DRAAITAFEL ELEMENTEN

het juiste element is het juiste element

Draaitafel elementen cq cartridges zijn er in alle soorten en maten. Het begint met een keuze of u een MM element wilt of een MC element. En het bedrag wat u ervoor over heeft. Een element kan een paar tientjes kosten tot vele duizenden euro’s… Al met al is het een leuke uitdaging om een juiste keuze te maken. Laat ons meedenken, welke elementen een logische keuze zouden kunnen zijn, waarmee ik rekening hou met de klank en karaktereigenschappen van uw draaitafel, arm, phonoversterker, gehele set en de akoestiek. 
Belangrijkste verschillen tussen een MM element en een MC element: een MM element is fractioneel vergevingsgezinder, vloeiender en organischer dan een MC. Daarbij is het MC element weer in z’n voordeel dat het oplossende vermogen groter is; opener en meer laag- en hooginformatie.

Wij hebben in de afgelopen jaren een favorieten lijst gemaakt; in eerste instantie op baisis van de muzikale kwaliteiten en uiteraard rekening houdend met de prijs/prestatie.
Wij zijn dealer van de merken: Charisma, Ortofon, Gold Note, Grado, Zyx, Audio Technica, Nagaoka, Denon, Etsuro, Acoustical Systems, Dynavector, e.a. Wij kunnen alle elementen leveren.

Wij zien het als een vanzelfsprekende service dat indien u bij ons een element aanschaft, wij het element inbouwen en perfect afstellen. Tevens is het mogelijk dat we bij u thuis komen om uw draaitafel af te stellen en in te regelen, tegen een redelijke uur- en reiskostenvergoeding.  


Alle MM elementen welke direct bij ons te beluisteren zijn:

Shelter model 201

Een MM instapelement, deze Shelter ‘201’. De uitgangsspanning is 4 mVolt en het trackt het fijns zo tussen 1.6 en 1.8 gram. De weergave is over het gehele frequentiespectrum harmonieus en evenwichtig. Het gewicht van ruim 6 gram maakt een plaatsbaarheid in het gros van de toonarmen mogelijk.

Prijs € 199,–

.

.

.

Ortofon 2M blue

Ortofon 2M Blue

Een erg goed allround MM element, waarbij de prijs en prestatie, zoals u van Ortofon gewend bent, prima is. Veelzijdig inzetbaar en dit middengewicht element zal in praktisch elke arm, zich gedragen als een prettige metgezel.

Prijs € 230,–

.

.

Gold Note Vasari MM element

Gold Note Vasari MM

De ‘Vasari’ van Gold Note bestaat uit de ‘Red’ en de ‘Gold’ en zijn beide van het MM type. Wat erg bijzonder is in deze prijsklasse is de uit één stuk vervaardigde CEC gefreesde body van duraluminium. Beide elementen geven een gebalanceerde, volle klank. De ‘gold’ gaat verder in levendigheid en verfijning. Gold Note is een merk voor de gevorderde luisteraars, roep ik hier wel eens gekscherend, maar er zit een kern van waarheid in. Deze beide MM elementen hebben een ‘grounding’ in hun weergave, die wellicht te maken heeft met de rigide bouw en relatief lagere compliance, in vergelijking met andere MM elementen.

Uitgangsspanning 4 mVolt, afsluitimpedantie 47 kOhm en trackt het liefst rond de 2,0 gram. De ‘Gold’ weegt 9 gram en de ‘Red’ slechts 7 gram.

Jeff Dorgay van het magazine ‘Tone Audio’ schreef over deze twee wondertjes: “The Vasari is an excellent tracker, zipping through the peaks of Stanley Turrentine’s Sugar, keeping the sax, drum and bass bits all in perspective, allowing each instrument to shine individually, yet not letting the stereo image fall apart when all four musicians are playing at full tilt. Not every MM cartridge can handle this”

— Jeff Dorgay

Prijs € 230,– Vasari Red
Prijs € 390,– Vasari Gold

.

.

Ortofon 2M BRONZE

Ortofon 2M Bronze

Ook dit MM element is direct te beluisteren bij AUDIO21. De output is 5,5 mVolt, het gewicht bedraagt ruim 7 gram en trackt het beste op 1,5 tot 1,6 gram naalddruk. In vergelijking met de hierna genoemde 2M Black, is de Bronze iets ‘ronder’ in z’n weergave en fractioneel gloedvoller dan de Black. Een element wat de details zonder overdrijven goed uit de groef weet te halen en daarbij ook vergevingsgezind is.
Specificaties: uitgangsspanning 5,0 mV, 7,5 gram, naalddruk 1,5 gram.

