Jadis: hardwired

Jadis: hardwired
14 januari 2024 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, excuses dat ik op dit 1-persoons forum, de afgelopen weken redelijk weinig van me heb laten horen. De weinige tijd die ons per dag gegeven is, maakt dat ik die keus moest maken. Demonstreren in onze winkel, het bezorgen en installeren bij klanten in den lande, zorgt dat mijn vlijtige pen de afgelopen week ‘in ruste’ was. Maar wees niet bevreesd, ik denk aan u. Elke dag!
De geneugten van mijn heerlijke professie, is dat er soms dozen naar binnen worden geschoven, waar ik reikhalzend naar uitgekeken heb. Zo is namelijk het Franse Jadis (uitgesproken ‘zzjaadiess) toegevoegd aan ons inmiddels weldadige assortiment. Een merk wat zo ontzetten goed past bij onze filosofie. De tijd moet soms passen in de dingen en de dingen moeten soms passen in de tijd en de tijd was aangebroken voor Jadis.

Nee, die Fransen doen niet àlles met den ‘Fransche slag’. Als u de ‘instap’ buizenversterker openschroeft, die schuil gaat onder de naam ‘Orchestra’, zult u geconfronteerd worden met vakwerk. NEE, geen printplaat te ontdekken. Elk draadje die z’n weg vindt, wordt met de hand gesoldeerd; van A naar B. Vaklui zoals U, waarde lezers, noemen dit: ‘hardwired’.

Nu hoor ik u denken: ‘ja, het zal wel met met die Fransen, maar hoe klinkt dat?’.
Dat kan ik proberen uit te leggen, hoewel een luistertest noodzakelijk is. En alhier luisterende, niet onplezierig. En niet ongezellig. Edoch, wel enerverend. Een paar woorden die van toepassing zijn; verleidend, een klank die gloedvol is als het noorderlicht, neutral, open, snel en helder. De klank en rust is iets eigens van Jadis, daar heeft men patent op. En de kracht en de overtuiging hiervan, neemt in de lijn van apparatuur toe. Want hoe goed de Orchestra ook is, de thans spelende voorversterker JPL die de monoblokken aanstuurt JA30 en samen de ‘Aura’ van Diesis Audio voorziet van de hoognodige signaaltjes, speelt op een hoger plan. Maar dat mag ook en moet ook, gezien de bijdrage die men te doen heeft.

Val ik nu de andere buizen versterkers aan die reeds in ons assortiment zitten? Ja en Nee. Er zijn uiteraard altijd argumenten om toch te opteren voor een MastersounD. En het is toch eigenlijk net zoals mijn teerbeminde wel eens roept over haar kinderen ‘ik hou van al mijn bloedjes’.

En is het uiterlijk van Jadis mooi? Of mooi van lelijkheid? Ach; uw vrouw of man is uiteindelijk toch ook aan u gewend geraakt?