Elpee tip: Bach Cello Suites

Elpee tip: Bach Cello Suites
12 april 2023 Mark van Braam
In Geen categorie

Het is niet te geloven, maar af en toe zijn mensen die alhier besloten tot aanschaf van een elpee van 1 euro tot een heel systeem, wat soms richting ettelijke tienduizenden euro’s gaat, heel erg blij en heel erg tevreden. Grote grijns van ondergetekende, straalt door vanachter de schrijfveer en het potje inkt, waarmee ik deze gedachten toevertrouw aan het papier.
Edoch, wat ook niet onvermeld mag worden, is dat ik even vaak blij wordt van hetgeen hier- of op locatie plaatsvindt. Eergisteren mocht ik een set speakers en versterker plaatsen en tunen bij een echtpaar in een plaatsje tussen Utrecht en Amsterdam. Vanwege m’n komst rond etenstijd, werd toch wel verwacht dat ik een ‘vorkje’ mee ging prikken. Aangezien eten tot m’n favoriete bezigheden behoort, schoof ik gretig aan. Een heerlijk gerecht, geflankeerd met een prachtige wijn; wat wil een bescheiden audio-mensch nog meer. Dan je wel Marloes!

De dag ervoor, vond hier een luistersessie plaats. Het ging om het vergelijk van verschillende draaitafel elementen en uiteraard werden er elpee’s meegebracht. Ook dit is een van de leuke dingen; hetgeen men meeneemt aan muziek is elke keer weer een verrassing. De drie-dubbel elpee die me verbijsterde, bleek een vertolking te zijn van Bach. Cello suites, gespeeld door meneer Janos Starker. Voor de kenners onder u, het betreft Suite nummers 1 t/m 6 en uiteraard in verschillende toonsoorten. Nummer 1 herkent u direct. Geperst op het mooiste vinyl en opgenomen in de zestiger jaren, in mono en de cello staat prachtig en dynamisch en levensecht tussen de speakers. Opnieuw uitgebracht.
Een lijfspreuk van iemand die ik ook deze week opving: ‘beter erg duur, dan niet te koop’. Want de bijdrage voor deze box is € 82,50 Maar is elke strijk van Janos waard. Ik vind wel dat hij bij het spelen van zulks een briljante muziek, wat blijer mocht kijken. Tja.
Dus voordat ik het vergeet: dank je wel, Marlous en Tom.

Hier een link naar YouTube Bach Cello Suite, zodat u vast in de stemming kunt komen.