Mijn eerste kennismaking met de Gold Note XT-7 luidsprekers was op een van de hifishows in Veldhoven. Inmiddels een paar jaar geleden. In de ruimte van Gold Note werd gedemonstreerd met een complete set van dit Italiaanse merk. Versterkers, draaitafel, phonoversterker en luidsprekers. Die geshowde luidsprekers zijn sindsdien niet meer uit mijn achterhoofd verdwenen en bleken extreem indrukwekkend.
Soms werken dingen wat opmerkelijk in een menselijk brein. Want het merk Gold Note wordt door het gros van de hifi-liefhebbers vooral gezien als dat nobele Italiaanse merk voor platenspelers, elementen, (phono)versterkers en ook de befaamde DS10 streamer/dac. In vergelijkingen die wij als winkelier dagelijks kunnen doen met artikelen van andere fabrikanten welke ons ter proeve aangereikt worden, blijkt keer op keer de prijs-ende-prestaties van Gold Note uitzonderlijk goed te zijn. Kennelijk zijn de ingenieurs van Gold Note ergens erg goed in: het ontwerpen van techniek om de muziek èn muzikale emotionele overdrachten, te kunnen ‘vertalen’ middels benodigde techniek.
De reden van bovenstaande ontboezemingen is dat Gold Note in nòg een artikelgroep erg uitzonderlijk goed is: LUIDSPREKERS. Na de eerste kennismaking van de Gold Note XT-7 was er geen haar op m’n hoofd die eraan twijfelde om deze vloerstaande luidsprekers in ons pakket op te nemen. Maar hoe opmerkelijk is het eigenlijk dat wij u hiervan te weinig opmerkzaam maken. De laatste weken hebben we in de grote luisterzaal bijna zonder uitzondering, gedemonstreerd met deze XT-7. En hoe vaak hebben mensen met open mond zitten luisteren naar deze woderbaarlijk goede set luidsprekers. Ok ok, het zijn geen koopjes, de verkoopprijs bedraagt € 13.500,– per set. Maar wel een bedrag welke we bij elkaar kunnen sparen, indien dat laatste noodzakelijk is.
We hebben het over een royale, maar toch nog steeds erg plaatsbare 3-weg vloerstaander. Over de hoogte van 111 centimeter zal uw teerbeminde niet struikelen. Een ‘anti-turbulentie’ bas reflex met een ribbon tweeter. Volbracht van een multilaags houtsoort, waarbij elke sectie z’n eigen afgescheiden ruimte heeft gekregen. De gebruikte spikes zijn praktisch niet te zien en de speakers lijken daardoor te zweven. Er is gekozen voor slechts topmateriaal, een compromisloos cross-over, gemaakt met Mundorf en Clarity componenten. De gekozen units komen van Seas en het Duitste AMT.
Aan alles zit een nadeel; een setje XT-7’s wegen in hun houten krat zo’n 120 kilogram, dus u begrijpt dat ik m’n schoonmoeder weer van onze donker afgesloten zolder diende te halen om ze door haar op hun plaats te laten zetten. Zo heeft alles weer een doel, toch?
In z’n algemeenheid is het naar mijn stellige overtuiging zo dat elke luidspreker een compromis is. In elke prijsklasse. Elke luidspreker heeft een pakket aan eigenschappen en de kunst voor u is om uit te zoeken met welk pakket van eigenschappen u het gelukkigst wordt. Of dit pakket, u aangeboden door Marten, Diesis audio, Estelon of Gryphon; dat is aan u. Verder zijn er natuurlijk uiterlijkheden, huisgenoten-acceptatie-factor, afmeting en helaas voor velen onder de audioliefhebbers: hype en vermeende status. Gelukkig dat ik merk dat AUDIO21 een telkens groeiende schare aanhangers heeft, die zich van dat laatste aspect niet zoveel aantrekt.
Van elk product zou ik na verloop van luisterervaringen en gebruikerservaringen, een lijstje kunnen maken van goede eigenschappen, gemiddelde eigenschappen en mindere eigenschappen. Het gevaar bestaat er dan in wanneer ik dit zou doen, dat de vertaalslag voor u als zoeker naar een paar nieuwe luidsprekers, het niet helemaal goed zou kunnen gaan. Daarbij geldt ook dat er een symbiose dient te zijn van de rest van de set, de akoestiek en de smaak van de luisteraar(s). Hoe langer u erover nadenkt; hoe complexer het wordt… Van belang is dus dat degene die u zou moeten kunnen vertrouwen en letterlijk en figuurlijk over uw schouder meekijkt in het proces, zich bewust dient te zijn van al die melanges aan speaker eigenschappen, versterkereigenschappen en de rest van het hier eerder benoemde pakket aan griezelige onduidelijkheden. Een nadeel van het eerlijk vertellen is dat vele reviewlezers onder u de neiging hebben om dan bij het lezen van soms slechts één ‘kanttekening’, gaan twijfelen. Want het droomproduct dient minimaal 200% geweldig en droom-waardig te zijn. Gelukkig dat U zich niet laat bedotten. Audio is als het leven zelf: een compromis.
