Jadis en ‘réflexions sur les tubes’

Jadis en ‘réflexions sur les tubes’
26 juni 2021 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, de eerste keer dat ik bij Jadis in Frankrijk op bezoek was, waren er een paar dingen die diepe indruk maakten. Één van de dingen is de trilplaat, waar elk afgebouwd Jadis apparaat op komt te staan. De knop gaat op ‘on’ en de plaat begint te schudden; het hele pand schudde mee alsof er een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter plaatsvond.
Daarna werd het apparaat weer opengemaakt en op alle punten gecontroleerd en pas na ‘accord’ de wereld in verzonden. De praktijk van alledag is dat er bij ons nimmer een niet werkende Jadis buizenversterker is aangekomen. Ook na de barre-, lange-, regenachtige- reis naar Les Pays Bas.

Een andere afdeling waar we absoluut geen foto’s mochten maken, was de wikkelafdeling, waar de voedingen en trafo’s gewikkeld worden. De connaisseurs onder u weten als geen ander dat de klank-kwaliteit van elke buizenversterker, hybride versterker en solid-state versterker met een hoge mate afhangt van de voeding. En bij Jadis worden de voedingen mede hierom na productie ingegoten.

En een derde afdeling is de ruimte waar alle buizen getest worden. Op de ‘bancs de chauffe. Jadis is vooraanstaand en ontvangt de eerste batches van de buizenfabrikanten. De buizen gaan in de muur zoals u ziet op de foto en krijgen op hun donder als nooit tevoren. Daarna worden ze extreem belast en zeer veel extremer dan dat ze ooit belast worden in een versterker. Slechts de buizen die voldoen aan de harde eisen en gestelde Jadis specificaties mogen blijven. In praktijk wordt soms meer dan 50% van de ontvangen buizen retour gezonden naar de fabrikanten. Jaja, kritisch volkje bij Jadis.

 

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.