KUZMA

onbuigzaam als een Sloveen

Kuzma is het geesteskind van de Sloveen Franc Kuzma. Een mechanisch ingenieur die vanuit zijn liefde voor muziek, al in 1982 begon met het produceren van zijn eigen draaitafels. Kuzma was hiermee geboren.
Het eerste model kreeg de naam Stabi en dat refereert aan zijn grootste troef: stabiliteit. Al snel ontwikkelde hij zijn eigen toonarm, die de naam Stogi kreeg. En dat Sloveense woord betekent ‘onbuigzaamheid’. Ruim 35 jaar behorend bij de wereldtop.

Kuzma Stabi Ref2

De Stabi Ref is een sandwich constructie van 2 aluminium platen van 1cm dik, bij elkaar gehouden door een acryl plaat. De bovenplaat is verend opgehangen aan een aantal stalen veren welke weer in een bad siliconenolie rust. De resonantiefrequentie van het loopwerk wist men op deze manier op 2.2 Herz te krijgen. Dat is een prestatie van formaat. Het geheel staat op drie spikes welke gemaakt is van RVS en aluminium en het geheel is door het draaien aan deze knoppen, snel waterpas te zetten.

Twee motoren verzorgen de beweging van het plateau. Het lager is van het ‘inverted’ soort en draait op een ‘ruby’ bal. Zowel de bal en draairing, hebben hun eigen oliebad. De combinatie dempt alle ongewenste resonanties. Het plateau is tevens een sandwich constructie en dit is een manier om ongewenste resonanties die optreden en in de basis in elke draaitafel ontstaan, te elimineren. Zowel de bijbehorende mat en platenklem zijn vanuit deze basisprincipes ontworpen.
De voeding/electronica unit heet de PS Ref2 en deze werd een aantal jaren toegevoegd aan de Stabi Ref, waardoor we het nu over de Stabi Ref 2 hebben. Hoewel het plaatje dit niet doet vermoeden; het geheel weegt zo’n 40 kilogram.

Een Kuzma Stabi Ref2 beleving: KLIKKLIKKLIK

Prijzen:
Kuzma Ref2 loopwerk exclusief toonarm € 9.100,–
Kuzma Ref2 inclusief toonarm Stogi Ref € 12.050,— (incl. phonokabel)
Kuzma Ref2 inclusief toonarm 4Point € 15.100,— (incl. phonokabel)
Kuzma Ref2 inclusief toonarm Acoustica Systems Aguilar € 16.990,—