Gold Note IS-1000 – Carte Blanche

Gold Note IS-1000 – Carte Blanche
9 april 2018 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Afgelopen week heb ik onder andere besteed om een apparaat te beoordelen en te testen. Een apparaat waarvan ik al lange tijd het gevoel had dat hij tegen me zei: ‘test me, test me, test me’. Zoals ik al dikwijls heb geschreven; ook niets menselijk is me vreemd en ik zal deze opmerkelijke wending direct aan u uitleggen: ik had een vooroordeel!
En dat is niet iets om trots op te zijn. Is het iets wat u herkent; we hebben het nu over audio en niet over mijn schoonmoeder; de laatste heeft best een lief karakter. Nee, het gebeurt best regelmatig dat ik merk dat een bezoeker; hetzij in onze winkel, hetzij op een audioshow, hetzij elders, een verwachting uitspreekt over de prestaties of eigenschappen van een audioproduct. Zo van: ‘elke Italiaanse versterker klinkt warm’. Of: ‘elke buizenversterker klinkt donkerbruin’. Of: ‘elk MC element klinkt overdreven analytisch’. Of: ‘elke kabel van Nordost klinkt hard’. Of meer van dit soort onzin. En zeg eens eerlijk; ventileert u wel eens een mening die niet is gebaseerd op uw eigen  luisterervaring(en) van dat product, maar puur na-praterij van anderen? Of van een gelezen artikel? Het was toch uw goed voornemen op 1 januari van dit jaar, om dit niet meer te doen? En wat dat eerste betreft; een mening op basis van een beurs/show bezoek; hoe bezoedeld kan uw mening zijn.  In 95 van de 100 ruimtes is de akoestiek verre van ideaal en is er te weinig tijd om de meeste spullen werkelijk de tijd te gunnen om ideaal te klinken. En in 95 van de 100 ruimtes staan speakers niet optimaal opgesteld. Dan is een set al bijna niet meer te beoordelen. En dat is net zoiets als het willen beoordelen van het nieuwste automobiel van BMW, model blablabla, waarvan de wielen niet zijn gebalanceerd, de luchtdruk te laag is en linksachter een bandje ligt van een kruiwagen. De rijkwaliteiten van zo’n automobiel zijn dan eigenlijk niet meer te beoordelen.

Hoe dan ook, ik dwaal wat af; ik had een vooroordeel. En hierbij bied ik mij nederige excuses hiervoor aan. Het betrof een apparaat wat een aantal mogelijkheden in zich heeft; een versterker, een streamer, een dac en een phonoversterker. Ik heb het over de Gold Note IS-1000. Mijn veronderstelling was: ‘dat kan toch niet wat zijn…’

De Gold Note IS-1000 is niet het eerste multi-veelzijdig apparaat; eerder één van de laatste die zich in de rij aansluit. De afgelopen jaren heb ik van verschillende merken dit soort alleskunners in huis gehad. De meeste waren goedkoper, een enkeling rond dezelfde prijs of duurder. Maar telkens viel me op dat het ‘heel aardig’ of ‘heel verdienstelijk’ was, maar nimmer werd ik echt enthousiast. Ook viel me op dat één aspect duidelijk het beste was en de rest functioneerde, maar dan ook niet méér dan dat. Dus ik verwachtte ook niet zo veel van deze Italiaanse alleskunner. Maar lees verder; het kan verkeren!

Dus ‘zet maar neer en dan kijken we wel’, was m’n antwoord toen ik de importeur sprak. Afgelopen week was het dan zover, ik kreeg een ingespeeld exemplaar om te testen. De Estelon YB stonden nog op hun plek en dus eerst maar eens kijken wat het apparaat als versterker presteerde. Ik zat snel even te rekenen; de nieuwprijs bedraagt € 5.250,— en daarvoor krijgt de bezitter een versterker, een dac, een streamer en een phonoversterker. Kort door de bocht, zeg maar € 3.000,— voor het versterkergedeelte, € 1.000,— voor de phonoversterker (want naar hun zeggen rechtstreeks afgeleid van de € 1.500,— kostende PH-10) en de dac/streamer € 1.250,—

Dus ik beoordeelde op dat prijsniveau deze Gold Note IS-1000. Omdat ik de versterker slechts een halve dag tot mijn beschikking had, heb ik me gefocust op het versterkergedeelte en op de ingebouwde phonoversterker.

Als ik het best wel zware apparaat klankmatig moet beschrijven, is dat het eigenlijk geen karakter heeft. Huh? Geen karakter? Nou, elke Jadis versterker herken ik direct wanneer het staat te spelen, net zoals elke Synthesis, Unison, GamuT en Pathos versterker. Van al die versterkers kan de luisteraar gecharmeerd raken van de specifieke klank/eigenschappen en er is altijd een match te vinden met luidsprekers. Maar deze Gold Note IS-1000 is niet identiteitsloos, begrijp me niet verkeerd; deze versterker geeft aan de muziek geen ‘eigen draai’. Ik zou het zo kunnen zeggen: ‘een apparaat met een ziel, zonder eigen draai’. Best lastig om dit uit te drukken, maar hopelijk begrijpt u wat ik bedoel.

De versterker is krachtig, 125/250 Watt bij 8/4 Ohm, weegt bijna 20 kilogram en de afmetingen zijn 43 (b) x 14 (h) x 37 (d) cm. Er zijn 3 analoge ingangen, waarvan 2 maal RCA en 1 maal XLR.

De ingebouwde phonoversterker heb ik vergeleken met de Gold Note PH-10. Laat ik het zo zeggen; de PH-10 heeft een geluidsmatige voorsprong in de audiofiele parameters, maar zo klein dat ik het te klein vind. Wel is het zo dat de PH-10 een veelheid aan instelbare mogelijkheden heeft, die de ingebouwde phonoversterker van de IS-1000 moet ontberen. De ingebouwde phonoversterker is geschikt voor MC en MM elementen, waarbij 85% van alle elementen te gebruiken zijn.

De streamer heb ik niet getest en moet nu eerst afgaan op de mogelijkheden en naar mijn weten is alles aanwezig wat een moderne ‘streamist’ wenst: 6 digitale ingangen, de gebruikte streaming services zijn Tidal, Qobuz, Spotity, Deezer en V-Tuner. De audioformaten die deze machine aankan zijn AIFF, WAV, FLAC, WmA, WAX, ASX, MPEG-4, MP3, DSD 64. Te bedienen via een App (Android en iOS), Airplay & Roon gereed, UPnP & DLNA ondersteund. De DAC is de BurrBrown PCM1796, PCM192A.

De IS-1000 is (later) nog te upgraden met de separate voeding PSU-1000. Ook geschikt gemaakt middels een RCA ‘fixed’ om actieve luidsprekers aan te kunnen sturen. Een in te stellen dempingsfactor maakt het mogelijk om uw smaak en wensen te combineren met uw luidsprekers.

Kortom; het is toch niet te geloven? Ik zou zo zeggen: start met een Carte Blanche, eerst even komen luisteren, voordat u tot aanschaf overgaat. Het belangrijkste is toch: hoe klinkt het? En neem van me aan; dit is beestachtig goed!

Verder informatie op de website van de fabrikant: KLIK HIER