BERGMANN

minimalistische perfectie

Minimalistischer kunt u het hoogstwaarschijnlijk niet vinden in de wondere wereld van high-end platenspelers. Zouden we kunnen stellen dat alleen een Deense fabrikant een dergelijke platenspeler kan creëren? Het spelen van een LP lijkt een simpel proces… De plaat moet met een constante snelheid draaien en het element moet stabiel door de groef van de plaat worden getrokken. Ondanks dit simpele proces zijn er extreem belangrijke overwegingen te maken in mechanische en elektrische zaken en in de keuze van de gebruikte materialen: een subtiel evenwicht tussen constructie, gebruiksvriendelijkheid en ontwerp.
Een levenslange passie voor muziek, vinyl en luchtlagering vormen de basis van Bergmann Audio – en een geloof in simpele oplossingen op de meest optimale wijze toegepast. Bergmann gelooft dat een draaitafel uit zo weinig mogelijk onderdelen moet bestaan om iedere mogelijke beïnvloeding op het geluid te voorkomen. Ieder onderdeel wordt zorgvuldig overwogen in functie, materiaal en ontwerp.

Bergmann Magne

De naam Magne komt uit de Scandinavische mythologie. Het is de naam van de zoon van Thor en betekent ‘kracht’. Het gewicht bedraagt een solide 18,5 kilo. Van dat totaalgewicht komt 5,5 kilo op het conto van het aluminium draaiplateau met polycarbonaat mat en 1,5 kilo op dat van het aluminium subplateau.

De plint draaitafel is imposant breed, 50 centimeter en 44 centimeter diep. Een audiorack of kast dient voldoende groot te zijn. Het totaalbeeld van plint en plateau is er een van soliditeit en kwaliteit. De bouwkwaliteit en afwerking van de onderdelen liggen op hoog niveau.

De compressor welke bij de tafel hoort is solide gebouwd. En het belangrijkst: werkelijk stil. De compressor is nodig om de gefilterde lucht naar de arm en het plateau de genereren. De toonarm is een tangentiale arm en gaat nagenoeg frictieloos van links naar rechts. Als het ware zweeft het bewegende deel van de toonarm over het statische deel; een kussen van lucht.
De arm zelf is een simpele maar doeltreffende constructie van aluminium slede, dubbelwandige, gedempte, koolstof arm buis en aluminium head shell. Het contragewicht van de arm is ontkoppeld van de armbuis.

Bij het plateau zorgt de samengeperste lucht er voor dat het plateau omhoog gedrukt wordt en het gewicht van het plateau niet langer op het lager rust zoals bij traditioneel ontworpen systemen het geval is. Ook hier wordt wrijving vermeden waarbij de spindel in feite slechts dient voor het centreren van de af te spelen lp. Aan de achterzijde van de plint kunnen de luchttoevoer voor zowel de arm als het plateau onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Bij juiste instelling is het ontsnappen van de lucht, ook in de onmiddellijke omgeving van de draaitafel, niet meer te horen. Cruciaal voor het optimaal functioneren van luchtlagering is dat de luchtkwaliteit gehandhaafd blijft. Daartoe is de compressor uitgerust met condens- en stoffilters om een zo droog, schoon en constant mogelijke luchtstroom te garanderen.

Bovenop zijn drukknoppen voor het inschakelen van twee draaisnelheden van het plateau, te weten 33 1/3 en 45 toeren. Aan de achterzijde bevindt zich ten eerste de aansluiting voor een netkabel. Verder is er de mogelijkheid om voor het transporteren van het geluidssignaal naar de phono voorversterker te kiezen voor een RCA, XLR of DIN uitgang.

Prijs: € 9.650,– (loopwerk inclusief toonarm)