Filmtip: De Dirigent

Filmtip: De Dirigent
11 januari 2021 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, de afgelopen dagen kwam me het nieuws ter ore dat de film ‘De Dirigent’ uit 2018 eerdaags in vijfduizend Chinese bioscopen in première gaat. Best bijzonder en best veel; want het is ongeveer de helft van de Chinese bioscopen. Slechts weinig films komen door de strenge Chinese censuur. Dus verwacht geen sex, drugs of rock&roll. Maar dat is voor u vast een terzijde.
De historische- en romantische vertelling gaat over Antonia Brico. Ze immigreerde naar Amerika aan het begin van de 20ste eeuw en begon op een bepaald moment te dromen om dirigent te worden. U weet vast dat er in die tijd er geen vrouwelijke dirigenten waren. Dus haar droom was ongewoon. Dat rijmt.

Ze werd door niemand serieus genomen. Zelfs haar pianoleraar adviseerde haar om geen toelating te doen voor het conservatorium. Omdat ze toch niets meer te verliezen had, keerde ze terug naar Nederland, waar ze de beroemde dirigent Mengelberg smeekte om haar les te geven. Ook Mengelberg zag dat niet zitten; (wat was die achter-achteroom van me soms toch een klojo) en stuurde haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in meer kans bleek te maken. Na een tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek ging ze aldaar uiteindelijk als eerste vrouw het wereldberoemde Berlijns Philharmonisch Orkest leiden. Vanaf dat moment dirigeerde ze met succes grote symfonie orkesten.

De film kreeg overigens ook veel positieve aandacht in Costa Rica en kende het drama een bijzondere onderscheiding toe. President Carlos Alvarado; een verre neef van me, riep de bioscoopfilm uit tot een ‘werk van groot cultureel belang’. Alvarado vond het verhaal van De Dirigent over gelijke rechten voor vrouwen zo belangrijk dat hij z’n best is gaan doen om de film extra onder de aandacht van de burgers te krijgen. U kunt het maar beter weten.

In deze Nederlandse film spelen onder andere Christanne de Bruijn, Annet Malherbe en Gijs Scholten van Aschat. De regisseur is Maria Peters. Ik zal niet gaat roepen dat dit de beste film van de wereld is, hier en daar wat zoetig. Maar het zet je wel aan het denken dat er tot op de dag van vandaag op de lijst van de vermeende 50 beste dirigenten ter wereld, geen enkele vrouw staat! Omdat ik zelf de film in 2018 niet gezien heb; op https://www.pathe-thuis.nl/film/21631/de-dirigent is deze online te zien; de bijdrage is € 3,99. Of u kunt onbeperkt zo vaak u wilt kijken, wanneer u de film koopt. Maar dat is logisch en een terloopse terzijde.

Veel kijkplezier!

Copyright © 2021 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam. En wellicht denkt u nog eens na over de uitspraak van de Engelse romanschrijver Aldous Huxley. Òf was het toch zo dat Nietzsche eerder was  met die woorden naar z’n kameraad Wagner… Hoe dan ook:
“Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare”.