Prijs € 380,–

.

.

Ortofon 2m blackOrtofon 2M Black MM

Dit MM element is het topmodel uit de 2M lijn. Met een ‘naakte Shibata diamant’ naald, uitgangsspanning 5 mVolt, gewicht 7,2 gram en tot zover de techniek.
Wat dit element doet, is door de lagere naaldkracht, juist de grotere dynamiekverschillen goed laten horen, waarbij de kleinste details met de grootste nauwkeurigheid weergegeven worden. De behuizing is onlangs vernieuwd, van een bijzonder DMX materiaal, zeer sterk en nagenoeg resonantie vrij. Een element waarbij de typische MM eigenschappen en MC eigenschappen hand in hand gaan, door belangrijke innovaties. U begrijpt; een grote favoriet van mij.

Prijs € 630,–

.

.

Nagaoke MP150Nagaoke MP500

Nagaoka MP110, MP150, MP200, MP300 en Nagaoka MP500

MM elementen welke te vaak overgeslagen worden. Waarom? Het is mij een raadsel. Wellicht dat ‘onbekend maakt onbemind’ iets is wat meespeelt en ik heb ook gemerkt dat sommige elementen in andere landen om ons heen juist wel omarmd worden. Hoe dan ook, deze Nagaoka elementen doen wat ze moeten doen en weten me altijd te boeien en te emotioneren. Loepzuiver en het valt ook op hoe makkelijk alles te volgen is. Dat maakt het luisteren tegelijk blijvend boeiend en ontspannen. Elk facet van de muziek wordt zonder ergens een voorkeur aan te geven, weergegeven. De Nagaoka MP110 geeft veel waar voor z’n geld, zet het laag en hoog in een juistebalans neer. De MP150 haalt heel veel informatie uit de groef, maar plat gezegd; ‘loopt er niet mee te koop’. Natuurlijk gaat de MP500 een flinke stap verder in detail en ruimtelijkheid. In een verhouding die kloppend is met de bijbehorende prijzen. En de MP300 is hierin een juiste middeling.

Prijs MP110 € 159,–
MP150 € 379,–
MP200 € 479,–
Prijs MP300 € 759,–
Prijs MP500 € 899,–

De elementen hebben in vergelijking met hun collega’s een erg lage (boron) cantilever massa. De elementen zijn tevens goed afgeschermd, waardoor ook erg geschikt voor draaitafels met ingebouwde motor. Het zijn licht/middengewicht elementen en in vele toonarmen toepasbaar. Maar laat u zich informeren en doe niet ‘zomaar’ wat. Bij elementen vanaf € 250,– zien we het inbouwen en afregelen als een vanzelfsprekende service. Maar oh zo noodzakelijk dat dit juist gebeurt, ter voorkoming dat u met slechts 80% van de kwaliteit genoegen neemt.

.

.

Alle MC elementen welke bij ons te beluisteren zijn:

.

.

 ortofon-quintet serieOrtofon Quintet

Bij de serie Quintet geeft de kleur van het element aan welk karakter en eigenschappen meegegeven zijn:
Quintet Red: MC element met koperen spoel, een elliptische diamant en een perfecte allrounder. Prijs € 315,–
Quintet Blue: een iets grotere sound stage, ruimtelijkheid en diepte. Prijs € 450,–
Quintet Bronze: een licht sfeervollere en rondere weergave. Prijs € 660,–
Quintet Black: Met overtuiging het beste uit deze serie, met alle goede eigenschappen. Prijs € 875,–
Quintet White: Mono element dat geniaal blijkt te zijn voor mono elpee’s. Prijs € 450,–

Universeel voor deze Ortofon elementen is, dat ze nergens in overdrijven, altijd heel homogeen zijn. Voorkeur zijn de middengewicht en de wat zwaardere toonarmen.

.

.

