front in vierkantjes geribbeld. Natuurlijk begon ik zonder de frontjes te spelen. Een duidelijke jaren 70 look. Maar vast vooruitlopend op de klank; het woord ‘klassieker’ of ‘classic’ is correct wanneer we het over het uiterlijk hebben, maar is niet correct wanneer we het over de weergave hebben; dat is geheel up-to-date anno 2019 en lijkt op geen enkel punt, klankmatig gezien op de speakers van die periode.

Vanochtend neergezet en aangesloten voor een eerste indruk; het paar was al ingespeeld en ik pak dan een versterker ‘op gevoel’. En dat werd een model van MastersounD, de MastersounD Compact 845 en later vanmiddag ga ik ook eens de MastersounD Evo 300B aansluiten. Omdat het vandaag mijn poetsdag is; aangestuurd door m’n lief, die met haar armen over elkaar staand, me onverbiddelijk dirigeert, gebruik ik de muziekserver van Leema, de Sirus als bron. Eerst maar eens een paar uren draaien. Tijdens het poetsen. Brrr.

Gelijk na de openingsmaat van een klassiek stuk openbaart me een geruststelling en verwondering. M’n gevoel over de versterker wat wel eens erg goed kon matchen, is geheel kloppend. Een zeer open, gemakkelijk en diep geluidsbeeld. Direct goed, dat is fijn.

De JBL L100 classic heb ik op de bijbehorende metalen stands gezet, welke de speakers licht naar boven laten richten. Gezien de hoogte (of beter gezegd: de laagte) is dit de meest praktische manier om een ‘beeld’ te krijgen, welke op behoorlijke hoogte afgebeeld wordt. Hoewel het uiterlijk zoals gezegd een retro look heeft, is de huidige L100 een opnieuw ontworpen luidspreker, waarbij het team geleidt werd door ingenieur Chis Hagen. Het geheel van filter en gebruikte units, alsook de kwaliteit van de kast lijkt in het geheel niet meer op wat het vijftig jaar geleden was. Die heerlijke 12-inch woofer met een papieren conus kijkt me aan als een stel grote en indringende, verleidelijke vrouwenogen. Belangrijk om te bemerken dat die ogen me gelijk naar de muziek weten te trekken. ‘Gewoon’ een lekker geluid! De conische baspoort bevindt zich aan de voorkant en sommigen menen dat dit automatisch genereert dat zo’n speaker ‘dus’ tegen de achtermuur geplaatst kan worden. Tja, zo lust ik er ook nog wel één.

Waar wat ‘voor’ te zeggen is (en gelijktijdig natuurlijk ook wat ‘tegen’) zijn de twee draaiknoppen aan de voorkant; het midden en hoog zijn separaat in te stellen naar uw smaak; uw set en de akoestiek van de luisterruimte. Op dit moment staan alle knoppen op ‘nul’ en in de komende dagen zal ik wat gaan experimenteren.

Voor wie zou zo’n speaker bedoeld zijn, vraag ik me af. Voor de ras-audiofiel? Voor iemand die het vintage design leuk en/of belangrijk vindt? Voor de muziekliefhebber die met een fraaie buizenversterker, een platenspeler en zo’n ultra coole speaker klaar wil zijn? In elk geval vond mijn tederbeminde wederhelft ze gelijk super en wil een paar voor in de huiskamer. Dat wordt nog wat, want momenteel staat er een set Diesis audio Aura’s en dat is van een geheel ander niveau.

De prijs van een set L100 classic bedraagt € 5.609,— per paar inclusief stands en dat zijn ze méér dan waard; mag u van me aannemen. Z’n directe collega’s zijn de Gold Note ‘A6 Evo’, de Davone ‘Solo’ en de Trenner & Friedl ‘Osiris’.

 

Copyright © 2019 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.