DRAAITAFEL ELEMENTEN

het juiste element is het juiste element

Draaitafel elementen cq cartridges zijn er in alle soorten en maten. Het begint met een keuze of u een MM element wilt of een MC element. En het bedrag wat u ervoor over heeft. Een element kan een paar tientjes kosten tot vele duizenden euro’s… Al met al is het een leuke uitdaging om een juiste keuze te maken. Laat ons meedenken, welke elementen een logische keuze zouden kunnen zijn, waarmee ik rekening hou met de klank en karaktereigenschappen van uw draaitafel, arm, phonoversterker, gehele set en de akoestiek. 
Belangrijkste verschillen tussen een MM element en een MC element: een MM element is fractioneel vergevingsgezinder, vloeiender en organischer dan een MC. Daarbij is het MC element weer in z’n voordeel dat het oplossende vermogen groter is; opener en meer laag- en hooginformatie.

Wij hebben in de afgelopen jaren een favorieten lijst gemaakt; in eerste instantie op baisis van de muzikale kwaliteiten en uiteraard rekening houdend met de prijs/prestatie.
Wij zijn dealer van de merken: Charisma, Ortofon, Gold Note, Grado, Zyx, Audio Technica, Nagaoka, Denon, Etsuro, Acoustical Systems, Dynavector, e.a. Wij kunnen alle elementen leveren.

Wij zien het als een vanzelfsprekende service dat indien u bij ons een element aanschaft, wij het element inbouwen en perfect afstellen. Tevens is het mogelijk dat we bij u thuis komen om uw draaitafel af te stellen en in te regelen, tegen een redelijke uur- en reiskostenvergoeding.  


Alle MM elementen welke direct bij ons te beluisteren zijn:

Gold Note Vasari MM element

Gold Note Vasari MM

De ‘Vasari’ van Gold Note bestaat uit de ‘Red’ en de ‘Gold’ en zijn beide van het MM type. Wat erg bijzonder is in deze prijsklasse is de uit één stuk vervaardigde CEC gefreesde body van duraluminium. Beide elementen geven een gebalanceerde, volle klank. De ‘gold’ gaat verder in levendigheid en verfijning en is favoriet, ook mede vanwege een opener klank. Gold Note is een merk voor de gevorderde luisteraars, roep ik hier wel eens gekscherend, maar er zit een kern van waarheid in. De ‘Gold’ heeft een ‘grounding’ in de weergave, die wellicht te maken heeft met de rigide bouw en relatief lagere compliance, in vergelijking met andere MM elementen.

Uitgangsspanning 4 mVolt, afsluitimpedantie 47 kOhm en trackt het liefst rond de 2,0 gram. De ‘Gold’ weegt 9 gram en de ‘Red’ slechts 7 gram. De ‘Gold’ gaat in detail en ruimtelijkheid een stuk verder dan de ‘Red’.

Jeff Dorgay van het magazine ‘Tone Audio’ schreef over deze twee wondertjes: “The Vasari is an excellent tracker, zipping through the peaks of Stanley Turrentine’s Sugar, keeping the sax, drum and bass bits all in perspective, allowing each instrument to shine individually, yet not letting the stereo image fall apart when all four musicians are playing at full tilt. Not every MM cartridge can handle this”

— Jeff Dorgay

Prijs € 290,– Vasari Red
Prijs € 420,– Vasari Gold

.

.

.

Gold Note Vasari Shibata

Wellicht had meneer Shibata nooit kunnen bevroeden dat wij anno 2023 nog telkens blij zijn met zijn vinding om een naald anders te slijpen. De Shibata is volgens een asymetrische vorm geslepen. Dat resulteert in een toename van het contactoppervlak met de wand van de platengroef, waardoor de druk per vierkante millimeter afneemt. Deze variant van de Vasari MM lijn, is de zojuist gelanceerde. En dermate indrukwekkend dat ik er
Het uitgangsniveau van dit zeer bijzondere MM element bedraagt 4 mVolt en de naalddruk prefereert 2 gram.

Prijs: € 690,–

.

.

.

Ortofon 2M BRONZE

Ortofon 2M Bronze

Ook dit MM element is direct te beluisteren bij AUDIO21. De output is 5,5 mVolt, het gewicht bedraagt ruim 7 gram en trackt het beste op 1,5 tot 1,6 gram naalddruk. In vergelijking met de hierna genoemde 2M Black, is de Bronze iets ‘ronder’ in z’n weergave en fractioneel gloedvoller dan de Black. Een element wat de details zonder overdrijven goed uit de groef weet te halen en daarbij ook vergevingsgezind is.
Specificaties: uitgangsspanning 5,0 mV, 7,5 gram, naalddruk 1,5 gram.

Prijs € 419,–

.

.

.

Ortofon 2m blackOrtofon 2M Black MM

Dit MM element is het topmodel uit de 2M lijn. Met een ‘naakte Shibata diamant’ naald, uitgangsspanning 5 mVolt, gewicht 7,2 gram en tot zover de techniek.
Wat dit element doet, is door de lagere naaldkracht, juist de grotere dynamiekverschillen goed laten horen, waarbij de kleinste details met de grootste nauwkeurigheid weergegeven worden. De behuizing is onlangs vernieuwd, van een bijzonder DMX materiaal, zeer sterk en nagenoeg resonantie vrij. Een element waarbij de typische MM eigenschappen en MC eigenschappen hand in hand gaan, door belangrijke innovaties. U begrijpt; een grote favoriet van mij.

Prijs € 649,–

.

.

Nagaoke MP500

Nagaoka MP500

MM elementen welke te vaak overgeslagen worden. Waarom? Het is mij een raadsel. Wellicht dat ‘onbekend maakt onbemind’ iets is wat meespeelt en ik heb ook gemerkt dat sommige elementen in andere landen om ons heen juist wel omarmd worden. Hoe dan ook, dit Nagaoka element doet wat ze moet doen en weet me altijd te boeien en te emotioneren. Loepzuiver en het valt ook op hoe makkelijk alles te volgen is. Dat maakt het luisteren tegelijk blijvend boeiend en ontspannen. Elk facet van de muziek wordt zonder ergens een voorkeur aan te geven, weergegeven. De Nagaoka MP500 MM geeft veel waar voor z’n geld, zet het laag en hoog in een juiste balans neer. Een MM element met wellicht meer MC dan MM karaktertrekken.

Het element is goed afgeschermd en daardoor ook geschikt voor draaitafels met ingebouwde motor.

Prijs € 899,– (uit voorraad leverbaar)

.

.

.

Acoustical Systems the Fideles (moving iron)

Dit topmerk van onze oosterburen, produceert normaliter draaitafel elementen vanaf € 2.800,– tot € 8.000,– En wanneer men dan besluit om het beste te maken wat er mogelijk is, rond € 1.000,– dan mag u van mij aannemen dat we het over een bijzonder product hebben. CNC gefreesd uit een blok titanium is zeldzaam in deze prijsklasse. De uitgangsspanning bedraagt 6,0 mVolt hetgeen vrij hoog is en dus aan te sluiten op de MM phono ingang op 47kOhm.
Waar u op getrakteerd wordt is een zeer daadkrachtige en zelfverzekerde weergave. Een contrabassist die uit z’n dak gaat, voelt u in uw buik trappen met elke, een pianist is vol vuur helemaal ‘op’ aan het gaan in z’n spel en de bekkens staan helder en vol in uw ruimte. Een upfront karakter waarbij u rechtop in uw stoel gaat zitten. Vol vuur, energie en organisch.

LEES EEN BELEVING: KLIKKLIKKLIK

 Prijs: € 999,–

.

.

.

Alle MC elementen welke bij ons te beluisteren zijn:

.

Charisma Audio ‘Charm’

Wij zijn zeer verheugd met de recentelijke uitbreiding van Charisma Audio. De ‘Charm’ is hun nieuwste MC element en met de prijs van € 599,– hebben ze een topper in handen. En wij ook! De proof of the pudding werd door ons gedaan in de Gold Note Giglio platenspeler. De weergave blijkt zeer ruimtelijk, zeer precies en met een fijne mate van detail. Nee, niet opgedrongen detail, maar op een fijnzinnige manier worden de elpee’s weergegeven.
De body is gemaakt van hout, zij noemen het ‘beech wood’ en het gewicht bedraagt 6,8 gram met puur koperen bedrading. De output is fijn met z’n 0,4 mVolt en de dynamische compliance bedraagt 10 um/mN. De afsluitimpedantie hangt af van uw phonoversterker en klankvoorkeur en dit bevindt zicht tussen 100 Ohm en 1.000 Ohm. En als laatste trackt ze het fijnst op 1.85 gram.