Shelter 301 mk2

De Shelter 301 m2 is een MC element met een uitgangsspanning van 0.4mV, een middengewicht van ruim 8 gram en de tracking adviseren wij op 1.95 gram. Een zeer evenwichtig spelend element, resoluut en organisch. Een uitstekende tracker, ook erg geschikt wanneer uw platen wat ouder zijn. Woorden die bij me ontstaan tijdens het luisteren is: ontspannend, vloeiend, neutraal en er is geen enkel punt waarin ze uitblinkt en ‘onderblinkt’; dat laatste is een compliment; volstrekt homogeen.
In vergelijking met de hierboven genoemde ‘Quintet Black’, is de ‘301 mk2’ specialer en dus boeiender.

Prijs € 925,–

.

.

.

GoldNote Donatello

Gold Note Donatello

De Gold Note Donatello is er in twee soorten, de Gold en de Red. Beide MC maar wel verschillend. De volledige aluminium body is nagenoeg resonantie vrij en weegt slechts 7 gram. Deze Donatello’s zijn relatief kort op de markt, onlangs uitgebracht door Gold Note en daardoor relatief onbekend. Direct afgeleid van de veel duurdere series. Intussen internationale erkenning gekregen en door vele recensente geroemd. En terecht!
Waar dit element me het eerst aan deed denken, is de Denon DL103, maar die dan alles wat dat element al zo goed doet, in overtreffende trap doet. Het klinkt helder, schoon met veel body en een tonale prachtige balans in dynamiek, klank en resolutie.

Donatello Red: MC element met MM eigenschappen. Gewicht 7 gram, uitgangsspanning 1,8 mVolt, afsluitimpedantie op 47 kOhm, tracking 1.9 gram en we hebben het dus over een High Output MC element.

Donatello Gold: MC element, gewicht 7 gram, uitgangsspanning 0,5 mVolt, afsluitimpedantie tussen 200 en 1000 Ohm, tracking 1,95 gram.

LEES EEN BELEVING: KLIKKLIKKLIK

Prijs Donatello Red  € 790,– (uit voorraad leverbaar)
Prijs Donatello Gold € 990,– (uit voorraad leverbaar)

.

.

.

Dynavector 20X2HDynavector 20X2H en 20X2L

Erg hoogwaardig MC element, maar ook erg betaalbaar. Verkrijgbaar in een high-output (2,8 mVolt) en een low-output (0,3 mVolt). Een aluminium body, het gepatenteerde ‘magnetic flux damping’ en ‘softening magnetism’ genereert samen met de krachtige neodymium magneten een erg goed MC element.

De 20X2L heeft uiteraard een goede MC phonoversterker nodig om goed te spelen. Deze uitvoering heeft minder wikkelingen dan de high-output versie, waardoor een lagere spanning opgewekt wordt. Beide uitvoeringen hebben dus hun voor- en nadeel ten opzichte van elkaar. Klankmatig hebben we het over een heerlijk resoluut en zelfverzekerd klinkend element, ook erg geschikt voor stevige popmuziek.

Prijs € 945,–

.

.

Acoustical Systems the Fideles (moving iron)

Dit topmerk van onze oosterburen, produceert normaliter draaitafel elementen vanaf € 2.800,– tot € 8.000,– En wanneer men dan besluit om het beste te maken wat er mogelijk is, rond € 1.000,– dan mag u van mij aannemen dat we het over een bijzonder product hebben. CNC gefreesd uit een blok titanium is zeldzaam in deze prijsklasse. De uitgangsspanning bedraagt 6,0 mVolt hetgeen vrij hoog is en dus aan te sluiten op de MM phono ingang op 47kOhm.
Waar u op getrakteerd wordt is een zeer daadkrachtige en zelfverzekerde weergave. Een contrabassist die uit z’n dak gaat, voelt u in uw buik trappen met elke, een pianist is vol vuur helemaal ‘op’ aan het gaan in z’n spel en de bekkens staan helder en vol in uw ruimte. Een upfront karakter waarbij u rechtop in uw stoel gaat zitten. Vol vuur, energie en organisch.

LEES EEN BELEVING: KLIKKLIKKLIK

 Prijs: € 999,–

.

.

.

