Vergelijk: ICHOS ‘No Three mk2’ & JBL ‘4349’

Vergelijk: ICHOS ‘No Three mk2’ & JBL ‘4349’
22 april 2021 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, twee nieuwelingen in ons assortiment luidsprekers: de ICHOS ‘No Three mk2’ en de JBL ‘4349’. Tijd voor een vergelijkend warenonderzoek.
Enige jaren geleden waren we er vroeg bij met de JBL L100 Classic en later de kleinere JBL L82. Beide modellen in een overduidelijke retro-look. Er waren liefhebbers van AUDIO21 welke hun voorhoofd lieten fronsen bij de naam JBL. Maar tot op de dag van vandaag kan niemand ontkennen dat de muzikale lol en luisterplezier die deze ‘boksen’ genereren, toch aanstekelijk is.
De tijd passeerde en de mensen van JBL zaten niet stil en lanceerden onlangs de vintage ogenende luidspreker, JBL ‘4349 Studio Monitor’. De JBL ‘4349’ doet het vanaf een lage stand en de ‘L100 classic’ moest ze dus even uitlenen voor dit vergelijk.

Het hart van de JBL ‘4349’ is de bijna 4 centimeter compressie driver, welke in een speciaal gevormde hoorn bevestigd is. Het verschil met een ‘gewone’ tweeter is dat de compressie driver zijn ‘dome’ niet rechtstreeks aan de omgeving ‘koppelt’, maar dat deze aan de voorzijde voorzien is van een speciale constructie met een kleine opening. Deze constructie vormt een drukkamer die het rendement van de tweeter enorm doet toenemen. Vervolgens wordt deze tweeter gekoppeld aan de hoorn, die op een mechanische manier de energie nog eens extra doet toenemen.. Het geheel speelt makkelijk en natuurlijk en dus niet zo gek dat AUDIO21 zo’n speaker omarmt. De compressie-driver neemt het roer volledig over vanaf 1.500 Herz. Eronder doet de 30 centimeter papierpulp het werk. Een droog, transparant en snel laag. Onderschat overigens niet de kwaliteit van de units welke JBL gebruikt; onlangs zag ik een set ‘open’ luidsprekers, waarbij de units er aan de voorzijde zo gelijkluidend uitzien, maar waarbij je aan de achterkant ziet dat het gevormde plaatstaal toch echt iets anders is dan de units van zo’n JBL en ICHOS. Het kan maar gezegd worden.
Een set JBL ‘4349’ zou ik op stands zetten. Plat op de grond kan wel, maar kans dat uw lief er een plant op gaat zetten en dat kunnen we niet laten gebeuren, toch? Nee zonder gekheid, de hoogte van de tweeter heb ik toch altijd graag op minimaal oorhoogte, zelfs wanneer er een hoorn gebruikt wordt.

De ICHOS ‘No Three mk2’ bestaat eveneens uit twee units, een tweeter welke twee kanten op speelt en een laagunit, welke aan de binnenzijde een hoorn is en is een kast welke dus een de onderzijde geopend is. De gebruikte spikes zorgen voor de benodigde hoogte van circa 10 cm. We noemen dit een ‘back-loaded horn’, wat een relatief bescheiden kastafmeting mogelijk heeft gemaakt; met toch de luchtigheid, snelheid en laagtransparantie. Dit geheel maakt plaatsing vlak tegen de achterwand mogelijk. Bij de JBL’s zitten de baspoorten overigens aan de voorzijde.

Hoe anders is de ICHOS ‘No three mk2’ en hoe vergelijkbaar zijn deze twee concepten. De ‘No Three mk2’ zijn voorzien van twee kanten uitstralende dipool tweeters, welke een zeer hoog rendement weten te behalen met de gebruikte dipooltechniek. Ook deze unit is bijna 4 cm groot, zoals bij z’n Amerikaanse neef. Het voordeel van deze bouw is dat er geen achterwand in de tweeter is. Het garandeert een zeer open, snel en ruimtelijke weergave. Het laag wordt voor de 25 centimeter grote laagunit, welke voorzien is van een aantal lagen balsamico olie. De ‘stage’ is met de ICHOS grootser en dieper dan bij de JBL.

Het rendement van de ‘No Three mk2’ meet 94dB en van de JBL ‘4349’ is 91dB, wat een aanstuurbaarheid mogelijk maakt van elke versterker en natuurlijk ook een buizenversterker. Wel merk je bij dit verschil dat bij het omwisselen van de luidsprekerkabels, dat het volume bij de ICHOS hoger is. Voor uw versterker maakt dat overigens niet uit, die speelt makkelijk met beide luidsprekers. Aan de bovenzijde van de ICHOS ziet u twee ‘rode’ ingangen voor de hoogunit en hiermee kiest u een andere ‘loop’ door het filter, wat een licht andere klank genereert. Bij de JBL’s kunt u middels draaiknopjes aan de voorzijde, uw ideale instelling kiezen.

Om de verschillen te omschrijven, gebruik ik graag de Gold Note ‘IS1000’ versterker. En dat is niet zomaar gekozen. Uiteraard ben ik daarna een serie buizenversterkers gaan gebruiken, waarbij de modellen van MastersounD (‘Compact 845’, ‘Dueventi’ en de ‘Evo 300B) de voorkeur genieten bij de JBL’s. De Jadis (‘Orchestra’, ‘DA50’ en ‘DA88’) en Synthesis (‘A40’ en ‘A100’) vormen uiteindelijk toch de beste combi met ICHOS.

De generale klank is van de JBL wat donkerder en voller, alsof een toon van onderaf opgebouwd word. Bij de ICHOS precies het tegenovergestelde, ze klinkt net wat helderder, schoner en is nagenoeg ongekleurd. Ik moest tijdens het vergelijk denken: de ICHOS is een glas witte Bourgondische Chardonnay en de JBL een speciaal gebrouwen donker Belgisch biertje. Het laag van de JBL wordt wat ‘vetter’ aangezet, maar blijft informatief en behoorlijk precies. Het vergelijk met de ‘L100 Classic’ is dat de inhoud van een toon voller is, het mid en hoog heeft meer ‘body’ en het laag is wat grootser; al met al wel een beduidende stap voorwaarts en volwassener. Terug naar de ‘No Three mk’; het laag van de ICHOS is droger en net wat sneller, informatiever en transparanter. De JBL’s zou ik altijd aansturen met Nordost, de ICHOS varen daarentegen beter bij Tellurium Q, òf de duurdere Nordost series.

Van de bekende cd ‘Transformer’ van Lou Reed, is het nummer ‘walk on the wild side’ een erg praktisch nummer om klank, ruimte, laaginformatie en intentie te ervaren. Het legt de beide concepten direct bloot. Het kunnen combineren met de gebruikte versterker zal een behoorlijke bepalende factor worden en we kijken graag mee over uw schouder om te zien ‘wat u aan het doen bent’.

Een set JBL ‘4349’ kost u € 7.980,— en met een set stands van JBL € 429,— komt u op € 8.409,— De set ICHOS No Three mk2’ gaat voor € 10.900,— over de toonbank. Een set ICHOS luidsprekers wordt per stuk gemaakt in Oostenrijk; de JBL’s ergens in de wereld in een flinke productielijn en dat verklaart ook een deel van het prijsverschil.

Beiden zijn te ervaren in onze winkel, voor beiden valt veel te zeggen en houdt u liever van witte wijn of een biertje? Als u begrijpt wat ik bedoel…. vast wel.

Copyright © 2021 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam.
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.