Elpee tip: Ibrahim Maalouf ’40 melodies’

Elpee tip: Ibrahim Maalouf ’40 melodies’
4 december 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, met enig regelmaat volg ik de muzikant en componist Ibrahim Maalouf en dat begon bij me met de elpee ‘Wind’. Alle elpee’s erna werden aangeschaft; de een viel natuurlijk wat beter in m’n smaak als de ander. Onlangs las ik dat in dit najaar ter gelegenheid van zijn 40ste verjaardag een nieuw album uitgebracht zou worden. Dat is ’40 Melodies’. Het zal wel iets met zijn bereikte leeftijd te maken hebben, veronderstel ik.
Na vele weken wachten op de release, ontving ik het bericht dat de verzending had plaatsgevonden. En vanochtend de postbode, bij wie ik ongeduldig de doos min of meer uit z’n handen rukte. Hij keek me meewarig aan. En ik keek hem nòg meewariger terug. Wat denkt hij wel, mij een beetje meewarig aan lopen te kijken wanneer met ongeduld op een elpee sta te wachten in de deuropening. Want met elke nieuwe elpee van Ibrahim Maalouf raak ik ongeduldig. Op de een of andere manier had ik bij de beschrijvingen over dit album al een voorgevoel dat dit wel eens prachtig zou kunnen zijn. Jaja, dat is subjectief. Dit album is toch wat anders dan alle voorgaande, omdat hij op bijna elk nummer samenspeelt met zijn Belgische vriend, de gitarist François Delporte. Ze spelen hun meest memorabele melodieën van de afgelopen 15 jaar, op een jazzy manier, welke bijzonder èn aanstekelijk te noemen is. ’40 melodies’ betekent trouwens een tiental nummers. En wanneer u ‘we want more’ roept, krijgt u op kan B de bonus en elfde nummer ‘all around the wall’ erbij. Dus ik heb geapplaudisseerd en werd er ook het laatste nummer voor me gespeeld. En op zulks een set als hierna beschreven is dat een waar genoegen.

U mag best weten, ook ik trakteer mezelf wel eens op een rustig ochtendje muzikaal onthaal; de Pluto 12A black stond me al op te wachten en mijn nieuwste Zwitserse snoepjes, de Nagra Phonoversterker, de Nagra voorversterker en Nagra’s eindversterker lichtten hun modulometers op toen ik de ruimte binnenliep. Bekabeling en stroomproducten van Nordost en QRT, de luidsprekers van Diesis, de Aura’s. Dus jawel, een fijne ochtend en dat is geen terzijde, maar een understatement. De voorkant van de hoes wordt gesierd met een erg jonge Ibrahim en intern blijkt er ook een poster als bonus te zijn. Voor aan de muur. Zoals vroeger toen we als 10 jarigen de posters van onze helden met punaises op de muur prikten. En m’n moedertje me vermanend toesprak; want gaten in de muur waren niet wenselijk.

De subtiele jazzy manier van de trompetist en gitarist weten me te ontroeren. Voor mij persoonlijk is deze muziek een ’10’, maar ik besef dat mede door het bijzondere spel en vierde ventiel op Maaloufs trompet, sommigen onder u die wat meer van ‘tussen de lijntjes’ houden, dit album zullen beoordelen met een ‘8’. De opname is erg ruimtelijk, maar ook intiem. De kwaliteit van de opname een 9 en de kwaliteit van het vinyl een 7,8 (het is niet het stilste vinyl). De mate waarop de combinatie: Pluto, Diesis en Nagra deze twee muzikanten voor uwe edele snufferd tevoorschijn weten te toveren is fenomenaal. Het ontroert me en weet een brok in m’n keel te genereren. Het is klein en groots tegelijk, soms jazzy en heeft meeslepende muzikale timing en doet m’n dagelijkse beslommeringen even vergeten. Dit is zo’n plaat die komt binnen en keer op keer plaats ik de naald van de Te Kaitora Rua weer naar het begin van de elpee. Ik kijk even naar rechts en op deesz najaarsdag welke grijs begon, komt er warempel een voorzichtig zonnetje zichtbaar. Ja, een echte aanrader en ik zal straks eens de elpee wassen met de Degritter, want de eerste zending is binnengekomen; daarover later meer.

 

 

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.