NOTTINGHAM ANALOGUE

speelt de sterren van de hemel

In onze omvangrijke draaitafel collectie, mag het Engelse Nottingham Analogue natuurlijk niet ontbreken.
De tafels van Nottingham Analogue zijn klankmatig het tegenovergestelde van de ‘metal’ serie van Acoustic Solid. Daar waar die serie van Acoustic Solid zich aan de helder klinkende kant van het muzikale spectrum bevindt, bevindt Nottingham Analogue zich aan de andere kant. De tafels van Avid, Gold Note, Kuzma, Ploto en Transrotor bevinden zich er tussenin. Ik weet, dit is een zeer grove uitleg en hiermee is uiteraard lang niet alles gezegd.
Het tunen- of het laten klinken zoals de bezitter van een draaitafel graag wil, is geen enkel probleem. Wanneer je weet wat je doet, kun je elke draaitafel ‘traag’ laten klinken en ook elke draaitafel ‘dynamisch’. Maar daarbij blijft het wel zo dat elke tafel z’n eigen specifieke eigenschappen en klank behoudt. De kunst is echter om een weloverwogen en vooral homogene weergave te genereren, in uw gehele set.

 

Nottingham Analogue Horizon

De benjamin van de familie is de Horizon en wordt voorzien van de Nottingham Analogue Interspace toonarm. Werkelijk geproduceerd in Groot Britannië en gezien z’n bescheiden prijsstelling mag dat als bijzonder worden ervaren.

Prijs € 1.750,– (platenspeler inclusief Interspace toonarm 10 inch)

.

.

 

Nottingham Analogue Spacedeck

Nottingham Analogue Spacedeck

De klank van de Spacedeck van het Engelse Nottingham Analogue is van het soort ‘spierballen’ maar toch lichtvoetig met een klein tikkeltje warmte; die de liefhebbers erg lekker vinden.
De tafels die met de Spacedeck vergeleken worden, zijn de ‘Classic Wood’ van Acoustic Solid en de Avid Diva II. Maar uiteraard is het zo dat met de keus van het element, de instellingen van de phonoversterker, de keus van de phonoversterker, de eigenschappen van speakers, versterkers, kabels etc. altijd de juiste match is te vinden.

De motor staat geheel los van het draaiplateau, op de plint. Het geheel staat massief en vol zelfvertrouwen te spelen. Het advies in toonarmen zou wat mij betreft de Nottingham Analogue Interspace van 10 inch zijn of de Ace Space van 9/10 inch of een Jelco 9/10 inch. En uiteraard kunnen we met u meedenken welk element in uw set de juiste keuze is. Montage en perfect afregelen zien wij als een vanzelfsprekende service!

Het is erg belangrijk bij de keuze van een draaitafel, om zich goed te realiseren welke tafel wat klankmatige eigenschappen betreft, het best combineert in uw set; met uw speakers, versterker en akoestiek. ‘Zomaar’ een tafel ‘op de looks’ aanschaffen, raden we ook ten zeerste af!

Een goede upgrade van elke tafel, is het gaan gebruiken van een betere voeding/elektronica. Bij Nottingham Analogue hebben we het dan over de Wave Mechanic. Dit apparaat stabiliseert/regenereert de voeding met als resultaat de verbetering van de gelijkloop. Dat resulteert dan in een opener, stabieler en energetischer geluid.

 Spacedeck € 1.600,– (loopwerk compleet)
Prijs € 2.400,– (loopwerk compleet met toonarm Interspace 10 inch)
Prijs € 2.700,– (loopwerk compleet met toonarm Ace Space 9 inch)

.

.

Nottingham Analogue Hyperspace

.

.

