Jadis 300B: sexy like hell

Jadis 300B: sexy like hell
7 oktober 2019 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, de Jadis SE300B voorziet u per monoblok van zo’n 10 Watt versterkervermogen in pure klasse A, single ended geschakeld, waarbij beide 300B’s parallel geschakeld zijn. En deze monoblokken wegen zo’n 30 kilo per stuk.
Bij het bekijken van deze beauty’s, ontwaart u per blok 5 buizen. 2 maal 300B, 2 gelijkrichterbuizen en 1 stuurbuis. Hoewel de meeste aandacht gaat naar de grootste van dit stel, de 300B, gloeien de andere buizen u net zoveel tegemoet. Wat formaat betreft zijn deze blokken fractioneel groter dan de JA30, maar een stuk kleiner dan de JA80. Wat me bij de specificaties ook opviel, is dat het verbruik per blok aan de lage kant is. Opgeteld met de gebruikte Jadis JPL voorversterker, tezamen ongeveer hetzelfde als bijvoorbeeld een geïntegreerde Jadis DA50S.

Hierboven meer ‘bladieblaaa’ dan u van me gewend bent. Mijn welgemeende en weloverwogen excuses.

Om maar met de deur in huis te vallen; het gros van de 300B versterkers die ik gehoord heb, vond ik meestal maar ‘zo-zo’. Zowel bij verschillende mensen thuis; op shows en degene die in m’n winkel zijn gepasseerd. Hoewel ook bepaalde aspecten juist wel m’n waardering kregen, vond ik de weergave meestal niet homogeen. Het ontbreken van laag; of een vaag laag; of een te dunne weergave. Oftewel; teveel klemtonen en te weinig homogeen. En dat leidt af van de muziek. En helemaal haakte ik af, wanneer men pogingen deed om ‘het laag’ met andersoortige versterkers aan te sturen. Timing, snelheid en fasegedrag sloegen elkaar om de oren; alsof de linker speakerunits gemaakt zijn van papier en de rechter speakerunits van plastic. En dat combineert niet fijn. Maar natuurlijk heeft ondergetekende bij lange na niet alle 300B versterkers op deze wereldbol gehoord.

Op aanraden van de importeur, ben ik toch gaan kennismaken met de SE300B. En vooruitlopend; onze omvangrijke buizenversterkercollectie van Audio21 gaan bevoorraden met een set Jadis SE300B. Dat rijmt. Maar dat terzijde. Toch…. het kriebelde wel wat in m’n buik. De eerste aansluiting werd gedaan op de Trenner & Friedl ‘Pharoah’, welke met een relatief hoog rendement van 92 dB niet ‘moeilijk’ zouden zijn voor een 300B versterker…  De Pharoa’s laten oh zo snel en direct horen wat er goed- en wat er eventueel minder goed is. Omdat de versterkers nieuw uit de doos kwamen, heb ik me toch kunnen beheersen en ben na het inschakelen de keuken ingekropen, om een maaltijd te bereiden voor m’n tederbeminde wederhelft. En ook voor mezelf, natuurlijk. Onder het motto; liefde gaat door de maag.

Een paar uur later ben ik weer m’n winkel binnengeslopen en de eerste cd ging in de cd speler, de Gryphon Scorpio S. Cecila Bartoli. Daarna Eric Vloeimans. Daarna Bach. Daarna het Officium, vertolkt door het Hilliard ensemble met Jan Garbarek; daarna een cd waarbij Ray Brown z’n contrabas aan de tand voelt. En daarna kon ik niet stoppen, de lange lijst zal ik u besparen. Vanaf de eerste tonen ontstond: ‘dit kan niet waaaar zijn!’. De Pharoah’s heb ik nog nooit zo horen excelleren. Een ruimtelijkheid en het gevoel dat er geen muren in m’n luisterruimte staan. De mate waarin het elektronische geheel verdwenen is, is fenomenaal. De snelheid en dynamiek; verschillen zijn zo makkelijk hoorbaar bij een stem; neem het nummer Temptation van Diana Krall. De nuance in snelheid en de manier waarop ze in de microfoon hijgt; ze komt tot leven. Op een ongehoorde manier. Een weergave middels deze combi is het ultieme in transparantie. De ultieme verleiding. Als iemand niet weet of begrijpt waarover ik het heb; twee minuten alhier luisteren voldoet om te weten waar ik het over heb. Twintig ook.

