Elpee tip: Camerata RCO Goldberg Variaties

Elpee tip: Camerata RCO Goldberg Variaties
13 januari 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Tijdens het inspelen van de hiervoor benoemde Opera Callas Monitor, kwam er een elpee binnen, van een voor mij nieuw platenlabel: BarcaNova Records. Een drietal muzikanten spelen de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach. Hoewel deze Variaties ooit geschreven zijn voor klavecimbel, hebben strijkers bij mij de voorkeur. Gezien de recensies die ik over deze nieuwe dubbel-lp had gelezen, moest Chet Baker even in de wachtruimte gaan zitten. En ik vrees dat hij er nog wel een tijdje zit…
Ik heb het ook moeten opzoeken, maar Camerata RCO bestaat uit drie leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Annebeth Webb op viool, Jeroen Woudstra op viola en Honorine Schaeffer op cello. In juni van het vorige jaar speelden ze het in 1984 door Dmitry Sitkovetsky vertolkte arrangement voor snaren van Bachs Goldberg Variaties in de Singelkerk in Amsterdam. De uitgifte is gedaan door het nieuwe audiofiele muzieklabel BarcaNova Records en MusicOnVinyl verzorgde de persing. Het resultaat is zo’n beetje het stilste vinyl wat ik heb gehoord, ik ontving nummer 000447 en ben nu zo blij als een klein kind!

De Goldbergvariaties werden omstreeks 1740 door Johann Sebastian Bach geschreven, bestaande uit een enkele aria, gevolgd door dertig in complexiteit groeiende variaties en met de aria als wederkerend eindpunt. Het schijnt dat het stuk z’n naam dankt aan de in 1756 gestorven klavecinist Johann Gottlieb Goldberg, die indertijd in dienst was van de aan slapeloosheid lijdende gezant van Rusland in het Duitse Saksen: graaf Hermann Carl von Keyserlingk. Deze zou Bach opdracht gegeven hebben voor het schrijven van het werk, zodat Goldberg delen van de variatiecyclus voor kon dragen wanneer de graaf niet kon slapen. Tja, het zal wel.

Ondanks dat de opname in een kerk plaatsvond, is deze kerkelijke akoestiek niet extreem hoorbaar aanwezig. Er valt voor alles wat te zeggen, maar wat mij betreft gaat de focus hierdoor naar waar het uiteindelijk om gaat en dat is de muziek. De klanken van de instrumenten zijn extreem natuurlijk en het geheel is extreem homogeen. Ik zou zo zeggen; zeg de koffie-drink-afspraak op zondag met uw schoonmoeder onmiddellijk af en duik mee in deze briljante Variaties. Een audiofiele parel en komt op een goede installatie tot leven. De persing is uitmuntend en muisstil. Grove en fijne dynamiek komen perfect uit de groeven naar voren, de tonale balans is uitmuntend en natuurlijk is het spel van het trio van Camerata RCO voor een groot deel debet aan het plezier wat ik hier thans beleef.
Of de muziek uw kopje thee is kan ik niet bepalen. Wel dat ik de klank een 9,5 geef en de kwaliteit van het vinyl/persing een 10.

KLIKKLIKKLIK voor een YouTube fragment.