Nottingham Analogue Dais

Nottingham Analogue Dais

Zoals u weet, ben ik altijd genegen om te vertellen wat ik ergens van vind. Of u het vervolgens met me eens bent- of niet, dat is uiteraard geheel aan u. Mijn mening komt nooit uit de lucht vallen, maar is altijd ergens op gebaseerd; luisteren en vergelijken met vele andere tafels van andere merken. Hoe dan ook; uit de stal van draaitafels die Nottingham Analogue produceert, zijn er enkele die m’n hart sneller doen kloppen. De eerste is de op één na kleinste, de Spacedeck. Die doet gezien z’n prijsbereik alles goed en behoort tot een gerespecteerde speler op de markt. Vervolgens zijn er enkele modellen en dan plotsklaps, komen we bij de Dais aan. En begrijpt u me niet verkeerd; ik wil niet beweren dat er iets zou mankeren aan de Ace Spacedeck of Ace Space294 of Hyperspace, maar de Dais is met kop en schouders toch van een andere orde.
Hoewel de Dais niet de duurste tafel is die Nottingham Analogue Systems (NAS) maakt, is het wel de tafel waar men het meest trots op is. De verhouding in prestaties en prijs is uitmuntend. De Dais is de meest recent (door)ontwikkelde tafel uit de NAS reeks, als het gaat over materiaal-keuzes en design. Het lager is een robuustere versie van de ‘kleinere’ tafels, waarin de olie als het ware rondgepompt wordt, teneinde een frictieloze draaiing van het plateau te genereren. Tijdens de productie van het plateau, wordt er gebruik gemaakt van de zwaartekracht. Hierdoor zijn zelfs de kleinste ‘luchtzakken’ verdwenen uit het plateau. Het plateau is bovendien van een niet-magnetisch materiaal gemaakt. Al met al is een extreem consistente substantie ontstaan. Nou zullen de zichzelf noemende ‘kenners’ wellicht roepen: “maar zo’n zwaar plateau, klinkt ook zwaar’. Helaas dien ik deze ‘goeroe’s’ te corrigeren; het plateau van de Dais is in het midden tot de rand, uitgehold: niet zwaarder maken dan noodzakelijk. Het nut hiervan is een vergroting van het; laten we dit het ‘slingereffect’ noemen, waardoor een nòg preciezere gelijkloop; wat z’n voordelen heeft. Ik leg het u hier met graagte uit.
Het lager rust op een cylinder van carbide; praktisch het hardste materiaal op aarde. Avid gebruikt dit materiaal ook, maar dan op een andere manier.

De materialen zijn mooier, het plateau is gelijk aan de veel duurdere, maar ook kleurende ‘Anna Log’, de motor is significant stabieler en de Dais wordt standaard geleverd met de ‘Wave Mechanic’. De motor is op een nog betere manier ontkoppeld van het plateau. De Wave Mechanic is een lichtnet-regenerator en stabiliseert de 50 Hz en 230 Volt.

Wij hebben onze ‘Daisy’ zoals we haar liefkozend noemen, voorzien van twee armboarden. In het linker armboard floreert de 10 inch Holborne Dual Pivot en in het rechter armboard de eigen arm uit de Nottingham stal, de 10 inch Ace Space. Maar uiteraard kunnen we de Dais voorzien van elke andere toonarm op onze aardbol. De Dais kan de strijd aangaan met de Avid Sequel SP en de Avid Volvere SP. De klankverschillen en kenmerken vertel ik in onze winkel met veel plezier aan u.

Prijs € 6.700,– (loopwerk compleet met 1 armboard)
Prijs € 7.800,– (loopwerk compleet met 12 inch Ace Space toonarm)
Prijs € 9.600,– (loopwerk compleet met 10 inch Holborne Dual Pivot)
Prijs € 9.400,– (loopwerk compleet met 10 inch Anna toonarm)


De tafels van Nottingham, Avid, Gold Note, Kuzma en Pluto blinken onder andere uit in laagdefinitie. Het laag is rijk van klank, maar wordt in hoeveelheid laag niet overdreven! Bij dit soort tafels zult u geen; wat ik vaak noem: ‘één-noot weergave’ ervaren, zoals bij veel (oudere) draaitafels het geval is. Nee, ‘slechts’ informatie optima forma. Onlangs hier in de winkel een vergelijk met een volledig getunede Garrard en wat ons beiden opviel, is dat die laatste in eerste instantie het idee geeft van fractioneel meer dynamiek, maar dat het bij goed doorluisteren uiteindelijk een verstrooiing is en een soort afraffelen van het signaal. Bij de betere tafels van Avid, Kuzma, Nottingham en uiteraard de Pluto 12A black, zijn de parameters: dynamiek, kracht, snelheid en klank, heel perfect in balans. 

 

Nottingham analogue Deco referentie draaitafel

Nottingham Analogue Deco

De Deco. Een plaatje van een draaitafel. Het plateau en het geheel is zo zwaar als het eruit ziet. Ondanks dat het plateau zeer bewust hol is gemaakt, voor een nog betere gelijkloop, betere verdeling van de resonanties en het verlagen van de resonantie frequenties. Lange tijd heb ik gewerkt met de Deco en ken deze tafel van haver tot gort. Ondanks dat de Deco lang niet het geluidsmatige niveau haalt van de Pluto 12A black of de grotere tafels van Kuzma, vergeef ik het de Deco altijd; gewoon omdat ik het één van de mooiste platenspelers op de wereld vind.

Prijs € 28.000,–