Hoe bijzonder is het doodgewone

Hoe bijzonder is het doodgewone
8 januari 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, sluit eens uw ogen en denk eens terug aan een willekeurige ochtend van de afgelopen week. U wordt wakker, staat op, springt onder de douche en kleedt zich aan. Met een kop koffie en een bakje yoghurt met fruit leest u de nieuwste stukken op bijvoorbeeld Nu.nl. Vlak voor u weg moet, checkt u nog even snel de e-mail. Dan, hup in de trein of auto: op naar het werk. Niets bijzonders, dat ochtendritueel.
Zo lijkt het. Maar in werkelijkheid is alles er bijzonder aan. Want achter de volstrekte vanzelfsprekendheid van dat warme water uit de douche, die verse koffie uit het koffiezetapparaat, dat frisse fruit in de yoghurt, het draadloze internet op uw laptop en de trein die keurig volgens schema arriveert, schuilen een technologische complexiteit en menselijk vernuft die hun weerga niet kennen.

Neem alleen al die douche. In de negentiende eeuw een utopische luxe, in de jaren dertig slechts voor een kleine elite weggelegd. En pas een halve eeuw geleden, langzaam maar zeker de norm in een doorsnee huishouden. Geen wonder: achter de douchekop gaat een infrastructuur schuil die met recht wonderbaarlijk te noemen is. Een ondergronds stelsel van 120.000 kilometer aan leidingen, levert glashelder water aan ieder huishouden in Nederland. Een technologie die pas ver in de twintigste eeuw normaal werd. Via waterpompen, langs opslagtorens en zuiveringstallaties, door hypermoderne waterleidingen, met behulp van cv-ketels, draaiend op een uitgestrekt gas- en elektriciteitsnetwerk, belandt het uiteindelijk achter de draaiknop. Die wij gedachteloos opendraaien voor een warme duik in eigen huis. En het werkt. Nagenoeg altijd. Het is me wat.

Eigenlijk geldt dit voor bijna ieder ritueel in ons dagelijks leven. Wie beseft telkens wat er voor nodig is om een trein te laten rijden, een banaan in een fruitmand te doen belanden of een e-mail naar een collega in China te versturen? Hij of zij kan niet anders dan verbijsterd zijn dat bijna al ons vervoer op tijd, al ons voedsel vers en al onze communicatie geruisloos is.

Ik weet niet of het u zo vergaat, maar elke keer wanneer ik een knop induw van een versterker; een cd in de lade leg en de kabels inplug aan een luidspreker, ben ik toch weer verbaasd dat het allemaal kan; muziek in ons huis. Vanaf een schijf of een elpee.
Wonderlijke wereld 🙂