Houten platenborstel

Houten platenborstel
24 augustus 2020 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie
Houten platenborstel bij AUDIO21

Waarde lezer, al enige tijd bevindt zich in ons assortiment een platenborstel. Nee, U kent ons intussen: niet ‘zomaar’ een borstel!
Het zit namelijk zo; wij waren het al jaren niet helmaal eens met de platenborstels zoals we gewend waren te gebruiken. Veelal zijn deze gemaakt van een stukje gebogen aluminium of van kunststof. Voorzien van zwarte vezels. Verder onderzoek wees uit dat de verkrijgbare houten versies, voor het grootste deel in China geproduceerd worden. En bijna standaard zijn de gebruikte haren van geit. Geitenharen. En wanneer u zich eens verdiept hoe men met de geiten omgaat in China en hoe e.e.a geproduceerd wordt… Nee, als groots dierenliefhebber die we zijn; géén geitenharen. Het hout wat gebruikt wordt, is eveneens veelal niet van het FSC gekeurde soort.

Maar wat- en hoe dan wel? Geloof me; het ontwikkelen en laten produceren van iets wat er zo onschuldig uitziet, is een maandenlange gang; naar houtbewerkers en borstelfabrikanten, testen met prototypes. Want waar moeten de vezels aan voldoen? De elpee dient niet statisch te worden bij het beroeren; het stof dient zoveel mogelijk uit de groef ‘geaaid’ te geraken; de groeven mogen niet beschadigen; te hard is niet goed; te zacht is niet goed; te kort is niet goed en te lang is niet goed. Hoeveel haren per centimeter; teveel is niet goed; te weinig is niet goed. Zucht, het is me wat. Maar dat is een terzijde.
Het gebruikte hout wat voldeed aan de zware eisen die we stelden, werd het hout van Plataan. Het is licht, sterk, duurzaam en de nerf is zo veranderlijk als de muziek in de groef in een elpee. Dus geen enkele borstel is hetzelfde.
Als laatste wilden we natuurlijk een herkenbare AUDIO21 platenborstel, maar een inktstempel werd het niet; het AUDIO21 logo wat u ziet, is er met een laser ingebrand. Een monnikenwerk.
De borstel bestaat uit twee delen; de bovenste is de borstel en de onderste is de houder. Tijdens transport bij elkaar gehouden door een zwart bandje. Een object met een hoog aaibaarheidsgehalte. Of het een klein sieraad is naast uw platenspeler; dat mag u zelf bedenken.

Maar wij zijn blij en apetrots op onze houten platenborstel, dat moge duidelijk zijn. Inclusief verzending hebben we het over € 38,50 en bij het zelf ophalen in onze winkel in Heerde, is de bijdrage € 30,–
Wenst u dit dagelijks benodigde product? Een mail met uw naam/adres naar contact@audio21.eu volstaat om na het voldoen van de benodigde pecunia, eigenaar te worden.

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam