Elpee tip: Yuri Honing ‘Desire’

Elpee tip: Yuri Honing ‘Desire’
25 september 2015 Mark van Braam
In Geen categorie

Soms brengt de postbode een pakketje, waar je met meer dan gemiddelde aandacht naar uitgekeken hebt. Vooral als het met muziek te maken heeft en vanochtend dan eindelijk de nieuwste elpee van Yuri Honing: Desire.
Uitgepakt, bleek de elpee niet van het bekende zwarte soort te zijn, maar een fris hoerig rood. M’n teleurstelling omtrent het hoerig rode vinyl, kon ik niet onderdrukken. Ik moet altijd denken aan die automobielbouwer uit een vorig tijdperk, die altijd riep dat elke kleur geleverd kon worden, zolang maar het maar zwart was. Tot voor kort vond ik dat ‘Den Haag’ zou moeten stimuleren dat vinyl in elke kleur gemaakt zou mogen worden, zolang het maar zwart is. M’n luisterervaringen met allerlei gekleurd vinyl; van wit, licht roze, blauw en weet-ik-veel wat, bleken los natuurlijk van de muzikale kwaliteiten der muzikanten, geluidstechnisch en ruistechnisch toch veelal van een beetje minder tot schaamteloos slecht te zijn.

Dus, m’n verwachtingen waren niet zo hoog. De kolen opgestookt om de platenspeler van Avid, de Sequel aan het draaien te krijgen. Het ‘rood’ genereert een klein beetje ruis, maar dat vergat ik direct na de eerste klanken. Gebiologeerd op de bank zittend, heb ik met open mond geluisterd. Met open mond. Niet zo’n fraai gezicht, ik weet het.
De opnamekwaliteit doet me denken aan het ECM label, maar is ontstaan door Challenge Records. Ik heb direct een doos sigaren richting Oostenrijk gestuurd, want daar schijnt men te zetelen.

Beetje info over de bekendste Yuri Honing der Lage Landen;
Hij staat al jaren aan de internationale top en speelde in meer dan zeventig landen. ‘Desire’ is dus zijn laatste album en hij liet zich inspireren door allerlei zaken waar mensen naar smachten. Van rijkdom en liefde, tot stile of avontuur. Toen ik dit las vroeg ik me uiteraard af: waarom smacht hij daarbij ook niet naar een prachtige hifi-set. Eens kijken of het gaat lukken om hem op onze volgende VinylFuif© te engageren.
Hoe dan ook; muziek waar je zo ‘inzakt’, ietwat spiritueel met prachtige akoestische saxofoon klanken, percussie, piano en contrabas. Betoverend en een beleving. Hier hou ik van; een hoogstaande kwaliteit die haaks staat op de hedendaagse omarmde main-stream.