Humor van trombonisten

Humor van trombonisten
7 augustus 2021 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, dit keer geen eervolle vermelding voor een Nagra- of Gold Note product, maar het volgende: uit een eervolle bron kwam mij ten ore, dat de meest humoristische muzikanten, de trombone spelers van de band en/of orkest zijn.
Al gravend in de grotten van m’n verleden, herinner ik me, braaf als ik was, dat ik als jong jochie elke maandagavond verscheen in de oefenzaal van de plaatselijke fanfare. Ondergetekende in de rij der trompetisten en links naast ons, een tweetal mannen die de trombone bespeelden. Dat wil zeggen….; als ze niet aan het overleggen of ouwehoeren waren. Het was nog in de tijd dat het niet gek was, om met de linkerhand de trombone te spelen en in de rechterhand een rokende peuk te hebben. Die peuk die ging mee met de opgaande- en afgaande beweging van de schuif. En op de grond een groene fles…
Het was een soort klein-theater en als jong jochie fascinerend. Om met verbazing te aanschouwen. Te zien hoe die twee mannen maandagavond na maandagavond al rokend, de laatste moppen aan elkaar vertelden, hartelijk lachten en de vermanende blikken der dirigent negeerden. En af en toe spelend op hun trombone; een goede timing hadden ze wel trouwens. Dat mag ook wel eens gezegd worden.
De reden voor de oudste van de twee om de schuiftrombone te spelen, had te maken met z’n metier; hij was timmerman. En tijdens zaagwerkzaamheden, had hij enkele vingers gehalveerd. In het leger had hij niet gezeten; zou best goed voor hem zijn geweest. Maar dat is een terzijde. In die tijd lieten ze het afgezaagde stompje kennelijk liggen in het zaagsel. Ik kan me niet voorstellen dat men tegenwoordig geen manier heeft om zo’n afgezaagd stompje weer aan te lijmen. Dus z’n rechterhand mistte twee vingers en een fatsoenlijk instrument met drie ventielen was dus niet mogelijk.
Wellicht dat tegenwoordig zulks ook opgelost kan worden met een vinger-prothese van titanium, aangestuurd met een remote door de dirigent. Dat zou het leven van Jaap van Zweden toch gemakkelijker maken; niets meer aan hoeven geven, slechts een druk op een knop, veroorzaakt een brul van de trombone! Dat zou zelfs in New York de voorpagina’s halen. En in Heerde.

Hoe dan ook; humor en trombonisten en ik ben eens op YouTube gaan neuzen en kwam tot het inzicht, dat het mogelijk is om het geluid van een Ferrari na te bootsen met een trombone! Werkelijk; het wereld-wijde-web staat er vol van. Dan vraag ik u toch, waarde lezer, zulks is toch humoresque?

KLIK KLIK KLIK

Ferrari