Gold Note toonarmen

Gold Note toonarmen
18 november 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, morgen installeer ik bij een gelukkige Jos en zijn tederbeminde wederhelft een gloednieuwe Gold Note Giglio in walnoot. Ergens in het midden van Nederland.
Heerlijk dik opgetuigd met de ‘Donatello Gold’ en ‘B7 Ceramic’ toonarm. De tafel is onlangs alhier gearriveerd en ik bouw hier in de werkplaats de tafel op, voorzie het met de upgrade toonarm en element. Ik regel de tafel en element af en zet het voorzichtig in de doos. Ter plekke hoef ik alleen de tafel uit de doos te tillen, neder te zetten, te waterpassen en ik loop alle waarden nog een keer langs. Want we willen een 100% platenspeler met een 200% geluid. Als het zo uitkomt, bouw ik een draaitafel ook wel ter plekke op. En dat installeren hoort bij de automatische service van AUDIO21. Zo; dat laatste mag ook wel eens gezegd en geschreven worden. En derhalve en voorwaardelijk géén terzijde!

Jos koos voor de beste toonarm uit het gamma van Gold Note en dat is de Gold Note ‘B7 Ceramic’. Over het element, de Donatello Gold heb ik al dikwijls geschreven, maar tot mij ontsteltenis nog niet zo vaak over de toonarm. Normaliter worden de draaitafels van Gold Note uitgevoerd met de B5.1 en dat is voor het geld een super toonarm. Alles is heerlijk precies in te stellen; azymuth, VTA, tracking force en dwarsdrukcompensatie.

De kwaliteit van elke draaitafel is sterk afhankelijk van het loopwerk. Dus het geheel van plint, body, gebruikte materialen, kwaliteit en eigenschappen van de motor, pully, snaar, electronica en voeding. En dat alles moet dan in een bepaalde prijs en prestatie zijn en het liefst 1 + 1 = 3. Pas daarna komt er iets in beeld alszijnde de toonarm en element, phonokabel, phonoversterker en daarna de rest van uw set tot en met uw schoonmoeder. Indien aanwezig.
Maar zonder dollen; een duurdere toonarm of duurder element heeft weinig zin als het loopwerk maar ‘zo zo’ is. Dus stop zoveel mogelijk van uw budget in het loopwerk en daarna pas in de rest.

Jos verkoos het gelijk maar helemaal goed te doen. Nogmaals, de B5.1 van Gold Note is een wonderbaarlijke goede toonarm. Maar… alles kan altijd beter en de B7 Ceramic is gewoon beter. Een combinatie van materialen: aluminium, keramiek en titanium. In prijs stijgen we van € 890,– naar € 1.750,– en dat is voorwaardelijk geen kattepis. Maar…. vraagt u zich af; “is dat dan hoorbaar”? Jazeker is dat hoorbaar. Mede doordat de Gold Note loopwerken zo verschrikkelijk goed zijn, knoop dat goed in uw oren; figuurlijk. Wat u méér hoort en krijgt is een toename van resolutie, een groter dynamisch bereik, een nòg grotere klankechtheid en al met al komt u dichter bij oorspronkelijke opname.
Natuurlijk is er nog veel meer te zeggen en schrijven over het wel en wee van toonarmen, maar dat vertel ik u liever alhier tijdens het genoegen van een koffie. Maar we kunnen ook gewoon naar een elpee gaan luisteren.

Voor een overzicht van de door ons gebruikte toonarmen, KLIK HIER. Mooi zijn ze hè, daar kan toch geen afstandsbediening tegenop!

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.