Shelter 501 III

Het Japanse Shelter maakt MM en MC elementen sinds 1986. Deze ‘501 III’ heeft een combinatie cantilever: aluminium en boron. De voordelen uit de 2 ‘kampen’; aluminium voor de natuurlijke flow en boron voor de ultieme precisie. In praktijk blijkt de naalddruk verschillende waardes te prefereren; afhankelijk van de toonarm/draaitafel combinatie. Maar grofweg tussen de 1.5 en 2.0 gram. En met z’n ruime acht grammen als gewicht, is het een element welke in het gros van de moderne toonarmen uitstekend tot z’n recht gaat komen. Klankmatig bevinden de elementen van Shelter zich tussen Gold Note en Dynavector in. Een mooie combinatie van vergevingsgezind en precisie.

Prijs € 1.250,–

.

.

.

                                    Ortofon Cadenza Red MC element bij AUDIO21    

Ortofon Cadenza serie

Dit element in de duizend euro klasse mag wat mij betreft nooit overgeslagen worden. De uitstekende reputatie van Ortofon is verwerkt in dit prachtig klinkende element. De sleutelwoorden: micro dynamiek en ambiance zijn toepasbaar op de weergave.
Uitgangsspanning 0,45 mVolt, bijna 11 gram, fine-line tip en de spoeltjes zijn gewikkeld van zilverdraad. De ruimtelijkheid en 3D stage zijn uitstekend; een helder en neutrale weergave. Een element wat eigenlijk in geen enkel aspect haantje de voorste wil zijn en neutraal is over de gehele linie.

Prijzen:
Cadenza Red MC en Mono MC € 1.249,–
Cadenza Blue MC € 1.799,–
Cadenza Bronze MC € 2.199,–
Cadenza Black MC € 2.599,–

.

.

.

Charisma Audio MC-1a

De MC-1a is geschikt voor praktisch elke toonarm. De body is gemaakt van een uit een stuk gefreesd stuk aluminium, de cantilever is titanium, het gewicht bedraagt 12 gram.

Elk Charisma audio is ontwikkeld en getuned om zo neutraal mogelijk uw elpee’s af te spelen. Wanneer u hoger in de range gaat bij Charisma Audio, zult u de al zo geweldige MC-1a kunnen overtreffen in een nòg grotere soundstage en de gelaagdheid in weergave, een hogere resolutie en precisie. Één van de redenen waarom wij zo graag met dit element spelen, is dat het zo klankneutraal is, dat het de eigenschappen en klankeigenschappen van uw platenspeler blootlegt. Een zeer eerlijk en openhartig geluid, welke zich bevind in het middengebied; niet ‘te dun’ en zeker niet ‘te dik’ of overdreven romantisch.

De uitgangsspanning bedraagt 0,4 mV, naalddruk 2,0 g +/- 0,1 g en met de afsluitimpedantie kunt u zoeken welke de beste is in uw set; aanbevolen tussen 100 Ohm en 1000 Ohm.

Prijs € 1.300,–

Dit is wat wij eerder schreven over de Charisma Audio MC-1a; KLIK HIER KLIK HIER

.

Dynavector-xx2mk2

Dynavector XX-2 mkII

Prachtig MC element van het Japanse Dynavector. De laatste versie, mkII geheten is voorzien van een Alnico magneet en heeft dezelfde interne constructie als de Te Kaitora. Er zit een patent op de magnetische flux demper, wat zorgt dat de magnetische velden geen vat krijgen op de weergave van dit element. Het voordeel van deze Alnico magneet is dat het uitgangsvoltage extreem stabiel is.

Een weergave die een diep en krachtige basweergave genereert, het hoog is helder en levendig, maar zonder de hardheid. Een element wat een licht helder klinkende inborst heeft.
De cantilever is van het boron soort en de spoelen van koperdraad. De body van het meest geharde aluminium. Met het gewicht van ca 9 gram (output 0,28 mVolt) is het een prachtige all-rounder voor praktisch elke arm geschikt.

Prijs € 1.550,–

.

.

Charisma Audio MC-2

De Charisma MC1a is verschrikkelijk mooi. Een gebalanceerd evenwicht in het gehele frequentiespectrum. Waarin de MC-2 verder gaat, is een nòg groter besef van drive en aanwezigheid van de energie van de instrumenten. Ondanks dat u zou (kunnen) verwachten dat het bij dit element gebruikte saffier cantilever, is er geen overdreven nadruk op details, waardoor het techisch luisteren wordt, zoals wel eens gebeurt bij dit soort cantilever materiaal. De body is van aluminium, het gewicht bedraagt 12 gram en u mag ‘spelen’ met de afsluitingsimpedantie, om het maximale resultaat in Uw set te verkrijgen. Erg aanbevolen en uit voorraad leverbaar!

