Docu tip: Winter on fire

Docu tip: Winter on fire
25 februari 2022 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, wellicht wat onverwachts om u een documentaire-tip voor te leggen. Maar oh zo indrukwekkend en relevant. Ik had ze al eens gezien, een paar jaar geleden en was ook toen erg onder de indruk. En moest er aan denken, vanmiddag toen ik tussen de werkzaamheden door, even naar het journaal keek.
Al in 2016 werd deze documentaire genomineerd voor een Oscar. Het gaat over de wintermaanden van 2013 en 2014, waarin het Oekraïnse volk in opstand kwam en het afstreden eiste van de toenmalige president Viktor Janoekovytsj. Het begon als een vreedzame studentendemonstratie en groeide uit tot een revolutie.
Filmmaker Evgeny Afineevsky waagde zich, gewapend met een camera, gedurende deze turbulente periode midden in de massale demonstraties op het Maidan-plein in Kiev. Al in de openingsminuten vertelt een jongeman lachend over hoe hij een lijk versleepte, en dat niets hem meer verrast. Kort daarna wordt er buiten beeld een demonstrant neergeschoten. ‘Het is gebeurd. Hij is dood’. Afineevsky schetst weliswaar geen veelzijdig of compleet beeld van de opstand, maar plaatst de kijker wel op indrukwekkende wijze naast de demonstranten.

Dus het weekend ingaande zou ik zo zeggen: waarde lezers, laten we onze zegeningen tellen…

 

COPYRIGHT © 2022 AUDIO21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM