AVID HIFI

U kunt maar beter weten uit welke wind de hoek waait

Hoewel we Avid Hifi best een relatief kleine fabrikant in de wereld van de high-end draaitafels mogen noemen, is er toch sprake van een technologisch zeer hoogstaand bedrijf. Avid heeft hypermoderne CNC productiefaciliteiten. Wereldklasse, direct te zien en te horen bij AUDIO21. Ik zeg wel eens gekscherend: ‘Een Avid draaitafel, is een draaitafel voor gevorderden’. Daarmee bedoelend dat het meestal niet iemands eerste tafel is, maar doelbewust gekozen wordt door de liefhebber die een serieuze upgrade wenst.

Eigenaar Conrad Mas heeft uitgesproken opvattingen over het fenomeen draaitafel. De focus ligt sterk op het afvoeren van verkeerde energie en ongewenste resonanties. Het heeft geresulteerd dat ik met name de geveerde draaitafels van Avid zie als ‘Single-ended draaitafels’. Net zoals bij (buizen)versterkers het single-ended principe een bepaalde weergave genereert.

Het gebruikte inverterende lager is een onderhoudsvrije constructie en alle Avid platenspelers hebben hetzelfde lager. De kwaliteit is top. De conische lagerbus die aan het binnenplateau vastzit heeft een draaipunt van saffier. Dit geheel draait op een eveneens conische as met bovenop een tungsten carbide kogel, de lagerbussen zijn van hoogwaardig staal. Het geheel draait zonder smeermiddelen. Bij elke duurdere draaitafel, levert men een betere voeding, een betere motor en een beter chassis. Daardoor gaat de weergave telkens naar een hoger niveau.

De motoren zijn krachtig en brengen het plateau binnen één omwenteling op toeren! Het grootste voordeel hiervan is het elimineren van de zgn. ‘needle drag’. Een nadelig effect, wat de weergave korzelig en grijs maakt. De ruimtelijke afbeelding is zeer goed. Elke draaitafel van Avid, heeft een fundament ‘onderin’ die u zelden treft. De weergave vlekkeloos in het gehele frequentie spectrum. Elke draaitafel van Avid klinkt; hoe zeg je dat… ‘gewoon’ realistisch en LEKKER!

Het is erg belangrijk bij de keuze van een draaitafel, om zich goed te realiseren welke tafel wat klankmatige eigenschappen betreft, het best combineert in uw set; met uw speakers, versterker en akoestiek. ‘Zomaar’ een tafel ‘op de looks’ aanschaffen, raden we ook ten zeerste af!

avid - acutus

Avid Acutus SP

De Acutus SP wijkt radicaal af van ieder ander platenspeler ontwerp. Geen enkel aandachtsgebied is bij het ontwerpen overgeslagen en voor iedere uitdaging is een oplossing toegepast.  In het kort is dit een snaar aangedreven, aan springveren opgehangen chassis en daar stopt dan ook de vergelijking met alle andere draaitafels. Bij de eerste aanblik wordt reeds duidelijk dat hier sprake is van een uitzonderlijk instrument, gebouwd voor de eeuwigheid. Het behoort niet tot de massa loopwerken terwijl het evenmin in te delen is in het hokje met traditionele verend subchassis ontwerpen.

Tijdens het afspelen van een grammofoonplaat veroorzaakt de naaldaftasting niet alleen het reproduceren van het vastgelegde audio-signaal, maar ook een scala aan ongewenste trillingen, inherent aan het principe van de wijze van monteren van de naald in het aftast element. Deze trillingen worden door de Acutus SP afgevoerd door de unieke constructie van de as en het lager alsmede door het gebruik van de meest speciale platenklem in de markt, die op de centrale as wordt geschroefd.

Alle in de grammofoonplaat terugkerende trillingen worden afgevoerd door het enige echte omgekeerde enkelpunts lager, dat rust op een tungsten-carbide kogel in een diamanten schaal. Dit lager is zelfsmerend en vereist geen olie filmlaag zoals gebruikelijk en de ongewenste trillingen worden niet in het plateau afgevoerd, het grote gewicht van het plateau is dus niet bedoeld om trillingen te absorberen! Trillingen vanuit de omgeving worden geïsoleerd door veel grotere dan gebruikelijke springveren en niet door massieve poten.

Waarom de verende draaitafel van Avid echt compleet anders geveerd is dan de traditioneel geveerde tafels, is als volgt uit te leggen. De Avid platenspelers maken gebruik van een verend sub-chassis, waarbij lange springveren (lagere resonantie frequentie), ver beneden de weergave mogelijkheid van het aftast-element en het hoorbare voor de mens worden gebruikt. Dit veersysteem is instelbaar via de bovenzijde van de poten. De veren worden voor het corrigeren van ongelijke gewichtsverdeling dus niet ongelijk samengeperst, zoals bij collega fabrikanten; het sub-chassis rust op een in de windingen van de veer opgehangen constructie die in hoogte wordt verplaatst. De massa, de diameter en de draaddikte van de veer verandert daardoor niet. Maar waartoe het leidt, is dat het verplaatsen van de ophanging van een aan de veer gekoppeld gewicht (plateau), tot dezelfde resonantiefrequentie leidt en dat is precies wat er moet gebeuren om te voorkomen dat er meerdere verschillende resonantiefrequenties, mogelijk in het hoorbare gebied ontstaan.

Een speciaal voor de Acutus motor ontwikkelde voeding op basis van een DSP (Digitale Signaal Processor) zorgt voor het genereren van een exacte sinus die de asynchrone motor aanstuurt. De verschillende toerentallen worden verzorgd door het genereren van een andere sinus frequentie en niet door het wijzigen van de afgegeven spanning aan de motor. Dit laatste zou overeenkomen met het leveren van een ander totaalvermogen aan de motor, waarbij er geen andere keuze mogelijk is dan een lagere spanning voor het 33.3 toerental, omdat het overgrote deel van uw muziekcollectie bestaat uit 33.3. toeren LP’s zou dat betekenen dat deze altijd met een verminderd ritme en aanslag t.o.v. van een 45.0 toeren LP wordt gespeeld.

De motor is een handgewikkeld exemplaar met meer dan 10 keer het normaal gehanteerde vermogen, het plateau wordt gecontroleerd door de motor en niet als een vliegwiel aangestuurd met een lichte motor. De dubbele snaar zorgt voor een snelle start- en stoptijd alsmede voor de controle van de motor over het plateau. Mede verantwoordelijk voor het uitstekende ritme en aanslag waarvan alle recensenten melding maken. Het toerental is met deze DSP voeding uiterst stabiel en zorgt met de andere unieke eigenschappen van Avid voor een natuurlijke muziekbeleving in vinyl.

De Acutus SP speelt met heel veel rust en autoriteit, tegelijkertijd ook snel en levendig met het hoogst denkbare niveau als het gaat over pace, rhythm & timing. Maar niet met het romantisch karakter zoals traditioneel geveerde draaitafels. Rijk van klankkleuren en energetisch. Het gevoel wat deze speler bij me teweeg brengt, is dat het altijd het beste van de muziek wil maken; ook als de plaat niet perfect is opgenomen. Een platenspeler die niet in een hokje te plaatsen is; waarschijnlijk de reden dat ik me zo ontzettend aangetrokken voel tot dit unieke concept. 

Een paar verschillen met de Black van Pluto Audio en de Deco van Nottingham Analogue. De manier waarop de Black z’n autoriteit laat horen, is op een andere manier. Je zou kunnen zeggen dat de Black z’n autoriteit op een wat strengere manier laat gelden en de Acutus SP op een wat mildere manier. De Deco zit hier precies tussenin. De Black laat je op een meer significantere manier weten in control te zijn, terwijl de Acutus SP toch net zoveel in control is. Zoiets als wat m’n vorige schoonvader altijd schertste: ‘een brutaal mens heeft de halve wereld’; waarop ik altijd antwoordde: ‘dus de andere helft is van de bescheiden mens?’. De Acutus SP heeft een iets voller laag en een ‘smoother’ hoog in vergelijking met de Black. De energie van een Pluto Audio is iets meer ‘right into your face’. Ook hierin is de Deco weer de speler die hier tussenin zit.
Zoals u denk ik merkt, is hier geen winnaar, maar drie top producten die gemaakt zijn door toegewijde specialisten. Bij het kiezen tussen deze drie tafels kan ik u verzekeren; fout kunt u het niet doen. Geruststellende gedachte.

De Acutus SP is bij ons direct beluisterbaar met een toonarm van Holborne en een element naar keus. Maar vele andere arm- en element combinaties kunnen wij u ook laten horen. Montage en perfect afregelen zien wij als een vanzelfsprekende service!