Prijs € 599,–

.

.

.

Charisma Audio

De MC elementen van Charisma Audio kunnen in middelzware toonarmen geplaatst worden. Tegenwoordig zijn de meeste toonarmen juist van het middelzware soort. Maar laat u zich informeren bij ons, wanneer u twijfelt. Omdat de uitgangsspanning bij elk model rond de 0,4 mVolt zit, zijn de elementen voor elke MC phonoversterker geschikt. Of met step-up trafo’s.
Charisma Audio elementen zijn neutraal. Hoe hoger het model, hoe beter hun resolutie, soundstage, frequentiebereik, gelaagdheid, kanaalscheiding en controle. Zo vond Bernard de Lyra elementen aan de ‘dunne’ kant en de Koetsus juist het tegenovergestelde. De Charisma elementen hebben derhalve geen voorkeur in de ene of andere richting.
De ontworpen behuizingen van van het semi-open type. De gedachte hierachter is dat er een luchtig en ruimtelijk geluid ontstaat, maar niet zo ‘overhelder’ als sommige ‘naakte’ elementen kunnen klinken. De spoelen van gemaakt van 6N OCC koper. Dat genereert een neutrale en natuurlijke klank.

.

.

.

Shelter 301 mk2

De Shelter 301 m2 is een MC element met een uitgangsspanning van 0.4mV, een middengewicht van ruim 8 gram en de tracking adviseren wij op 1.95 gram. Een zeer evenwichtig spelend element, resoluut en organisch. Een uitstekende tracker, ook erg geschikt wanneer uw platen wat ouder zijn. Woorden die bij me ontstaan tijdens het luisteren is: ontspannend, vloeiend, neutraal en er is geen enkel punt waarin ze uitblinkt en ‘onderblinkt’; dat laatste is een compliment; volstrekt homogeen.
In vergelijking met de hierboven genoemde ‘Quintet Black’, is de ‘301 mk2’ specialer en dus boeiender.

Prijs € 995,–

.

.

.

Charisma ECO

De Charisma Audio ECO is de instapper van dit bijzondere elementen merk. Maar bepaald een instapper welke gelijk op een hoog niveau opereert. Dit MC element is geschikt voor praktisch elke toonarm. De body is gemaakt van een uit een stuk gefreesd stuk aluminium, de cantilever is gemaakt van keramiek en het gewicht bedraagt 11 gram. Charisma Audio is ontstaan om voor een zo betaalbaar mogelijk bedrag, een top element weergave te maken. En daarin zijn ze geslaagd.
De lage compliance maakt gebruik voor geveerde tafels geschikt, waarbij de uitgangsspanning zo’n 0,4 mVolt bedraagt. Ze trackt het fijnst met een naalddruk van 1.95 gram.

Prijs € 999,–

.

.

.

GoldNote Donatello

Gold Note Donatello

De Gold Note Donatello is er in twee soorten, de Gold en de Red. Beide MC maar wel verschillend. De volledige aluminium body is nagenoeg resonantie vrij en weegt slechts 7 gram. Deze Donatello’s zijn relatief kort op de markt, onlangs uitgebracht door Gold Note en daardoor relatief onbekend. Direct afgeleid van de veel duurdere series. Intussen internationale erkenning gekregen en door vele recensente geroemd. En terecht!
Waar dit element me het eerst aan deed denken, is de Denon DL103, maar die dan alles wat dat element al zo goed doet, in overtreffende trap doet. Het klinkt helder, schoon met veel body en een tonale prachtige balans in dynamiek, klank en resolutie.

Donatello Red: MC element met MM eigenschappen. Gewicht 7 gram, uitgangsspanning 1,8 mVolt, afsluitimpedantie op 47 kOhm, tracking 1.9 gram en we hebben het dus over een High Output MC element.

Donatello Gold: MC element, gewicht 7 gram, uitgangsspanning 0,5 mVolt, afsluitimpedantie tussen 200 en 1000 Ohm, tracking 1,95 gram.

LEES EEN BELEVING: KLIKKLIKKLIK

Prijs Donatello Red  € 850,–
Prijs Donatello Gold € 1.090,– (uit voorraad leverbaar)

.

.

.