Prijs € 1.695,–

Dynavector DV Karat 17DX

Zeer bijzonder MC element met een uitgangsspanning van 0,3 mVolt en ze trackt het fijnst op 1,95 gram. Een cantilever gemaakt van diamant. Een zeer ruimtelijke en heldere weergave, waarbij de muziek een behoorlijke ‘body’ heeft. Zeer schoon en zéér dynamisch en snel. Ultra precies en uitstekend gebalanceerd. Geen enkele hardheid met een neutraal heldere klankkleur.

Uitgangsspanning 0,3 mV en het gewicht bedraagt circa 6 gram. Uit voorraad leverbaar.

Prijs € 1.700,–

.

.

.

Charisma Audio

De MC elementen van Charisma Audio kunnen in middelzware toonarmen geplaatst worden. Tegenwoordig zijn de meeste toonarmen juist van het middelzware soort. Maar laat u zich informeren bij ons, wanneer u twijfelt. Omdat de uitgangsspanning bij elk model rond de 0,4 mVolt zit, zijn de elementen voor elke MC phonoversterker geschikt. Of met step-up trafo’s.
Charisma Audio elementen zijn neutraal. Hoe hoger het model, hoe beter hun resolutie, soundstage, frequentiebereik, gelaagdheid, kanaalscheiding en controle. Zo vond Bernard de Lyra elementen aan de ‘dunne’ kant en de Koetsus juist het tegenovergestelde. De Charisma elementen hebben derhalve geen voorkeur in de ene of andere richting.
De ontworpen behuizingen van van het semi-open type. De gedachte hierachter is dat er een luchtig en ruimtelijk geluid ontstaat, maar niet zo ‘overhelder’ als sommige ‘naakte’ elementen kunnen klinken. De spoelen van gemaakt van 6N OCC koper. Dat genereert een neutrale en natuurlijke klank.

MC-1a

Aluminium body,
titanium cantilever,
gewicht 12 g,
Uitgangsspanning 0,42 mV, naalddruk 2,0 g +/- 0,1 g
Aanbevolen belasting 100-1000 Ohm
Prijs € 1.300,–

.

.

MC-2

Aluminium body,
saffier cantilever,
gewicht 12 g,
Uitgangsspanning 0,42 mV, naalddruk 2,0 g +/- 0,1 g
Aanbevolen belasting 100-1000 Ohm.
Prijs € 1.695,–

.

.

 

Reference One

Padoek body,
robijn cantilever,
gewicht 7,1 g
Uitgangsspanning 0,42 mV, naalddruk 2,0 g +/- 0,1 g
Aanbevolen belasting 100-1000 Ohm.
Prijs € 2.275,–

.

.

Reference Two

Bocote body,
robijn cantilever,
gewicht 7,1 g
Uitgangsspanning 0,38 mV, naalddruk 2,0 g +/- 0,1 g
Aanbevolen belasting 100-1000 Ohm.
Prijs € 2.895,–

.

.

.

Gold Note Machiavelli Gold mkII

Een zeer rigide weergave, extreem precies met een ‘line contact” diamand tip. Ontwikkeld met Ogura, de uitvinder van deze diamand vorm. De boron cantilever is mechanisch extra verstevigd en de Machiavellig Gold mkII is aan te sturen met vrijwel elke phonoversterker of Step-up transformator. De Cantilever ophanging is iets speciaals, waarbij gegarandeerd geen ongewenste trillingen veroorzaakt kunnen worden.
Vergulde aansluitingen en gelukkig zitten ze niet dicht bij elkaar. de interne bedrading is de meest onvoorstelbaar dunne koperdraadjes die met het blote oog nog te zien zijn.

Het oplossend vermogen is fantastisch, het holografische beeld zeer overtuigend en de klank is vrijwel neutraal. Een levendig element en ondanks de precisie, toch een beetje vergevingsgezind (welkom voor minder goede opnames). De uitgangsspanning is 0,4 mV, naalddruk adviseer ik op 2,0 gram en het gewicht van dit prachtige duraluminium element is circa 10 gram.

LINK NAAR EEN TEST, KLIK HIER.

Prijs € 2.990,–

.