Prijs € 15.000,00 (loopwerk compleet)

avid sequel

Avid Sequel SP

De Sequel SP bouwt verder voort op de sterke punten van de Volvere SP, met als resultaat een nog betere focus en drive in de muziek. Terwijl ook rust en autoriteit zijn toegenomen. Slechts 1 stapje verwijderd van de Acutus SP.

Het verschil met de Volvere SP is een nog weer betere voeding en nog weer betere motor. Verder is de elektronische aansturing die het principe van de DSP signaal volgt wederom een stap voorwaarts in het verminderen van ongewenste resonanties en grotere gelijkloop van de motor. De zgn. ‘twin belt’ aandrijving zorgt opnieuw voor een grotere precisie en een sterker chassis. Dit alles zorgt voor een duidelijke stap voorwaarts ten opzichte van de Volvere SP.

Ieder ontwerp van Avid is slechts gericht op één enkel doel, maximale geluidskwaliteit in ieder geboden prijssegment. Daar waar andere fabrikanten er voor kiezen trillingen zoveel mogelijk te dempen, is het ontwerp van Avid erop gericht deze af te voeren. Het bijzonder gevormde frame zorgt voor de afvoer van iedere ongewenste trilling in het plateau, de grammofoonplaat, de arm-element combinatie en de centrale as. Daarnaast wordt door de ophanging, voeten en keuze aan materialen ervoor gezorgd dat deze trillingen in eerste instantie niet ontstaan of worden opgenomen uit de omgeving. Per slot van rekening: dat wat er niet is hoeft ook niet gedempt te worden.
Kortom high-end op draaitafel gebied. Montage en perfect afregelen zien wij als een vanzelfsprekende service!

Prijs €   8.900,– (loopwerk compleet)

avid volvere

Avid Volvere SP

De draaitafel die bij uitstek garant staat voor de laatste technische ontwikkelingen is de Volvere SP. De vernieuwde voeding voor aansturing van het plateau is nu nog preciezer en stiller. Een dubbele snaar zorgt voor nog meer stabiliteit in de aandrijving waardoor dynamiek en timing verbeterd zijn. Door het verend opgehangen subchassis worden trillingen zover mogelijk bij naald en arm vandaan gehouden. Een zeer stijf chassis zorgt voor de stabiele basis van deze topdraaitafel.

Ieder ontwerp van Avid is slechts gericht op één enkel doel, maximale geluidskwaliteit in ieder geboden prijssegment. Daar waar andere fabrikanten er voor kiezen trillingen zoveel mogelijk te dempen, is het ontwerp van Avid erop gericht deze af te voeren. Het frame zorgt voor de afvoer van iedere ongewenste trilling in het plateau, de grammofoonplaat, de arm-element combinatie en de centrale as. Daarnaast wordt door de ophanging, voeten en keuze aan materialen ervoor gezorgd dat deze trillingen in eerste instantie niet ontstaan of worden opgenomen uit de omgeving. Per slot van rekening: dat wat er niet is hoeft ook niet gedempt te worden. Montage en perfect afregelen zien wij als een vanzelfsprekende service!

Prijs € 6.300,– (loopwerk compleet)

Avid Diva2sp

Avid Diva II SP

De Diva II  en de Diva II SP delen alle belangrijke ontwerpcriteria van de duurdere modellen. In de overtuiging van de ontwerper Conrad Mas dat een goede platenspeler maar op één manier gebouwd kan worden, gebruiken de beide Diva’s exact hetzelfde frame als alle andere Avid platenspelers. Ten opzichte van de DivaII heeft de SP een aantal upgrades: verbeterde voeding, verbeterde elektronica en massief aluminium plateau. Al met al hebben we het over een gewichtige draaitafel.

Het ontwerp van Avid is erop gericht om ongewenste trillingen af te voeren. Het frame zorgt voor de afvoer van iedere ongewenste trilling in het plateau, de grammofoonplaat, de arm-element combinatie en de centrale as. Daarnaast wordt door de ophanging, voeten en keuze aan materialen ervoor gezorgd dat deze trillingen in eerste instantie niet ontstaan of worden opgenomen uit de omgeving. Per slot van rekening: dat wat er niet is hoeft ook niet gedempt te worden.