Dynavector 20X2HDynavector 20X2L

Erg hoogwaardig MC element, maar ook erg betaalbaar. Een low-output van 0,3 mVolt. Een aluminium body, het gepatenteerde ‘magnetic flux damping’ en ‘softening magnetism’ genereert samen met de krachtige neodymium magneten een erg goed MC element.

De 20X2L heeft uiteraard een goede MC phonoversterker nodig om goed te spelen. Deze uitvoering heeft minder wikkelingen dan de high-output versie, waardoor een lagere spanning opgewekt wordt. Klankmatig hebben we het over een heerlijk resoluut en zelfverzekerd klinkend element, ook erg geschikt voor stevige popmuziek.

Prijs € 1.075,–

.

.

.

Shelter 501 III

Het Japanse Shelter maakt MM en MC elementen sinds 1986. Deze ‘501 III’ heeft een combinatie cantilever: aluminium en boron. De voordelen uit de 2 ‘kampen’; aluminium voor de natuurlijke flow en boron voor de ultieme precisie. In praktijk blijkt de naalddruk verschillende waardes te prefereren; afhankelijk van de toonarm/draaitafel combinatie. Maar grofweg tussen de 1.5 en 2.0 gram. En met z’n ruime acht grammen als gewicht, is het een element welke in het gros van de moderne toonarmen uitstekend tot z’n recht gaat komen. Klankmatig bevinden de elementen van Shelter zich tussen Gold Note en Dynavector in. Een mooie combinatie van vergevingsgezind en precisie.

Prijs € 1.375,–

.

.

.

MC-1 Alpha

De MC-1a is geschikt voor praktisch elke toonarm. De body is gemaakt van een uit een stuk gefreesd stuk aluminium, de cantilever is titanium, het gewicht bedraagt 12 gram. Charisma Audio is ontstaan om voor een zo betaalbaar mogelijk bedrag, een top element weergave te maken. En daarin zijn ze geslaagd.

Elk Charisma audio is ontwikkeld en getuned om zo neutraal mogelijk uw elpee’s af te spelen. Wanneer u hoger in de range gaat bij Charisma Audio, zult u de al zo geweldige MC-1a kunnen overtreffen in een nòg grotere soundstage en de gelaagdheid in weergave, een hogere resolutie en precisie. Één van de redenen waarom wij zo graag met dit element spelen, is dat het zo klankneutraal is, dat het de eigenschappen en klankeigenschappen van uw platenspeler blootlegt. Een zeer eerlijk en openhartig geluid, welke zich bevind in het middengebied; niet ’te dun’ en zeker niet ’te dik’ of overdreven romantisch.

De uitgangsspanning bedraagt 0,4 mV, naalddruk 2,0 g +/- 0,1 g en met de afsluitimpedantie kunt u zoeken welke de beste is in uw set; aanbevolen tussen 100 Ohm en 1000 Ohm.

Prijs € 1.569,–

Dit is wat wij eerder schreven over de Charisma Audio MC-1a; KLIK HIER KLIK HIER

.

.

.

Gold Note Da Vinci MC element

Hoofdontwerper van Gold Note, Maurizio Aterini begon tijdens de corona pandemie aan het ontwerp van dit nieuwe MC element. Het doel werd gestel om het beste element in z’n prijsklasse te ontwerpen. Een eliptisch geslepen diamant, aan een aluminium cantilever, maakt een gedetailleerd vol geluid. Zeer ruimtelijk, zonder uit te schieten in een overgedetailleerde weergave.

Een paar wetenswaardigheden: Uitgangsspanning 4 mVolt, voorkeursafsluitimpedantie 220 Ohm, maar 100 Ohm of 470 Ohm is zeker uit te proberen, want niets zo subjectief als geluid, de body is gemaakt van een materiaal wat genoemd wordt Duralumin 700, naalddruk 2 gram en een elementgewicht van 10 gram.

Prijs € 1.590,–

.

.

.

Dynavector DV Karat 17DX

Zeer bijzonder MC element met een uitgangsspanning van 0,3 mVolt en ze trackt het fijnst op 1,95 gram. Een cantilever gemaakt van diamant. Een zeer ruimtelijke en heldere weergave, waarbij de muziek een behoorlijke ‘body’ heeft. Zeer schoon en zéér dynamisch en snel. Ultra precies en uitstekend gebalanceerd. Geen enkele hardheid met een neutraal heldere klankkleur.

Uitgangsspanning 0,3 mV en het gewicht bedraagt circa 6 gram. Uit voorraad leverbaar.

Prijs € 1.950,–

.

.

.

Charisma Audio MC-2 Alpha

De Charisma MC1a is verschrikkelijk mooi. Een gebalanceerd evenwicht in het gehele frequentiespectrum. Waarin de MC-2a verder gaat, is een nòg groter besef van drive en aanwezigheid van de energie van de instrumenten. Ondanks dat u zou (kunnen) verwachten dat het bij dit element gebruikte saffier cantilever, is er geen overdreven nadruk op details, waardoor het technisch luisteren wordt, zoals wel eens gebeurt bij dit soort cantilever materiaal. De body is van aluminium, het gewicht bedraagt 12 gram en u mag ‘spelen’ met de afsluitingsimpedantie, om het maximale resultaat in Uw set te verkrijgen. Erg aanbevolen en uit voorraad leverbaar!

Prijs € 2.269,–

.

.

.

Gold Note Giotto

Ontwerper Maurizio Aterini van Gold Note nam bijna 4 jaar om wellicht het meest bijzondere MC element te ontwerpen welke voor de prijs mogelijk was. Veel MC elementen ‘blinken’ uit in definitie en lijken in eerste instantie indrukwekkend. Maar doorluisterend bespeur ik altijd een onechtheid. Alsof je vanaf het originele signaal iets méér wilt maken dan dat in de groef ‘vermeld’ staat. Zo niet bij deze bijzondere ‘Giotto’. Vanwege de ultra fijn geslepen elliptische diamant, bevestigd aan een boron cantilever, is een precisie afstelling noodzakelijk. Gelukkig ken ik iemand die hier z’n benodigde vaardigheden kan inzetten voor u.

Een paar specificaties: Uitgangsspanning 0,35mV, voorkeurs afsluitimpedantie 220 Ohm, naalddruk 2 gram en het element weeg 10 gram. Door dat laatste in praktisch elke toonarm een goede combinatie.

Prijs € 2.590,–

.

.

.

Reference One

Padoek body,
robijn cantilever,
gewicht 7,1 g
Uitgangsspanning 0,42 mV, naalddruk 2,0 g +/- 0,1 g
Aanbevolen belasting 100-1000 Ohm.

Prijs € 2.769,–

.

.

.

Gold Note Machiavelli Gold mkII

Een zeer rigide weergave, extreem precies met een ‘line contact” diamand tip. Ontwikkeld met Ogura, de uitvinder van deze diamand vorm. De boron cantilever is mechanisch extra verstevigd en de Machiavellig Gold mkII is aan te sturen met vrijwel elke phonoversterker of Step-up transformator. De Cantilever ophanging is iets speciaals, waarbij gegarandeerd geen ongewenste trillingen veroorzaakt kunnen worden.
Vergulde aansluitingen en gelukkig zitten ze niet dicht bij elkaar. de interne bedrading is de meest onvoorstelbaar dunne koperdraadjes die met het blote oog nog te zien zijn.

Het oplossend vermogen is fantastisch, het holografische beeld zeer overtuigend en de klank is vrijwel neutraal. Een levendig element en ondanks de precisie, toch een beetje vergevingsgezind (welkom voor minder goede opnames). De uitgangsspanning is 0,4 mV, naalddruk adviseer ik op 2,0 gram en het gewicht van dit prachtige duraluminium element is circa 10 gram.

Prijs € 3.290,– (uit voorraad leverbaar)

.

.

.

Reference Two

Bocote body,
robijn cantilever,
gewicht 7,1 g
Uitgangsspanning 0,38 mV, naalddruk 2,0 g +/- 0,1 g
Aanbevolen belasting 100-1000 Ohm.

Prijs € 3.529,–

.

.

.

Dynavector - te kaitora elementDynavector Te Kaitora Rua

De laatste editie van dit prachtige MC element, is op een aantal punten verbeterd. En het was al zo goed. Een aantal verbeterpunten zijn overgenomen van het duurdere broertje, de XV-1t. Bij AUDIO21 is dit het meest gebruikte element in de hogere prijsklasse. In elke toonarm en in elke set een bereikbaar juweel.

‘Te Kaitora’ betekent: De Ontdekker en komt uit de taal van de Maori’s uit Nieuw Zeeland. ‘Rua’ betekent: ‘tweede versie’.

