Jadis DA88S

Jadis DA88S
28 januari 2016 Mark van Braam
In Geen categorie
Jadis DA88S met phono ingang

Vanochtend speel ik, in voorbereiding naar de demo vanmiddag, met de luidsprekers van Unison Research, de Max1. Een hoogrenderende hoornspeaker, die met praktisch elke versterker aangestuurd kan worden. Schappelijke prijs van € 4.900,– Vanmiddag laat ik ze spelen met de Pathos TT, een hybride klasse A versterker. Deze TT speelt zo vloeiend als een single ended buizenversterker, geen greintje hardheid of nare randjes. Ritmisch erg lekker en dynamisch. Zo verleidelijk als Angelina Jolie.
Toch kon ik het niet laten, om de zojuist gearriveerde Jadis DA88S met 8 stuks KT120 even aan te sluiten. Uitgevoerd in zilver, in plaats van het bekende ‘Or’. Dezelfde plaat, Lenard Cohen als inmiddels redelijk oude man, breekbaar zingend, een van z’n laatst uitgebrachte elpee’s. En zo ‘koud uit de doos’, merk je direct wat zo’n krachtpatser doet. De autoriteit neemt met een beangstigende hoeveelheid toe. Een soort oerkracht vanuit de oude ‘gentleman Lenard’, maakt zich van hem meester. Je kijkt z’n keel bijna in. Niet dat ik daarop zit te wachten.. Maar dat oergevoel van deze DA88S is zo aards, zo wezenlijk. Zo krachtig. Zo overtuigend. Ik weet ook niet waarom, maar moest denken aan Grace Jones van weleer. Krachtig en sensueel tegelijk; ze kon spinnen als een klein poesje, maar ook brullen als een leeuw. Maar dat laatste heb ik van horen zeggen.

De afgelopen jaren heb ik in m’n winkel, vele buizenversterkers in de prijsklasse € 7.000,– tot € 20.000,– de revue laten passeren. Soms goed, soms behoorlijk goed, maar nooit heb ik het complete pakket ervaren wat de DA88S van Jadis doet. Is bovenmenselijk te vervangen door ‘bovenapparatelijk’?