.

Dynavector - te kaitora elementDynavector Te Kaitora Rua

De laatste editie van dit prachtige MC element, is op een aantal punten verbeterd. En het was al zo goed. Een aantal verbeterpunten zijn overgenomen van het duurdere broertje, de XV-1t. Bij AUDIO21 is dit het meest gebruikte element in de hogere prijsklasse. In elke toonarm en in elke set een bereikbaar juweel.

‘Te Kaitora’ betekent: De Ontdekker en komt uit de taal van de Maori’s uit Nieuw Zeeland. ‘Rua’ betekent: ‘tweede versie’.

De ‘Rua’ heeft koperdraad wikkelingen, in plaats van de eerder gebruikte zilveren spoelen. Daardoor is het midden en hoog meer ‘smooth’ dan de eerdere versie. Delen van dit element zijn gemaakt van titanium, hetgeen een stevigheid, maximale resonantie controle en lichtvoetigheid garandeert. Een boron cantilever met een zgn. ‘Pathfinder contact stylus’.

Wat je direct hoort bij het afspelen van uw geliefde vinyl, is een ontzettende openheid, informatie tot in de hoogste graad, maar zonder de overdreven opzweping die je bij enkele andere merken hoort. Vol, strak, opzwepend en informatief. En dat, beste lezers, is toch hetgeen we eigenlijk zouden moeten willen? Het gewicht bedraagt net geen 10 gram en de output is 0,26 mVolt.

Prijs € 3.400,–

.

.

Ortofon A95

Toen Ortofon 90 jaar bestond, vond men het een goed idee om de A90 te introduceren. De eerste toepassing van SLM (Selective Laser Melting) maakte de productie van nabij resonantievrije materialen mogelijk. Bij SLM worden minuscule deeltjes materiaal via versmelting door laserenergie gevormd tot een body waarbij de resonantie eigenschappen en demping kunnen worden aangepast en gecontroleerd.

Het 95-jarig bestaan van Ortofon vormde de aanleiding om de MC A95 uit te brengen. Doorontwikkeling van de SLM technologie maakt de toepassing van titanium als basismateriaal voor de body mogelijk. Het totaalgewicht van de MC A95 is hierdoor ten opzichte van haar voorganger met 25% gereduceerd tot slecht 6 gram. De toepassing van een extreem licht en krachtig neodymium magneetsysteem beperkt de fysieke afmetingen van het aftastsysteem. De combinatie van Ortofon’s unieke Aucurum® spoelen; 99,999% OFC koper voorzien van een opgedampte goudlaag in TPE (Thermo Plastic Elastomeer) en een boron cantilever combineert verdere reductie van bewegende massa met ultieme stijfheid. Het gebruik van Ortofon’s Field Stabilising Element (FSR® ); een cilinder van geleidend materiaal in het magneetsysteem garandeert een onvoorwaardelijk stabiel magneetveld en reduceert dynamische en intermodulatie vervorming met als resultaat meer dynamiek en meer hoogte en diepte in het stereobeeld. De aftasteigenschappen worden verder verbeterd door toevoeging van Ortofon’s Wide Range Damping (WRD® ) systeem; een platina schijfje opgenomen tussen 2 uniek afgestemde rubber dempers. WRD® biedt demping over het gehelegehele frequentiespectrum, een lineaire frequentieresponse (10 – 50.000 Hz -3dB) en ongeëvenaarde aftasteigenschappen (90µm/315Hz/2,3 gram). De MC A95 is uitgerust met Ortofon’s meest exclusieve naald, de Replicant 100. Deze naald (r/R5/100 µm) benaderd de afmetingen van de snijkop en in combinatie met de boron cantilever en een speciaal polijstproces de referentie in snelheid en transparantie.

Prijs € 4.499,–

.

.

Dynavector DRT XV 1s

De originele XV-1 cartridge was ontworpen om de reproductie van analoge opnames naar nieuwe hoogtes te tillen. De XV-1s staat op een zeer hoog niveau en heeft daarmee zijn eigen standaard geschapen. Dit bijzondere element is voorzien van 8 Alnico magneten, met gestabiliseerde magnetische spoelen. Optisch bijzonder is dat de opening aan de voorzijde vierkant van vorm is.

