Modificaties… zucht!

Modificaties… zucht!
24 juni 2017 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, enkele audiofielen onder u zijn met de orde van regelmaat op zoek naar verbeteringen in hun geluid. En het magische woord is voor hen: modificeren. Het motto lijkt te zijn; wanneer het gemodificeerd is, dan is er aan gesleuteld; er is naar gekeken door de vermeende specialist en als de versterker na drie weken wachten dan terugkomt? “Ja, ik kon het gelijk horen, het klinkt nu veeeel beter”.
Ik hoor dit soort verhalen dan minzaam aan en kan dan nauwelijks onderdrukken ‘oh ja?, nou fijn zeg’. Voor zover ik dat soort apparaten heb kunnen vergelijken met het origineel, waren de veranderingen zelden verbeteringen. De vraag is ook, of iemand in staat is, zich de veranderingen na drie weken niet luisteren, nog te kunnen herinneren.

Met enig regelmaat van de klok kom ik bij m’n importeurs waar begenadigde technici rondlopen en kom opengeschroefde apparaten tegen, waar ze dan hoofdschuddend naar kijken en meewarig mompelen ’tjee, wat moeten we hier nou weer mee’. Zo ook afgelopen week, een opengeschroefde Synthesis Shine liet zien dat er door een specialist een aantal modificaties waren aangebracht. Het betreft een tweedehands apparaat, dat waarschijnlijk om deze reden al behoorlijk van-hand-tot-hand was gegaan. De huidige eigenaar die het ding op MP kocht, vond dat het apparaat toch niet zo goed klonk en nogal heet werd. Dus naar de importeur en die stelde vast dat er buizen ingestopt waren, die er nooit ingezet hadden mogen worden. Ok, de buisvoeten passen wel, maar dat wil nog niet zeggen dat het altijd goed is. Bovendien was de bias niet aangepast en er bleken nogal wat slordig aangebrachte omleidingen aangebracht te zijn. De zwarte krimpkousen om de ‘verbeterde’ condensatoren zeggen eigenlijk al genoeg.
Om een lang verhaal kort te maken; het apparaat blijkt levensgevaarlijk te zijn! Kortsluiting, brand; het ligt allemaal op de loer. Tja, u hoort mij niet zeggen: ‘ik zei het toch..’; maar ik denk het wel!

Ben ik dan altijd helemaal tegen modificaties? Nee hoor, dat bedoel ik met bovenstaand voorbeeld niet aan te geven. Maar wel dat het best vaak voorkomt, dat er met tweedehands apparatuur is gerommeld en dat goedkoop dan toch echt duurkoop blijkt te zijn. Sommige modificaties worden uiterst netjes aangebracht.
Echter; en nu denk ik hardop; een apparaat wat al jaren uitontwikkeld is en bestaat uit zoveel componenten en componentjes; wie is de modificateur dan, om te bepalen dat de fabrikant het eigenlijk niet goed heeft ontworpen en dat hij het wel ‘even’ gaat verbeteren…
Ik denk dat ik gewoon meer zie in evolutie.

Hoe heerlijk toch, voor degenen onder u, die kunnen genieten van hun nieuwe apparatuur en zorgeloos gebruik.