De ‘Rua’ heeft koperdraad wikkelingen, in plaats van de eerder gebruikte zilveren spoelen. Daardoor is het midden en hoog meer ‘smooth’ dan de eerdere versie. Delen van dit element zijn gemaakt van titanium, hetgeen een stevigheid, maximale resonantie controle en lichtvoetigheid garandeert. Een boron cantilever met een zgn. ‘Pathfinder contact stylus’.

Wat je direct hoort bij het afspelen van uw geliefde vinyl, is een ontzettende openheid, informatie tot in de hoogste graad, maar zonder de overdreven opzweping die je bij enkele andere merken hoort. Vol, strak, opzwepend en informatief. En dat, beste lezers, is toch hetgeen we eigenlijk zouden moeten willen? Het gewicht bedraagt net geen 10 gram en de output is 0,26 mVolt.

Prijs € 3.750,– (uit voorraad leverbaar)

.

.

.

Etsuro MC elementen: Bordeaux – Cobalt – Gold

De top aan Japanse verfijning, vindt u bij Etsuro. Eén van de mooiste elementengroep die ik ooit gehoord heb.

De cartridgeserie Etsuro MC werd gezamenlijk ontwikkeld door de heer Masao Okada, CEO / CTO van Excel Sound Co. Ltd., die meer dan een halve eeuw ervaring heeft met het vervaardigen van MC-cartridges en Mr. Etsuro Akiyama van Dai-Ichi Shoji Co. Ltd., die sinds de jaren ’70 audioapparatuur exporteert, waaronder phono-cartridges en elektronische meetinstrumenten. De twee bedrijven zijn begonnen met de productie van de Etsuro MC Cartridge-serie om te streven naar de hoogste Japanse kwaliteit, om zichzelf te overtreffen en om high-end audiofielen over de hele wereld uit te kunnen dagen met dit kunststukje.

Etsuro assortimentPresident Okada van Excel Sound heeft het Etsuro-model gemaakt door zich te concentreren op de hi-fi-eigenschap van het geluid dat wordt overgebracht van de groef van de plaat naar de audioapparatuur, terwijl het een MC-cartridge met lage output is. Met deze eigenschap is de cartridge in staat om een natuurlijk geluid uit de plaat te halen met helderheid in alle geluidsbereiken. Je zult kunnen genieten van de echte klanken van meerdere genres, variërend van een orkest dat klassieke westerse muziek speelt tot een piano, zang, een fanfarekorps, huiskamermuziek of een symfonie gespeeld door een orkest in een concertzaal.

Uitstraling

De Etsuro-serie bestaat uit artikelen met een kleine oplage die één voor één met de uiterste zorg worden geproduceerd door vakmensen die zorgvuldig geselecteerde materialen gebruiken. Op de behuizing van de cartridges is bladgoud en lak aangebracht, waardoor de cartridge de uitstraling krijgt van de Japanse cultuur die is overgeleverd van de oudheid tot nu.

Deze crafting-techniek is vergelijkbaar met die van de architectuur en kunstvoorwerpen van heiligdommen en tempels in verschillende delen van Japan, en hierdoor zijn wij in staat om een ​​product te creëren met de uitstraling en klasse, die high-end audioapparatuur verdient te hebben. De Etsuro-serie is er, met zijn prestaties en kwaliteit, klaar voor om gebruikt te worden door elke audiofiel over de hele wereld.

Specificaties:
Etsuro Cobalt: Type: MC, Frequentie response 15 – 50.000 Herz, Output 0,25 mVolt, Naalddruk 2 gram, Trackability >70um, Microline Diamond, Cantilever; saffier, element basis: duralumin, aansluitpinnen: rodium, gewicht 8 gram.
Etsuro Bordeaux: Type: MC, Frequentie response 15 – 50.000 Herz, Output 0,25 mVolt, Naalddruk 2 gram, Trackability >70um, Microline Diamond, Cantilever; saffier, element basis: saffier, aansluitpinnen: goud, gewicht 9 gram.

Prijs € 5.990,– Cobalt
Prijs € 9.500,– Bordeaux
Prijs € 18.290,– Gold

.

.

.

