Glunderende Nol

Glunderende Nol
13 februari 2020 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Zo af en toe uit het audioleven gegrepen. Het was afgelopen zaterdagmiddag dat mijn tederbeminde wederhelft en ondergetekende naar de plaats Helmond togen. Alwaar een smachtende (en smekende: “Mark, wanneer komen ze nou eindelijk?”) audioliefhebber klaar zat. Trakteerde met koffie en de heerlijke appelflap. De afgelopen jaren ben ik met regelmaat ontvangen door Loes en Nol en dat ging en gaat altijd gepaard met een grap, een grol en een fijn gesprek. En Loes steekt met enig regelmaat een sigaret op. Gelijk heeft ze; lekker puh.
Die bezoeken om mensen blij te maken met hun nieuwe aankopen, zijn toch wel één van de leukste aspecten van ons vak. Zeker ook bij Loes en Nol; het lijkt wel alsof we een theatertje binnengelopen zijn. Vijfenvijftig jaar (!) zijn deze schatten bij elkaar en ze behoren tot mijn oudste klanten. Zij staan in de top vijf van mijn favorietenlijst. “En ik dan?” hoor ik u zeggen… Vreest niet, U staat er ook in, maar dat houden we onder ons.

Even een audio zijweg; ook zo leuk van ons vak; onlangs de eerste draaitafel mogen leveren aan Glunderende audioliefhebber Job. 16 lentes jong en thans genietend van z’n eerste platenspeler. Daartussen een hele hoop mensen met allersoortige leeftijden en op het eind kom ik dan onze Nol tegen. Humor en het kunnen relativeren houdt ze op de been, ondanks zijn: “Ach ja Mark, het valt altijd niet mee als je wat ouder bent”. En ook een quote van hem: “de kwaliteit van mijn geluidsset en dan de muziek die het weet te produceren, is voor mij elke dag een feestje”. Ja, waarde lezer, dit alles maakt me blij. En melancholisch; maar dat is een terzijde.

Ik zal ook nooit vergeten; de eerste keer dat ik bij hen iets mocht leveren; de Kuzma Stabi-S 12 inch, bouwde ik ter plekke op en regelde deze ter plekke af. Het precisiewerkje was klaar en hij zette de eerste plaat op: Ella Fitzgerald. Snel zetelde hij zich en vouwde z’n handen in elkaar, glinsterende ogen van wat komen zou. Fluisterend begon Ella te zingen. En Nol z’n bovenlip begon te trillen en hij pinkte een traan weg. Loes keek naar me met haar grote blije ogen en was net zo gelukkig. Vervolgens stak ze een sigaret op. Gelijk heeft ze, lekker puh! Ik drink ook elke dag een glas rood.

En het mag gezegd worden; Nol is niet van gisteren; integendeel, eerder van overmorgen. Hij is zo helder als de zon schijnend op de maan. Ontwierp onlangs z’n eigen hifi rack en liet het door een vakman bouwen. In hart en nieren een muziekliefhebber en met zijn ruim tachtig jaren, wetende dat voor optimaal genot, een goed klinkende en goed uitgebalanceerde geluidsset het genieten vermenigvuldigt. Vandaar dat in de loop van de tijd de volgende items kwamen: de Kuzma Stabi-S 12 inch met de Stogi-S, de Donatello Gold, de Gold Note PH1/PSU10 phonoversterker, een fraaie cd speler, de Jadis DA50S, enkele Nordost bekabeling en afgelopen zaterdag dan de ‘Pharoah’ luidsprekers van Trenner & Friedl.
Nol kon ik overreden om te poseren voor z’n machtig mooie geluidsset; Loes wilde persé niet poseren; ze stak liever een sigaret op. Het is me wat.

 

 

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam