KUZMA

onbuigzaam als een Sloveen

Kuzma is het geesteskind van de Sloveen Franc Kuzma. Een mechanisch ingenieur die vanuit zijn liefde voor muziek, al in 1982 begon met het produceren van zijn eigen draaitafels. Kuzma was hiermee geboren.
Het eerste model kreeg de naam Stabi en dat refereert aan zijn grootste troef: stabiliteit. Al snel ontwikkelde hij zijn eigen toonarm, die de naam Stogi kreeg. En dat Sloveense woord betekent ‘onbuigzaamheid’. Ruim 35 jaar behorend bij de wereldtop.
Kuzma is een uiterst stabiel merk met een stabiele modellenlijn. Als er al iets wordt aangepast, is het meestal iets kleins.

Kuzma Stabi S

Hoewel ook verkrijgbaar in de kleur zwart, hebben wij gekozen om het te doen ‘zoals ‘t heurt’: koperkleurig dus en de Stabi S die u bij ons kunt zien en horen is de 12 inch versie met de Kuzma Stogi S 12 inch toonarm.

Het is de moeite om u te verdiepen in de mogelijkheden, ik probeer het hier overzichtelijk neer te zetten:
Stabi S 9 inch (geschikt voor 1 toonarm 9 inch). Prijs € 1.890,–
Stabi S 12 inch (geschikt voor 1 toonarm 12 inch). Prijs € 2.050,–

De Stabi SD is een uitgebreide versie van de Stabi S, er kunnen 2 toonarmen gemonteerd worden:
Stabi SD9 (2 maal 9 inch toonarm). Prijs € 2.500,–
Stabi S9D12 (9 inch toonarm en 12 inch toonarm). Prijs € 2.675,–
Stabi S12D9 (12 inch toonarm en 9 inch toonarm). Prijs € 2.675,–
Stabi S12D12 (2 maal 12 inch toonarm). Prijs € 2.850,–

Upgrades onder andere:
Separate power supply kit € 1.540,–
Houten platvorm 21 mm zwart € 190,–
Houten platvorm 40 mm maple € 390,–
Plexiglas overkapping € 320,–
Platenpuck € 180,–

.

.

Kuzma Stabi R

Gelanceerd op de high-end show in München: Kuzma’s nieuwste model, genaamd de Stabi R. Het betreft een niet-verend loopwerk en deze bevindt zich tussen de Stabi S en Stabi Ref2. De basis bestaat dan uit het model hierboven, wilt u met twee toonarmen spelen, dan zou het zoals hieronder kunnen. Ook zijn er ‘kleine’ armboards/wings mogelijk, waardoor u tot 4 toonarmen kunt gaan.

Het plateau en lager is overgenomen van de Stabi Ref2, maar dan met 1 motor en in plaats van de separate motoraansturing en voeding is dit bij de Stabi R in de plint gebouwd. De tafel is relatief compact en gemaakt uit 1 blok aluminium en wordt aangedreven door een niet-elastische aandrijfriem. Het plateau weegt 8 kilogram en dit wordt op dezelfde manier aangedreven als bij de Stabi XL. Het koppel van het geheel is zo groot dat het plateau binnen 2 seconden op de juiste snelheid is. Kuzma is ervan overtuigd dat hun aandrijfconcept het beste is van alle aandrijfsystemen (idler/tussenwiel, snaar, direct-drive). De draaitafel staat op 3 instelbare voeten. Het geheel weegt 38 kilogram en optioneel is een platenklem verkrijgbaar.

Verkrijgbaar in ‘Kuzma’ zwart EN in zilver! Er zijn 4 ‘wings’ mogelijk, elke voor 1 toonarm.

Prijs € 7.100,– (loopwerk inclusief 1 toonarmbasis)
Prijs € 8.000,– (loopwerk inclusief 1 toonarmbasis met walnoot frame)
Prijs € 800,– tweede wing t.b.v. tweede toonarm

.

.