Dynavector DRT XV 1s

De originele XV-1 cartridge was ontworpen om de reproductie van analoge opnames naar nieuwe hoogtes te tillen. De XV-1s staat op een zeer hoog niveau en heeft daarmee zijn eigen standaard geschapen. Dit bijzondere element is voorzien van 8 Alnico magneten, met gestabiliseerde magnetische spoelen. Optisch bijzonder is dat de opening aan de voorzijde vierkant van vorm is.

Het nieuwste XV model heeft verbeteringen gekregen in magnetisch opzicht en een aangepaste body. Het resultaat is een betere ‘imaging’ en een zeer nauwkeurige weergave over de gehele frequentie range.

Prijs € 5.600,–

.

.

.

Dynavector DRT XV1t

Dynavector DRT XV-1t

Natuurlijk en gelukkig zijn er altijd mensen die de top van de top willen hebben en wij kunnen daarin voorzien. € 7.990,– is best een aardige investering. Echter ben ik van mening dat dit top-draaitafel element het waard is. Deze opvolger is de evolutie van het XV-1s model. Enkele patenten herbergt dit stukje fijnmechaniek. De body is ‘Urushi’ gecoat; een uniek Japans coatingproces op de body, die gemaakt is van bamboo.

De magnetische flux is geconcentreerd rond de buitenzijde van de armatuur die weer overeenkomt met een speciaal ontworpen vierkante opening. Het geheel wordt vervolgens gecombineerd met hoogwaardige Alnico magneten. Deze zorgen ervoor de magnetische circuits te stabiliseren en de lineariteit te verbeteren van de magnetische signaaloverdracht binnen de opening.

Het resultaat is een zijdezacht en rijk geluid waardoor elke uitvoerende of gezelschap als nooit tevoren muzikaal wordt gepresenteerd. Dynavector gelooft dat deze muzikale ervaring nooit bereikt kan worden met welke digitale bron dan ook. Geschikt voor hen die de absolute wereldtop in hun draaitafelarm wensen.

Prijs € 7.990,–

.

.

Gold Note Tuscany

De wonderschone Tuscany is voorzien van één van de fijnst geslepen Micro Ridge diamant tip, gezamenlijk ontwikkeld met de meest beroemde diamantairs ter wereld, oftewel Adamant-Namiki. De manier waarop dit diamantje geslepen is, genereert het beste vinyl contact, welke mogelijk is. Een titanium pijp, houdt de Boron cantilever op z’n plek, welke een uitmuntende rigide bevestiging structuur genereert.

Eigenlijk is alles aan dit element bijzonder, op de site van Gold Note wordt dit uit de doeken gedaan. KLIK HIER

De Tuscany Gold is een element voor hen die geen compromis willen; ‘gewoon’ het beste?

Prijs € 7.990,–

 

 

Nog even een kleine uitleg…

Een MM element betekent dat het een Moving Magneet is, dus Bewegende Magneet. Dit magneetje zit achterin het cantilever, precies aan de andere kant dan waar de naald zit, als de naald beweegt dan beweegt het magneetje ook in tegengestelde richting. Om het magneetje zitten spoeltjes van dun koperdraad, net als bij een dynamo van een fiets en er ontstaat een spanning van ongeveer 5 mVolt, deze waarde kan natuurlijk afwijken, omdat de magneet minder sterk of sterker kan zijn. Ook het aantal windingen van de spoeltjes bepalen mede welke spanning uiteindelijk wordt gegenereerd.

Een MC element betekent dat het een Moving Coil is, dus Bewegende Spoel. Dit is exact andersom dan bij een MM element. De spoeltjes zitten aan het cantilever vast en de meestal vrij sterke en grote magneet staat stil. Omdat de spoeltjes vrij weinig windingen hebben komt er ook veel minder spanning af: ongeveer 0,5 mVolt. Dat is behoorlijk minder dan een MM element en zal dus extra versterkt moeten worden.

Wat ook van belang is, is de vorm van de naald, het soort materiaal waarvan het cantilever is gemaakt, of de spoelen van goud, zilver of koper zijn, het geleidingsrubber (levensduur) uitgangsspanning omdat een zeer lage uitgangsspanning zeer hoge eisen stelt aan de voor-voorversterker. Verder zijn de prijzen van MC elementen gemiddeld hoger dan MM elementen.

Ook interlinks en zeer zeker niet te vergeten de Phono voorversterker zijn heel belangrijk voor wat betreft het uiteindelijke resultaat.