Het nieuwste XV model heeft verbeteringen gekregen in magnetisch opzicht en een aangepaste body. Het resultaat is een betere ‘imaging’ en een zeer nauwkeurige weergave over de gehele frequentie range.

Prijs € 5.000,–
Prijs € 5.400,– (mono)

.

.

Acoustical Systems Aiwon

Een gelimiteerd low-output MC element, zilveren spoelen, ultra rigide titanium body, een statische compliance van 16 mm/N met een Q4 Shibata EVO stylus. Een interne weerstand van 4 Ohm en het gewicht bedraagt 11,5 gram.

Prijs € 6.899,–

.

.

Dynavector DRT XV1t

Dynavector DRT XV-1t

Natuurlijk en gelukkig zijn er altijd mensen die de top van de top willen hebben en wij kunnen daarin voorzien. € 7.650,– is best een aardige investering. Echter ben ik van mening dat dit top-draaitafel element het waard is.
Deze opvolger is de evolutie van het XV-1s model. Enkele patenten herbergt dit stukje fijnmechaniek. De body is ‘Urushi’ gecoat; een uniek Japans coatingproces op de body, die gemaakt is van bamboo.

De magnetische flux is geconcentreerd rond de buitenzijde van de armatuur die weer overeenkomt met een speciaal ontworpen vierkante opening. Het geheel wordt vervolgens gecombineerd met hoogwaardige Alnico magneten. Deze zorgen ervoor de magnetische circuits te stabiliseren en de lineariteit te verbeteren van de magnetische signaaloverdracht binnen de opening.

Het resultaat is een zijdezacht en rijk geluid waardoor elke uitvoerende of gezelschap als nooit tevoren muzikaal wordt gepresenteerd. Dynavector gelooft dat deze muzikale ervaring nooit bereikt kan worden met welke digitale bron dan ook. Geschikt voor hen die de absolute wereldtop in hun draaitafelarm wensen.

Prijs € 7.650,–

.

.

Gold Note Tuscany

De wonderschone Tuscany is voorzien van één van de fijnst geslepen Micro Ridge diamant tip, gezamenlijk ontwikkeld met de meest beroemde diamantairs ter wereld, oftewel Adamant-Namiki. De manier waarop dit diamantje geslepen is, genereert het beste vinyl contact, welke mogelijk is. Een titanium pijp, houdt de Boron cantilever op z’n plek, welke een uitmuntende rigide bevestigingsstructuur genereert.

Eigenlijk is alles aan dit element bijzonder, op de site van Gold Note wordt dit uit de doeken gedaan. KLIK HIER

De Tuscany Gold is een element voor hen die geen compromis willen; ‘gewoon’ het beste?

Prijs € 7.500,–

 

 

Nog even een kleine uitleg…

Een MM element betekent dat het een Moving Magneet is, dus Bewegende Magneet. Dit magneetje zit achterin het cantilever, precies aan de andere kant dan waar de naald zit, als de naald beweegt dan beweegt het magneetje ook in tegengestelde richting. Om het magneetje zitten spoeltjes van dun koperdraad, net als bij een dynamo van een fiets en er ontstaat een spanning van ongeveer 5 mVolt, deze waarde kan natuurlijk afwijken, omdat de magneet minder sterk of sterker kan zijn. Ook het aantal windingen van de spoeltjes bepalen mede welke spanning uiteindelijk wordt gegenereerd.

Een MC element betekent dat het een Moving Coil is, dus Bewegende Spoel. Dit is exact andersom dan bij een MM element. De spoeltjes zitten aan het cantilever vast en de meestal vrij sterke en grote magneet staat stil. Omdat de spoeltjes vrij weinig windingen hebben komt er ook veel minder spanning af: ongeveer 0,5 mVolt. Dat is behoorlijk minder dan een MM element en zal dus extra versterkt moeten worden.

Wat ook van belang is, is de vorm van de naald, het soort materiaal waarvan het cantilever is gemaakt, of de spoelen van goud, zilver of koper zijn, het geleidingsrubber (levensduur) uitgangsspanning omdat een zeer lage uitgangsspanning zeer hoge eisen stelt aan de voor-voorversterker. Verder zijn de prijzen van MC elementen gemiddeld hoger dan MM elementen.

Ook interlinks en zeer zeker niet te vergeten de Phono voorversterker zijn heel belangrijk voor wat betreft het uiteindelijke resultaat.