Draaitafel wijsheden deel 3: voeding Transrotor

Draaitafel wijsheden deel 3: voeding Transrotor
26 februari 2016 Mark van Braam
In Geen categorie

Over draaitafels en platenspelers wordt al vele tientallen jaren veel gesproken, gediscussieerd en geschreven. Het leek me leuk om hieronder ‘weten en weetjes’ op te schrijven; gewoon omdat het leuk is om te weten en omdat het lezen erover, hoort bij onze hobby: muziekbeleving waarbij als bron het geliefde vinyl gebruikt wordt.
Wij als AUDIO21® hebben een select clubje specialisten om ons heen verzameld, waarbij het doel niet is: ‘elkaar aftroeven’, maar waarbij het doel is: van elkaar leren- en doorgeven. En voordat ik iets anders suggereer: ik weet ook niet alles. NB; ik weet LANG niet alles. En NIEMAND weet alles. Zo; dat is eruit.

Ik ben nog aan het bekijken of ik wel- of niet de boel hier strak ga organiseren, of dat ik met enig regelmaat enkele woorden met m’n virtuele pen ga opschrijven. Suggesties kunt u aan me mailen, maar ik garandeer niet dat ik er altijd wat mee doe. Meestal komen de woorden van ondergetekene, maar een enkele keer komen de woorden van anderen.

Sommige vragen worden praktisch door een ieder gesteld, vandaar deze woorden aangaande: voedingen. En dan wel de gebruikte voedingen en motorsturingen bij draaitafels. Een draaitafel lijkt een eenvoudig apparaat. Een plateau dat kan draaien, een chassis waar het plateau op de een of andere manier in/op staat. Een arm met wat draadjes met op het eind een element. Kind kan de was doen. Toch? Of toch niet? 

En oh ja, een motor die het plateau aandrijft. Dan heb je nog de verschillende manieren van aandrijving. Via een tussenwiel, via direct drive, maar veelal wordt toch de snaaraandrijving gehanteerd. Om het plateau te laten draaien wordt een relatief eenvoudige motor gebruikt. De kwaliteit van de gebruikte motoren varieert nogal, dat moge duidelijk zijn. Soms wordt er een DC motor gebruikt, maar het grote merendeel verkiest toch de AC motor, oftewel de asynchrone motor. Dat is een motor die op wisselspanning draait en waarbij de snelheid van de motor bepaald wordt door de frequentie van die wisselspanning. Die motor heeft een motorsturing nodig, die zorgt dat die wisselspanning zo gelijk mogelijk loopt. Want hoe gelijker de motor loopt, hoe beter het uiteindelijke hoorbare resultaat.

Note: dat geeft ook direct aan hoe nuttig het is, om de ‘dropveter-netkabel’ aan een voeding te vervangen voor een beter exemplaar. Hetzelfde resultaat als het vervangen bij een versterker of cd speler, etc.
Note: experimenteer ook eens met de fase; draai de stekker in het stopcontact eens om en luister of er wel- of geen verbetering hoorbaar is.

Motorsturingen zijn er, net als de motor zelf, in allerlei kwaliteiten. Van extreem eenvoudig, tot extreem duur. Vaak met bijbehorende resultaten, hoewel prijs ook weer niet altijd alles zegt. Maar dat geldt voor alles. Voedingen en hun aansturingen zijn er dus in allerlei varianten en tot op de dag van vandaag, wordt er hevig geëxperimenteerd.

Bij de tafels van Transrotor doen ze het een klein beetje anders. Dat ‘anders’ betekent weer meerdere opties. Opties in motorsturingen en opties in (bijbehorende) voedingen.

Transrotor heeft bij elke tafel de standaard motor/voeding/aansturing, die uitstekend werkt. Dit bestaat uit een losse transformator met stekker met een ingebouwde condensator. Het laat de muziek tot leven komen met een prettig goed dynamisch bereik met een prima plaatsing. Al met al dus een uitstekende en betaalbare oplossing, waar de luisteraar uitstekend van kan genieten.
Note: Vergeet ook niet hierbij, dat de netfrequentie in ons kikkerlandje als een van de stabielste in de wereld is.

Transrotor Konstant Studio.
Dit is de eerste upgrade en kost € 550,— Het betreft een los kastje, waar de aan/uit knop en het toerental geregeld kan worden. (Bij de standaard gebeurt dit met het bekende knopje op de motorunit en het toerental wordt geregeld door het omleggen van de snaar.) Bij de Konstant Studio kan de snelheid tevens exact afgeregeld worden met de instelpotmeters.

Wat er gebeurt bij de Konstant Studio, is dat er meer rust is. De plaatsing van de muziekanten is preciezer te volgen en het laag is strakker. De uitsterftijd van galm duurt langer en klankmatig klinkt  het rijker. De investering van deze upgrade is het dubbel en dwars waard.

Transrotor Konstant M1 Reference.
De tweede mogelijkheid van upgrading kost € 780,— Deze zit in een erg zware behuizing en heeft (sinds ‘reference’) een zwaardere voeding. Heel kort hierover kan ik zeggen dat het na het al erg goede resultaat van de Konstant Studio, opnieuw een stap verder gaat. Het holografische beeld neemt opnieuw toe, opnieuw rijker van klank en toename in (fijn)dynamiek. Het laag lijkt ook dieper te gaan; in elk geval is er een ‘nieuw laag’ waarneembaar. Er lijkt een extra, wat ik altijd noem, 4e dimensie bij te komen. Dus ja, opnieuw zinvol en een upgrade die proportioneel klopt.