Elpee tip: Tony Bennett & Lady Gaga

Elpee tip: Tony Bennett & Lady Gaga
21 juli 2023 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, onlangs het nieuws dat de geroemde zanger Tony Bennett is overleden. Hoe het kwam, weet ik niet maar toen ik gisteren zomaar een elpee pakte om te laten horen aan Ben, bleek dit de onderstaande elpee te zijn: “Love for Sale”. Een Duo van Tony Beennett en Lady GaGa. Achteraf bedenk ik: “toeval bestaat niet”…
De indrukwekkende platenspeler VPI Prime Signature wordt aangeslingerd, om uiteindelijk tot een topgeluid via de Diesis Caput Mundi’ te komen. En zeg nou zelf, zeer gewaarde lezer; welk een prettige manier om de dag op te starten.

  De elpee “love for Sale’ bevat klassiekers waarop de 95 jarige Tony Bennett met de ‘grand dame’ van de electropop Lady Gaga prachtige duetten zingt. Om de een of andere reden is meneer Bennett op z’n oude dag erg populair bij een aantal sterren van ‘nu’, zo ook Lady Gaga. Hun muzikale ontmoetingen begonnen al in 2011 met de ‘The lady is a tramp’. En eind vorig jaar hun nieuwste album: ‘Love for Sale’.

Oom Tony heeft gedurende zijn 72 jarige carrière 61 albums volgezongen; deze ‘Love for Sale’ is dus zijn 61ste album. Dit album is een eerbetoon aan de Amerikaanse Jazzcomponist Cole Porter. Het leuke onder andere van deze elpee is dat de veelzijdige Lady Gaga zomaar uit het tijdperk zou kunnen komen van bijvoorbeeld Irving Berlin en George Gershwin.
Natuurlijk; het kopje koffie is inmiddels door ondergetekende verslonden. De ochtend is nog vroeg en de bekende klassiekers als bijvoorbeeld ‘I get a kick out of you’, zullen niet ieders smaak gedurende de ganse dag zijn. Maar de bijzondere timing van deze twee grootheden; een klassieke schoonheid is nooit te versmaden.

Bennett en Gaga worden op ‘Love For Sale’ bijgestaan door het Tony Bennett Quartet, het Brian Newman Quintet, een Orkest en een Big Band. Hierbij mag worden opgemerkt dat vooral de stijkerssectie tijdens ‘Son in Love’, dat net als het swingende ‘Just One Of Those Things’ door alleen Bennett wordt gebracht, erg goed tot haar recht komt. En dat terwijl bij de Gaga-solo’s ‘Do I Love You’ en ‘Let’s Do It’ de dromerige neo-romantische kant van Porter meer naar voren komt, met bij dat laatste nummer een uitermate prettige trompet van Brian Newman, die al vaker aan de zijde van Gaga heeft gestaan en wiens dochter Lady Gaga als peettante heeft. Een close relationship, zowel muzikaal en privé dus.

Feitelijk is ‘Love For Sale’ een afsluiter van de carrière van Tony Bennett. Van de mij bekende ‘crooners’ uit die periode is oom Tony toch wel mijn favoriet, ik weet ook niet waarom. Maar uit respect had ik dit album toch al toegevoegd aan m’n platencollectie.

COPYRIGHT © 2022 AUDIO21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM
En wellicht denkt u nog eens na over de uitspraak van de Engelse romanschrijver Aldous Huxley. Òf was het toch zo dat Nietsche eerder was met die woorden naar zijn kameraad Wagner… hoe dan ook:
“NA DE STILTE KOMT MUZIEK HET DICHTST BIJ HET ZEGGEN VAN HET ONZEGBARE”.