Jadis JP80 ervaring

Jadis JP80 ervaring
2 juni 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, het audiofiele leven is zo af en toe best lastig. Want wanneer je in principe erg tevreden bent over je set, maar toch de hele set op een nòg hoger plan wilt tillen; welk component ‘is dan aan de beurt’?
Een stapje terug. Met regelmaat hoor ik alhier in ‘den shop’ alsook op shows en beurzen (en ja, als ik dit laatste opschrijf, lijkt het alweer een kwart eeuw geleden. Maar zulks is een terzijde) van luisteraars: “Wat klinken die speakers mooi zeg!”. En hoewel aan de waarneming en opmerking natuurlijk geen goed of fout zit, is het wel zo dat zonder een goed front-end, er nooit een goed en/of mooi geluid kan komen. Hoe goed een luidspreker ook is; zonder goede platenspelers, versterkers, bekabelingen wordt het niet wat. Net zoals een olifant zonder slurf ook geen echt goede olifant kan zijn, zogezegd.

Een speaker gaat pas ‘shinen’ op het moment dat alles ervoor ook al aan het ‘shinen’ is. Meekijkend met de top audioset van N&R, werd uiteindelijk toch besloten om zowel de voorversterker als de phonoversterker te vervangen door de Jadis JP80MC. Het corona gooide slechts een klein beetje roet in het eten; de beloofde 2 maanden levertijd werd verlengd naar bijna 3 maanden. Dus eigenlijk viel dat wachten nog mee. Laat ons zeggen; de specialisten van Jadis wisten de oorlog van de Franse president te winnen; als het op mogelijkheden van een onmogelijke levertijd zou aankomen.

Zo’n Jadis JP80MC is een geweldenaar. Iets super speciaals. Misschien wel de meest bekende voorversterker van het nobele Franse merk. Het model bestaat uit 2 separate behuizingen, waarbij de zwaarste van de 2, de voeding is. Deze generator voeding ‘herbouwt’ de stroom naar 100 Herz. State-of-the-art dus. Uiteraard; want we hebben het over het Franse Jadis; volledig buizen.Zowel de phono- als het voorversterker gedeelte heeft er plezier in om door deze voeding voorzien te worden van het benodigde ‘sap’.

Een bijzonder irritante eigenschap van deze Fransoos is dat uw geduld op de proef wordt gesteld, wanneer u het machien aanzet. Althans; de oude versies en ook degene welke bij ons dienst doet als demo, doet er lang over om na de ‘klik’ van de schakelaar het groene lampje doet oplichten. Na het inschakelen kunt u een ijsje kopen. Daarna op het terras (na 1 juni) een glas rood goud gaan drinken (u weet wel; ondergetekende is een grotesk liefhebber); alsnog vanwege het warme weer voor de dorst een biertje met bitterballen verorberen en wanneer u dan thuis bent gekomen, is de JP80 dan eindelijk klaar voor ‘take off’.

Edoch; deze nieuwste versie is verbetert; u dient het ijsje in de verpakking te houden en de kurk van tevoren al uit in de fles te ploppen, want na het inschakelen begint de muzikale verwennerij al na 67 seconden! En laat dat mijn geboortejaar zijn: ’67. Maar dat laatste doet er eigenlijk niet toe.

Het uitpakken van een JP80 is net als het uitpakken van èlke nieuwe Jadis versterker, een feestje. Er was door Remco al plek gemaakt in het IsoSquaire audio rack en de Kuzma platenspeler stond met ongeduld al wat rukjes te geven aan de dienstdoende snaar. Of ik verbeelde het me, dat kon door de opwinding ook zijn. Ik ben immers ook maar een mensch.

Er was me door de importeur al ingefluisterd dat deze nieuwste versie een aantal verbeteringen had ondergaan. Jaja, het zal wel. Maar na heet aansluiten van dit gloednieuwe audiojuweel werd het even stil. We keken elkaar aan. Een moment van ongeloof. En drie maal een glimlach

En meer zeg ik er niet van; dat houden we in kleine kring. Lekker puh.

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.