Elpee tip: Anouar Brahem ‘Blue Maqams’

Elpee tip: Anouar Brahem ‘Blue Maqams’
5 september 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Toen ik getipt werd door iemand over deze elpee, uitgebracht door het beroemde ECM label, aarzelde ik geen seconde. Een dubbel elpee voor € 37,99 is geen koopje, maar wel als de opnamedeskundigheid van ECM aan het roer stond.
De Tunesische componist Anouar Brahem speelt de oed (een soort Arabische luit) en omringt zich graag met grote namen uit de hedendaagse jazz. Zoals contrabassist Dave Holland en drummer Jack DeJohnette, die ooit Miles Davis ritmisch begeleidden. Als derde de pianist Django Bates en hij is iemand die al sinds de zeventiger jaren meespeelt in vooral de Britse avant-garde jazz en jazzrock.

Zoals ik ook onlangs iets schreef over Ibrahim Maalouf, ben ik erg gecharmeerd van jazzy met Arabische invloeden. Deze elpee Blue Maqams is subliem gevuld met virtuoze muziek. Wat dat toch is; als je dit soort mensen hoort samenspelen, gebeurt er ‘iets’. Het samenspel lijkt te kloppen als een uitgewogen audioset. Mystiek, jazz met een vleugje oosterse touch. En af en toe hypnotiserend.

Maar zoals altijd; eerst maar eens op YouTube luisteren om te bezien of dit uw smaakpupillen laat watertanden. De mijne in elk geval wel.

De ECM opname is bijna uitmuntend, maar ik hoor toch een fractionele donkerheid zoals wel vaker bij dit label. Niet dat ik altijd gecharmeerd ben van elke elpee, ooit door dit label uitgebracht, maar dit is werkelijk prachtig.

KLIKKLIKKLIK voor een YouTube filmpje.