VPI

De All-American-turntable-Dream

VPI Industries is een high-end audiofabrikant welke veertig jaar geleden werd opgericht door Sheila en Harry Weisfeld. Zowel Jonathan, de oudste zoon, als VPI Industries begonnen in 1978 tegelijkertijd met het eerste product, een recordgewicht in twee verschillende maten. Vervolgens werden in december 1978 een isolatiebasis voor draaitafels aan het publiek voorgeschoteld. Het eerste product, de platenwasmachine, is; hetzij in verbeterde vorm, nog telkens in productie.

VPI bouwt verschillende draaitafels in verschillende kwaliteits- en prijsklassen, een aantal verschillende toonarmen en platenwasmachines. De ‘Classic’ draaitafel werd het 30-jarige jubileum model; feitelijk in 30 jaar toegewerkt naar een hoogtepunt, maar tegelijkertijd ook het begin van de huidige generatie ultra moderne draaitafels. De zeer muzikale familie (Mathew speelt trombone en piano, Jonathan was de gitarist en Harry speelt accordeon) weet goed hoe live muziek klinkt en de vertaling van deze kennis wordt ‘vertaald’ in de VPI platenspelers.

Zonder uitzondering komen alle VPI producten uit de VS, Cliffwood te verstaan. Behoudens de lift, wordt elk onderdeel in Amerika geproduceerd, een all-American-product. En daar valt veel voor te zeggen.

VPI Clifwood

Net zoals de Gold Note Valore 425+ tafels welke volledig in Italië gebouwd worden, is het een knappe prestatie van VPI om de Clifwood ook in eigen huis te kunnen bouwen. De tafel wordt geleverd met een aluminium toonarm en ook het plateau is van aluminium. En vergist u zich niet in de voeten, de stevige en relatief zware plint staat op 4 stevige, in hoogte instelbare voeten. Die voeten staan behoorlijk naar binnen, waardoor de Cliffwood lijkt te zweven. Dat ziet er mooi uit zeg.

De toonarm is de Gimbal en er is een MM element gemonteerd

Prijs € 1.999,– (inclusief toonarm en MM element)

.

.

.

VPI Scout 21

Wellicht de meest beroemde èn bekende platenspeler van VPI Industries is de Scout. Ik wil desondanks bijna stellen: gelukkig is ze op een aantal cruciale punten verbeterd. De ontkoppeling met de nu gebruikte isolatievoeten is van een geheel andere orde, een verbeterde motorbehuizing (welke vroeger nog wel eens problemen kon geven), een sterkere- en verbeterde motor en voeding.
De nu gebruikte JMW-9 toonarm heeft nu Nordost bekabeling en de 1-punts lagering is preciezer afgesteld. Al met al betere Wow en Fluter cijfers maken dat dit geresulteerd heeft in een weergave die zich kenmerkt door méér drive, een betere ruimtelijke afbeelding en een zekere mate van geraffineerdheid en verfijning.

Het eerste wat me bij het uitpakken van de Scout 21 opviel, is dat de foto’s die ik tot dan toe gezien had, deze platenspeler in het echt fraaier èn imposanter is dan op de foto’s. Het zei zo.

Prijs € 3.960,–

.

.

VPI Prime Signature 21

Natuurlijk ‘vielen’ we voor dit typenummer ’21’. Immers: AUDIO21 en u hoeft geen wiskundige te zijn om het numerieke verband te zien. Hoe dan ook; het chassis bestaat uit verschillende lagen: vinyl omhuld mdf, aluminium en RVS. Het plateau is net wat groter dan uw geliefde vinyl en weegt een respectabele 10 kilogram. De motor draait rond met 300 toeren per minuut en de pully heeft een precisie van een cijfer, ver weg achter de komma. De Wow/Flutter/Rumble cijfers zijn erg laag. Het totaalgewicht is circa 33 kilogram.

Onze demo Signature 21 is uitgevoerd met de FB-10-3DR Fatboy Gimbal toonarm, dus in de lengte 10inch en heeft de Reference Nordost bedrading. De VTA is ‘on the fly’ te bedienen.

Wanneer ik nuchter de prijs beschouw, in verhouding zet tot het aangebodene èn uiteraard de klankmatige prestaties; tja, dan kan ik niet anders dan concluderen dat dit wellicht in verhouding tot z’n prijs, de meest interessante tafel is.

Prijs € 10.799,–

.

.

VPI Avenger

.

.

VPI Avenger Reference

.

.

VPI Avenger Titan

.

.

Prijs Avenger € 14.999,,–
Prijs Avenger Plus € 22.199,–
Prijs Avenger Reference € 31.199,–
Prijs Avenger Direct € 43.199,–
Prijs Titan € 61.199,–
Prijs Vanquish € 124.799,–

.

.

.