AVID HIFI

U kunt maar beter weten uit welke wind de hoek waait

Hoewel we Avid Hifi best een relatief kleine fabrikant in de wereld van de high-end draaitafels mogen noemen, is er toch sprake van een technologisch zeer hoogstaand bedrijf. Avid heeft hypermoderne CNC productiefaciliteiten. Ik zeg wel eens gekscherend: ‘Een Avid draaitafel, is een draaitafel voor gevorderden’. Daarmee bedoelend dat het meestal niet iemands eerste tafel is, maar doelbewust gekozen wordt door de liefhebber die een serieuze klasse draaitafel wenst.

Eigenaar/ontwerkper Conrad Mas heeft uitgesproken opvattingen over het fenomeen draaitafel. De focus ligt sterk op het afvoeren van verkeerde energie en ongewenste resonanties. Het heeft geresulteerd dat ik met name de geveerde draaitafels van Avid zie als ‘Single-ended draaitafels’.

Het gebruikte inverterende lager is een onderhoudsvrije constructie en alle Avid platenspelers hebben hetzelfde lager. De kwaliteit is top. De conische lagerbus die aan het binnenplateau vastzit heeft een draaipunt van saffier. Dit geheel draait op een eveneens conische as met bovenop een tungsten carbide kogel, de lagerbussen zijn van hoogwaardig staal. Het geheel draait zonder smeermiddelen. Bij elke duurdere draaitafel, levert men een betere voeding, een betere motor en een beter chassis. Daardoor gaat de weergave telkens naar een hoger niveau.

De motoren zijn krachtig en brengen het plateau binnen één omwenteling op toeren! Het grootste voordeel hiervan is het elimineren van de zgn. ‘needle drag’. Een nadelig effect, wat de weergave korzelig en grijs maakt. De ruimtelijke afbeelding is zeer goed. De Acutus heeft een fundament ‘onderin’ welke u zelden treft. De weergave vlekkeloos in het gehele frequentie spectrum.

Het is erg belangrijk bij de keuze van een draaitafel, om zich goed te realiseren welke tafel wat klankmatige eigenschappen betreft, het best combineert in uw set; met uw speakers, versterker en akoestiek. ‘Zomaar’ een tafel ‘op de looks’ aanschaffen, raden we ook ten zeerste af!

avid - acutus

Avid Acutus SP

De Acutus SP wijkt radicaal af van ieder ander platenspeler ontwerp. Geen enkel aandachtsgebied is bij het ontwerpen overgeslagen en voor iedere uitdaging is een oplossing toegepast.  In het kort is dit een snaar aangedreven, aan springveren opgehangen chassis en daar stopt dan ook de vergelijking met alle andere draaitafels. Bij de eerste aanblik wordt reeds duidelijk dat hier sprake is van een uitzonderlijk instrument, gebouwd voor de eeuwigheid. Het behoort niet tot de massa loopwerken terwijl het evenmin in te delen is in het hokje met traditionele verend subchassis ontwerpen.

Tijdens het afspelen van een grammofoonplaat veroorzaakt de naaldaftasting niet alleen het reproduceren van het vastgelegde audio-signaal, maar ook een scala aan ongewenste trillingen, inherent aan het principe van de wijze van monteren van de naald in het aftast element. Deze trillingen worden door de Acutus SP afgevoerd door de unieke constructie van de as en het lager alsmede door het gebruik van de meest speciale platenklem in de markt, die op de centrale as wordt geschroefd.

Alle in de grammofoonplaat terugkerende trillingen worden afgevoerd door het enige echte omgekeerde enkelpunts lager, dat rust op een tungsten-carbide kogel in een diamanten schaal. Dit lager is zelfsmerend en vereist geen olie filmlaag zoals gebruikelijk en de ongewenste trillingen worden niet in het plateau afgevoerd, het grote gewicht van het plateau is dus niet bedoeld om trillingen te absorberen! Trillingen vanuit de omgeving worden geïsoleerd door veel grotere dan gebruikelijke springveren en niet door massieve poten.

Waarom de verende draaitafel van Avid echt compleet anders geveerd is dan de traditioneel geveerde tafels, is als volgt uit te leggen. De Avid platenspelers maken gebruik van een verend sub-chassis, waarbij lange springveren (lagere resonantie frequentie), ver beneden de weergave mogelijkheid van het aftast-element en het hoorbare voor de mens worden gebruikt. Dit veersysteem is instelbaar via de bovenzijde van de poten. De veren worden voor het corrigeren van ongelijke gewichtsverdeling dus niet ongelijk samengeperst, zoals bij collega fabrikanten; het sub-chassis rust op een in de windingen van de veer opgehangen constructie die in hoogte wordt verplaatst. De massa, de diameter en de draaddikte van de veer verandert daardoor niet. Maar waartoe het leidt, is dat het verplaatsen van de ophanging van een aan de veer gekoppeld gewicht (plateau), tot dezelfde resonantiefrequentie leidt en dat is precies wat er moet gebeuren om te voorkomen dat er meerdere verschillende resonantiefrequenties, mogelijk in het hoorbare gebied ontstaan.

Een speciaal voor de Acutus motor ontwikkelde voeding op basis van een DSP (Digitale Signaal Processor) zorgt voor het genereren van een exacte sinus die de asynchrone motor aanstuurt. De verschillende toerentallen worden verzorgd door het genereren van een andere sinus frequentie en niet door het wijzigen van de afgegeven spanning aan de motor. Dit laatste zou overeenkomen met het leveren van een ander totaalvermogen aan de motor, waarbij er geen andere keuze mogelijk is dan een lagere spanning voor het 33.3 toerental, omdat het overgrote deel van uw muziekcollectie bestaat uit 33.3. toeren LP’s zou dat betekenen dat deze altijd met een verminderd ritme en aanslag t.o.v. van een 45.0 toeren LP wordt gespeeld.

De motor is een hand gewikkeld exemplaar met meer dan 10 keer het normaal gehanteerde vermogen, het plateau wordt gecontroleerd door de motor en niet als een vliegwiel aangestuurd met een lichte motor. De dubbele snaar zorgt voor een snelle start- en stoptijd alsmede voor de controle van de motor over het plateau. Mede verantwoordelijk voor het uitstekende ritme en aanslag waarvan alle recensenten melding maken. Het toerental is met deze DSP voeding uiterst stabiel en zorgt met de andere unieke eigenschappen van Avid voor een natuurlijke muziekbeleving in vinyl.

De Acutus SP speelt met heel veel rust en autoriteit, tegelijkertijd ook snel en levendig met het hoogst denkbare niveau als het gaat over pace, rhythm & timing. Maar niet met het romantisch karakter zoals traditioneel geveerde draaitafels. Rijk van klankkleuren en energetisch. Het gevoel wat deze speler bij me teweeg brengt, is dat het altijd het beste van de muziek wil maken; ook als de plaat niet perfect is opgenomen. Een platenspeler die niet in een hokje te plaatsen is; waarschijnlijk de reden dat ik me zo ontzettend aangetrokken voel tot dit unieke concept. 

Prijs € 15.000,00 (loopwerk compleet)