Jadis nieuws: JS1 mkIV en Jadis JS2 mkV

Jadis nieuws: JS1 mkIV en Jadis JS2 mkV
29 mei 2021 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, het laatste nieuws uit Villedubert waar sinds jaar en dag het Franse Jadis gehuisvest is, kwam met DAC nieuws. Zowel het topmodel DAC, de JS1 als de JS2 zijn voorzien van een nieuw ontwikkeld digitaal circuit. De JS1 bereikte daarmee de mkV versie en de nieuwste Jadis JS2 gaat voortaan mkIV heten. 

De Jadis JS2 MkIV heeft volgens opgave van de fabrikant nieuwe digitale circuits naast geavanceerd digitaal energiebeheer. Bovendien is de JS2 MkIV uitgerust met dubbele AKM 4197-chips, één per kanaal, waardoor de USB type-B-ingang signaal tot een resolutie van 24 bit/384 kHz aankan. De overige digitale ingangen zijn SPDIF, AES / EBU XLR en TOSLINK, die allemaal muzieksignaal tot een resolutie van 24 bit/192 kHz kunnen verwerken.

Jadis is een fabrikant van buizenapparatuur. In de JS2 MkIV gaat de muziek na conversie door een kwartet van ECC82-buizen voor de beloofde analoge warmte èn toegenomen dynamiek. De gebruiker heeft de beschikking over een cinch-uitgang en een XLR-uitgang.

De nieuwe Jadis JS1 MkV legt de lat nog iets hoger. Aan boord bevinden zich een paar AKM 4497 DAC-chips in dual mono-configuratie. Voorts is de voeding van de JS1 MkV ondergebracht in een aparte kast.

De JS1 MkV heeft een nieuw digitaal bord, waardoor het apparaat hogere resolutie formaten kan accepteren en daarom volgens de fabrikant klaar is voor toekomstige ontwikkelingen. Hij heeft ook drie 24 bit/192 kHz ingangen, SPDIF (cinch en toslink) en AES/EBU, en één 24-bit/384 kHz USB DSD-compatibele ingang. Natuurlijk heeft ook de JS1 MkV gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen. Een buizenconfiguratie van 2 x 6922, 2 x 12AU7, 1 x EF86 en 1 x EL86 verzorgt het analoge geluid.

 

.

.

De Jadis JS1 MkV beschikt over een buisgestuurde hoogspanningsvoeding, die is ondergebracht een niet-magnetisch roestvrijstalen chassis. De elektronische componenten zijn naar eigen zeggen zorgvuldig geselecteerd op klank en betrouwbaarheid. Uiteraard wordt de JS1 MkV met de hand gebouwd in de Jadis-fabriek in Villedubert, Frankrijk.

Zowel de Jadis JS1 mkV als de Jadis JS2 mkIV zijn binnenkort leverbaar. Prijzen zijn thans nog niet bekend.

 

Copyright © 2021 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.