Gold Note luidsprekers A6 EVO kennismaking

Gold Note luidsprekers A6 EVO kennismaking
16 januari 2019 Mark van Braam
In Geen categorie

En op een regenachtige dag in januari waarde lezer, kwamen er eindelijk 2 grote dozen op een pallet. De Italiaanse schoonheden hadden al lang zitten wroeten in m’n hoofd; niets menselijks is me vreemd. Eindelijk, de Gold Note A6 EVO. En zoals ik u beloofd had, hier enkele woorden om deze Italiaanse schoonheden te beschrijven.
Ik zou kunnen beginnen te stellen dat het ‘eigene’ van deze set luidsprekers is, dat ze niets ‘eigens’ hebben. Een zin om even bij stil te staan, want wat bedoel ik er precies mee. Nou, ik ben van mening dat uiteindelijk elke luidspreker een compromis is. Elke luidspreker heeft bepaalde eigenschappen die kenmerkend zijn voor dat model van die jaargang. De Gold Note A6 EVO (zou dat laatste voor: evolutie staan? Ik ga het eens navragen bij de ontwerper) heeft minder van die specifieke eigenschappen dan bijvoorbeeld een Trenner&Friedl, Davone of DIESIS. Deze speaker laat zich vrij makkelijk combineren en blijkt in praktijk een allemansvriend. Maar let op; is de speaker daardoor dan identiteitsloos? Nou, bepaald niet. Deze goed doordachte en uiterst goed gebouwde A6 EVO’s weten me te raken. Ze weten de stilte weer te geven wanneer dat in de muziek ter sprake komt. Op dit moment ben ik kennis aan het maken van een zeer goed opgenomen bijzondere elpee, Unifony.

UNIFONY is het jongste werk van Minco Eggersman en Theodoor Borger. Samen met ECM-artiest Mathias Eick hebben de muzikaal veelzijdige heren een monsterproject gemaakt. Het album herbergt dromerige neo-klassiek vermengd met jazz en dit is een album wat me direct weet mee te nemen. Verkrijgbaar op elpee, cd en digitaal. Uiteraard hier de elpee, waarbij de Pluto 12A black me goede diensten verleent. Niet gehinderd door muzieknoten lieten de heren Borger, Eggersman en Eick zich leiden en vervoeren door hun eigen soundscapes en improvisatie. Weg van de gebaande paden, enkel instrumentaal en op reis naar een serene wereld van ontdekking en emotie. Hoewel de composities nergens uit de band springen, zijn de tracks avant-gardistisch, vol van spanning, wordt er gebruikgemaakt van een veelal gelaagde opbouw in de nummers en zorgen afwisselend de trompet, de toetsen of zelfs de verfijnde percussie voor een klankmatig geheel dat de luisteraar meeneemt op de reis die de muzikanten aflegden in de studio. Hierbij de website, wellicht gaat u uw collectie uitbreiden: http://www.unifony.com/

Een zeer spannend geheel en nu komt het; de Gold Note A6 EVO weet me hier moeiteloos in mee te nemen. Ik merk dat ik een voorkeur heb gekregen bij deze luidsprekers voor de combinatie met zowel de MastersounD Compact 845 en de Jadis Orchestra en wat solid state betreft de Temporal Coherence. De luidsprekers genereren een zeer royale weergave, in breedte en diepte en weten dus moeiteloos de ambiance van de opname weer te geven. Een groot compliment in deze prijsklasse (€ 6.500,– per set!) en ik ben onder de indruk geraakt van deze tamelijk onbekende luidspreker.
Durft u het aan? Zich muzikaal te laten beminnen door iets wat ‘onbekend maakt onbemind’ genoemd wordt? Gaat u voor ‘de macht van het grote’ of voor goed doordachte echtheid? Want muzikaal beminnen; dat kunnen deze Gold Note A6 EVO’s méér dan uitstekend. 

Copyright © 2019 AUDIO21, Wapenveld, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.