Jadis Orchestra 40th anniversary

Jadis Orchestra 40th anniversary
25 augustus 2023 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, de importeur van het franse buizenversterkermerk Jadis schuwt het avontuur niet… Op z’n BMW R50 uit ongeveer zijn bouwjaar, kwam hij aanrijden om de wel zéér bijzondere uitvoering van de Jadis Orchestra te komen bezorgen.
Onlangs op de high-end in München toonde Jadis, ter ere van hun 40-jarige bestaan, een aantal speciale versies van een aantal modellen. De ‘Toile de Lu’ van de Orchestra is er een van. En u begrijpt dat wij de hand wisten te leggen op versie Nummer21. En voor uwer info;  deze versie wordt in een beperkte oplage gemaakt.

Mocht u dit najaar nog in Carcassonne komen; op de 13e Allée de Bezons heeft de kunstenaar Jean Luc Lafitte zijn atelier. Hij was het die een Jadis Orchestra ter hand nam, om er vanuit zijn kunstenaars visie iets bijzonders van te maken. En laten we eerlijk zijn; wat maakt het leven de moeite waard? Volgens mij het rijtje: Kunst, Cultuur, Audio en Motoren-met-zijspannen 🙂

Gisteren dan eindelijk de uitlevering en gelijk uit de doos aangesloten. Gelijk dan ‘maar’ op de Diesis Caput Mundi. Gelijk onthulde deze nieuwste versie van de Orchestra z’n talenten. Door enkele onderhuidse vernieuwingen, een zeer open, snel, dynamisch en krachtig geluid. Uiteraard moeten de EL3e, mijn favoriete buizen, nog een aantal dagen inspelen. Maar het is altijd bijzonder; gelijk vanaf de eerste nooit ervaar je iets zeer bijzonders.

De ‘Toile de Lu’ is voor altijd ‘getekend’ door de kunstenaar. Speelt zo’n exemplaar dan beter dan dezelfde versie zonder tekening? Het antwoord moge duidelijk zijn; welnee. Maar het is een liefhebbersobject. Voor iemand die de schone kunsten van het leven wenst te combineren. Als eerste versterker of voor iemand die al een ‘dikke’ set heeft, een tweede versterker voor de leeskamer, studeerkamer, tweede- of derde huis. Verzin het maar. Ik ben er blij mee en stond vanochtend warempel een uur eerder op, zodat tijdens de eerste koffie, de eerste tonen van dit kleinnood z’n kunsten kon vertonen. Het kon slechter, zulks een ochtend!

COPYRIGHT © 2023 AUDIO21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM
En wellicht denkt u nog eens na over de uitspraak van de Engelse romanschrijver Aldous Huxley. Òf was het toch zo dat Nietsche eerder was met die woorden naar zijn kameraad Wagner… hoe dan ook:
“NA DE STILTE KOMT MUZIEK HET DICHTST BIJ HET ZEGGEN VAN HET ONZEGBARE”.
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.