Hetzelfde over dynamiek en snelheid. Deze volledig in klasse A geschakelde, single ended 300B versterker combi, laat op deze manier, de akoestiek en essentie van de ruimte horen, waar de opname plaatsvond. Ik realiseerde me ook dat deze set 300B monoblokken bijzonder zijn vanwege het aanwezig zijn van 2 stuks 300B per monoblok; vier in totaal. Dat heb ik nog nooit eerder gezien.

‘Maar’… hoor ik u nou murmelen?; ‘hoe zit het met het laag’. Ik zal het als volgt omschrijven; de plukbas van Ray Brown stond met al z’n nuance in m’n ruimte; nooit eerder hoorde ik een snelheid, dynamiek en informatie op een betere manier. En dat kluisterde me ademloos aan de stoel. Zijn er dan geen enkele kantekeningen? Ja en nee. Persoonlijk ben ik geen laag-fetisjist; liever wat genuanceerder-, dan teveel laag. Maar in dit laag, is de punch van de Jadis JA30 of bijvoorbeeld een Jadis DA50S pregnanter en voelbaarder. Dus daarmee niet bedoelend ‘meer’, maar vooral ‘anders’. De andere ontwerpen zijn fractioneel ‘voller’ in het laag en geven de driedimensionaliteit op een andere manier weer. Het ‘beste’ of ‘de muzikale waarheid’ bestaat nou eenmaal niet. Gelukkig maar.

Bij elke Jadis versterker, vanaf de benjamin ‘Orchestra’, is die enorme klankrijkdom aanwezig; zo ook bij de SE300B. Maar zoals altijd; voor elk model is wat te zeggen. Maar ‘shopt’ u voor een eindversterker of monoblokken in de regionen van de 10K en (heeel veel) meer dan zou u zichzelf tekort doen, door u niet onder te willen dompelen in wat gaande is met deze Franse combi.

Er is een opvatting: “Bij het gros van de 300B buizenversterkers is het erg moeilijk om goed passende speakers te vinden”. Dat klopt mijns inziens niet. Het probleem ligt niet zozeer bij de luidsprekers; de moderne luidsprekers die Audio21 voert, zijn eigenlijk bijna allemaal wel makkelijk tot heel makkelijk aan te sturen. Dit ligt onder andere aan de combinatie van impedantieverloop en rendement. Nee, het probleem ligt bij de kwaliteit van de aangeboden versterkers. De Jadis SE300B is van een geheel andere orde dan veel andere 300B versterkers. Ik realiseer me dat ik een deel van u nu tegen de haren strijk. En geen probleem wat mij betreft als we het af en toe niet met elkaar eens zijn.

Het fijne van het ontwerp van Jadis is dat de speakerkeuze zeer veel groter is. Of dit komt door de gebruikte componenten, de schakeling, de overbemeten trafo’s en voedingen? Ik zou zo zeggen; ‘The Proof of the 300B pudding, is in the eating’.

Nog even iets over de prijs; een set monoblokken van Jadis, de JA30 komt op € 10.530,— en de SE300B overhandig ik u voor € 12.795,— En dan bij beiden nog een voorversterker, bij voorkeur de Jadis JPL mkII of JP30MC mkIII. Ondanks dat de formaten- en het uiterlijk erg overeenkomen, is het inwendige- de gebruikte componenten en trafo’s toch echt heel anders. Beiden kostbaar, maar niet onoverkomelijk. En als u uw zuurverdiende munten overgedragen hebt; dat nare gevoel dat het weg is, vergeet u terstond, wanneer u de eerste verleidelijke klanken hoort.

Dus daar waar ik door m’n ervaringen van de afgelopen 10 jaar afgehaakt was voor deze buis, heeft de Jadis SE300B weergave me in een staat van ontroering doen aanlanden. Zaterdag 23 november organiseren we wederom een Jadis showdag. En voortaan zeg ik maar zo: Jadis SE300B: Sexy like hell!

COPYRIGHT © 2019 AUDIO21, HEERDE
NIETS UIT DEZE BOVENSTAANDE INFORMATIE MAG WORDEN VERVEELVOUDIGD, OPGESLAGEN IN EEN GEAUTOMATISEERD GEGEVENSBESTAND, WEBSITE OF OPENBAAR GEMAAKT WORDEN IN ENIGE VORM OF OP ENIGE WIJZE, HETZIJ ELEKTRONISCH, MECHANISCH OF DOOR FOTOKOPIEËN, OPNAME, OF OP ENIGE ANDERE MANIER, ZONDER VOORAFGAANDE SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN AUDIO21.