 

Kuzma Stabi Ref2

De Stabi Ref2 is een sandwich constructie van 2 aluminium platen van 1 cm dik, bij elkaar gehouden door een acryl plaat. De bovenplaat is verend opgehangen aan een aantal stalen veren welke weer in een bad siliconenolie rusten. De resonantiefrequentie van het loopwerk wist men op deze manier op 2.2 Herz te krijgen. Dat is een prestatie van formaat. Het geheel staat op drie spikes welke gemaakt zijn van RVS en aluminium en het geheel is door het draaien aan deze knoppen snel waterpas te zetten.

De twee motoren verzorgen de beweging van het plateau. Het lager is van het ‘inverted’ soort en draait op een ‘ruby’ bal. Zowel de bal als de draairing hebben hun eigen oliebad. De combinatie dempt alle ongewenste resonanties. Het plateau is tevens een sandwich constructie en dit is een manier om ongewenste resonanties die optreden en in de basis in elke draaitafel ontstaan, te elimineren. Zowel de bijbehorende mat en platenklem zijn vanuit deze basisprincipes ontworpen.
De voeding/electronica unit heet de PS Ref2 en deze werd een aantal jaren toegevoegd aan de Stabi Ref, waardoor we het nu over de Stabi Ref2 hebben. Hoewel het plaatje dit niet doet vermoeden; het geheel weegt zo’n 40 kilogram.

Een Kuzma Stabi Ref2 beleving: KLIKKLIKKLIK

Prijzen:
Kuzma Ref2 loopwerk exclusief toonarm € 9.100,–
Kuzma Ref2 inclusief toonarm Stogi Ref € 12.700,— (incl. phonokabel)
Kuzma Ref2 inclusief toonarm 4Point € 15.850,— (incl. phonokabel)
Kuzma Ref2 inclusief toonarm Acoustica Systems Aguilar € 16.990,—

.

.

 

Kuzma Stabi M

De volgende in de lijn topproducten. Een moderne draaitafel, maar verpakt in een klassieke behuizing, puur ontworpen voor het hoogst mogelijke resultaat. Ook 12 inch toonarmen kunnen geplaatst worden en het geheel wordt omarmd door een stabiele cover. Een stofkap die geen nadelige resonanties aan het loopwerk doorgeeft. 60 kilogram voor het geheel en 12 kilo voor het sandwich plateau.

De DC motor zit bevestigd in een koperen behuizing en dit geheel zit weer verpakt in een massief, geveerde behuizing. Een motor in een eigen subchassis dus.

Een tafel met de rijke klanken, maar weer verder gaand in drive en precisie. Een externe voeding en motorsturing met fijnafstellingsmogelijkheden. Ondanks het 12 kilogram zware plateau, duurt het slechts 2 seconden voordat het plateau op snelheid is. En een via een afstandsbediening bestuurbare start/stop functie; het is me wat.

Prijs € 16.700,– (loopwerk compleet, exclusief toonarm)

.

.

 

Kuzma Stabi XL DC

Wanneer we in de line-up van draaitafels vergelijkingstesten doen, valt altijd op dat de ‘winnaar’ toch de Kuzma XL is. Een opmerkelijke combinatie van rust met de grootste dynamische sprongen en de meeste autoriteit. Op een bescheiden imposante manier is de Kuzma XL ‘de grootste’ en staat daarom bovenaan m’n lijstje toptafels.

Prijs € 27.000,– Stabi XL (loopwerk compleet, exclusief toonarm)
Prijs  Stabi XL Air € 47.500,– (loopwerk compleet, exclusief toonarm)

.

.

Kuzma onderdelen

De lijst met onderdelen van Kuzma is bijna eindeloos lang. Hieronder slechts een kleine greep van artikelen welke bij ons te bestellen zijn: contact@audio21.eu

Platte snaar t.b.v. o.a.  Stabi S € 150,–
Siliconen olie flesje € 80,–
Platenpuck € 200,–
Toonarm gewichten € 150,–
Platenpuck ebbenhout € 1.600,–