Het frame bestaat bij alle Avid modellen uit een handgemaakt ultra rigide aluminium gietstuk, de complexe structuur van het frame maakt machinale vervaardiging onmogelijk. Dit frame zorgt door zijn vormgeving voor een extreem rigide verbinding tussen het draaipunt van de arm en de centrale as. Alle Avid platenspelers gebruiken een bij het product behorende platenklem, geen eenvoudig uit machinestaal vervaardigd gewicht of een stukje acryl, maar een uit aluminium vervaardigd deel waarin een RVS cup en messing schroefdraad is opgenomen. Deze rust vervolgens op een uit messing vervaardigd schroefdeel op de centrale as. Alle trillingen worden zo afgevoerd van de naaldpunt. De Avid Diva II, Diva II SP, Volvere SP en Sequel SP gebruiken allemaal dezelfde materialen. Het materiaal van de mat zorgt voor een akoestische ontkoppeling tussen grammofoonplaat en plateau en voorkomt op deze manier de materiaalkleuring in het geluid.

Standaard voorzien van een SME arm uitsparing, daarnaast zijn arm-boards beschikbaar voor onder andere Jelco, Rega, Holborne en Dynavector armen en op bestelling kunnen tegen zeer schappelijke kosten arm-boards op specificatie gemaakt worden. De Diva II kent een zeer hoog afwerkingsniveau op basis van een minimalistische benadering, een tijdloos ontwerp en excellente kwaliteiten binnen het bereik van iedere rechtgeaarde muziekliefhebber. Montage en perfect afregelen zien wij als een vanzelfsprekende service!

€ 4.200,00 (loopwerk compleet)

avid diva

Avid Diva II

Daar waar andere fabrikanten er voor kiezen trillingen zoveel mogelijk te dempen, is het ontwerp van Avid erop gericht deze af te voeren. Het frame bestaat bij alle Avid modellen uit een handgemaakt ultra rigide aluminium gietstuk, de complexe structuur van het frame maakt machinale vervaardiging onmogelijk. Dit frame zorgt door zijn vormgeving voor een extreem rigide verbinding tussen het draaipunt van de arm en de centrale as. Alle Avid platenspelers gebruiken een bij het product behorende platenklem, geen eenvoudig uit machinestaal vervaardigd gewicht of een stukje acryl, maar een uit aluminium vervaardigd deel waarin een RVS cup en messing schroefdraad is opgenomen. Deze rust vervolgens op een uit messing vervaardigd schroefdeel op de centrale as. Alle trillingen worden zo afgevoerd van de naaldpunt.

De Diva II en Diva II SP maken in iedere voet gebruik van een unieke drievoudige elastische sorbothaan constructie. Dit geeft optimale mechanische isolatie van de omgeving. Dit alles resulteert in een maximaal oplossend vermogen in het geluid en neutraliteit.

In dit prijssegment uniek is de separate voeding van de motor. Hoewel eenvoudig van opzet, zorgt de voeding niet alleen voor een nauwkeurige spanning maar eveneens voor de correctie van de fasegelijkloop in de motor. Daarmee wordt het ontstaan van trillingen in de motoras voorkomen, welke anders via de snaar overgebracht zouden kunnen worden op het plateau. Er wordt gebruik gemaakt van een wisselspanning synchroon motor. De door Avid gebruikte motoren hebben volledige controle over het plateau, daar waar menigmaal het vliegwiel principe wordt gehanteerd is hier de motor de baas. Dit leidt tot een veel dynamischer geluid.

Wij hebben onze Diva II voorzien van een erg goede Jelco toonarm. Door toepassen van een ander armboard, zijn feitelijk alle toonarmen plaatsbaar. De Diva II kent een zeer hoog afwerkingsniveau op basis van een minimalistische benadering, een tijdloos ontwerp en excellente kwaliteiten binnen het bereik van iedere rechtgeaarde muziekliefhebber. Bij ons direct beluisterbaar. Montage en perfect afregelen zien wij als een vanzelfsprekende service!

Prijs € 2.650,– (loopwerk compleet)

Diverse Avid producten:

Prijs € 110,– ‘Flat cover’.
Prijs € 399,– ‘Platform’. Referentie ontkoppelingsplaat.
Prijs €  49,– ‘Isopuck’ per stuk. Referentie ontkoppelings puck.
Prijs €  98,– ‘Level 45’. Uit edelstaal vervaardigd precisie level, die op de spindel geplaatst wordt.