Aan de zoekende-naar-de-spelt-in-de-audio-hooiberg te bepalen wat de drijfveren zijn van de adviseur. Maar nu even terug naar het begin van deze alinea; wat is het ‘gevaar’ van het tè specifiek benoemen van eigenschappen: laat ik het voorbeeld geven van slechts 1 audiofiele parameter: dynamiek (en hieraan gekoppeld: dynamische contrasten). Pak eens het lepeltje van uw kopje koffie vast en sla het eens tegen de zijkant van het kopje. Let daarbij op dat u niet te hard slaat, het kopje zou kunnen breken; de koffie over uw broek; vlekken en toestanden en het leed niet te overzien… Dus een bedeesd, maar wel resoluut tikje met het lepeltje tegen het porselein. ‘Pats’. Probeer eens te bedenken wat er allemaal gebeurt; de snelheid waarmee de ‘pats’ er is èn weer verdwijnt. De amplitude van de ‘pats’. Ondanks dat u bedeesd en resoluut het lepeltje wist te bewegen, is de dynamiek werkelijk enorm. In een split-second weet u dat het lepeltje èn kopje fysiek echt zijn! (Om het overzichtelijk te houden, benoem ik niet kracht, snelheid, ruimtelijkheid en klank). Dus alleen nu over de dynamiek en oh ja, dat is waar ook; de XT-7.
De XT-7 is zéér uitstekend in staat om deze dynamiek en snelheid weer te geven. Het gevaar van een speaker met een AMT tweeter, is dat het hogere midden en het hoog wel in staat is hiertoe, maar het lagere midden en het laag niet. Zo’n speaker is dan niet homogeen en het zal een hele toer zijn om de rest van de set dusdanig aan te passen, dat er weer een homogene weergave ontstaat. Want wanneer er geen homogene weergave is, gaan uw hersens ongewild en onbedoeld aan het werk gezet worden. En dat, waarde lezers, heet in de wandelgangen: luistermoeheid. Het hard moeten werken om zo’n set wel homogeen te krijgen heeft bepaald niet mijn voorkeur. Immers bestaat het gevaar dat de ene fout gecorrigeerd moet worden met een andere fout. Met alle gevolgen van dien.
De XT-7 is wat het laag en lagere midden betreft dus in staat om de snelheid van de AMT te kunnen blijven volgen. Een zèèr groot compliment van mijn kant. “Helemaal goed, dan toch Mark”, hoor ik u al mompelen. Maar nou komt ie: “soms: ja” en “soms: nee, niet helemaal”. Want we hebben het dan nog niet over de versterker, de kabels en de eigenschappen van uw draaitafelcombinatie èn de voorkeuren van de luisteraar.
Afgelopen week een echtpaar in m’n winkel, die al lange tijd aan het zoeken was naar een set nieuwe luidsprekers. Het uitgangspunt was hun Jadis DA50S met KT120 buizen. Omdat ik hen intussen een aantal jaren ken en de nodige luisterervaringen met hen heb ervaren, had ik besloten om twee luidsprekers naast elkaar te zetten; de Diesis Ludos en deze Gold Note XT-7. De prijsklasse ligt bij elkaar in de buurt, maar wat uiterlijkheden betreft en pakket aan eigenschappen; best zeer verschillend. Ik kan van beide speakers zéér blij worden, wanneer ik aan de gang ga om ze te laten klinken met de spullen, zoals ìk het wil. Maar… dat is natuurlijk niet het uitgangspunt; het gaat immers om U. Met hoofdletter. Laat ik hem vanwege privacy redenen Jan-Pieter noemen, ondanks dat hij eigenlijk John heet. Jan-Pieter kort ik dan gemakshalve af met JP. Hoewel eigenlijk een terzijde.
Van JP weet ik dat hij dynamiek weldegelijk belangrijk vindt; een speaker moet ‘iets doen’, maar ik weet ook dat wanneer de dynamische contrasten en laag-energie (dat is trouwens iets heel anders dan: teveel laag!) tè groot worden, hij niet blij wordt. Voor JP en z’n teerbeminde wederhelft, bleken zowel de XT-7’s alsook de Ludos; ondanks de verschillen, hun erg welgevallig. Het uiterlijk is nog een puntje van discussie in Huize JP, maar daar gaan ze uitkomen.
Dus wat ik uiteindelijk over de Gold Note XT-7 wil zeggen; supersnel en contrastrijk, een zéér ruimtelijke afbeelding, een laagenergie die richting Marten en Diesis gaat, maar in sommige combinaties, voor sommigen onder u; voor sommige versterkers net tè kan worden. Ze kunnen vele meters uit elkaar staan en kunnen een extreem grootse stage neerzetten. Heb ik hiermee dan alles gezegd? Nee, natuurlijk niet; ik laat hier niet het achterste van m’n tong zien, zelf luisteren is het adagio. Daarom nodig ik u graag uit om binnen te wandelen, wanneer u een topluidspreker zoekt in de prijsklasse 13.5K. De Gold Note XT-7 staat nu te zingen met de Gryphon Diablo 300 en dank aan Mike, die me een elpee verschafte van Rossini, ‘I Solisti Veneti’; het Italiaans gaat nog in m’n bloed zitten.
De mannen en vrouwen van recensie website 6moons zijn zo gek nog niet, lees maar eens hun review: http://www.6moons.com/audioreviews2/goldnote2/1.html