TIP: Het beste van… 50 jaar Toppop

TIP: Het beste van… 50 jaar Toppop
4 augustus 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, keek u er vroeger ook naar? TopPop met de wonderlijke Ad Visser. Het is in september precies vijftig jaar geleden dat het muziekprogramma Toppop voor het eerst werd uitgezonden. De AVROTROS staat op radio en televisie stil bij het jubileum.
Op tv wordt in Het beste van… 50 jaar Toppop vanaf 5 augustus op NPO 3 teruggeblikt op hoogtepunten uit het archief. BN’ers als Karin Bloemen, Erik de Zwart, Alain Clark en Glen Faria delen hun favoriete optredens uit het programma dat tot en met 1988 te zien was. Uiteraard gaat ook presentator Ad Visser terug in de tijd.

Ad Visser kondigt het het optreden van The Jacksons aan. De jonge Michael had in de Toppop studio bijna te weinig ruimte voor zijn toen al geweldige dansmoves.

Penney de Jager laat zien dat ze het dansen nog niet is verleerd en kijkt terug naar haar choreografie op een nummer van Stevie Wonder.

Erik van der Hoff (Roberto Jacketti) vertelt hoe veel indruk het eerste optreden bij Toppop maakte en herinnert zich de gratis lunch als de dag van gisteren.

Ook het Nederlandstalige lied ontbreekt zeker niet in de Toppop-archieven. We kijken met de gasten naar een piepjonge André Hazes en de 63-jarige Zangeres Zonder Naam. En we horen dat er maar liefst 17 miljoen exemplaren van het Smurfenlied van Vader Abraham zijn verkocht. (Sommige dingen zouden toch bij wet verboden moeten worden…)

De disco beleefde zijn hoogtijdagen tijdens de jaren dat Toppop werd uitgezonden. In deze aflevering wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze stroming en komen hits van Donna SummerThe Village People en George McCray voorbij.

En natuurlijk mag Earth & Fire niet ontbreken met hun megahit ‘Weekend’. Wie was er in die tijd niet verliefd op Jerney Kaagman in haar iconische blauwe, glimmende pak? Nou, ik niet; ik was bang van haar.

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam