Diesis Audio hoornluidsprekers

Diesis Audio hoornluidsprekers
6 oktober 2022 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, DIESIS AUDIO is de creatie van hoofdontwerper Giuseppe Gabbarini. Zoals de naam al doet vermoeden; een Italiaan in hart en nieren. Levensgenieter en vanuit de vestigingsplaats in Umbrië worden de prachtige hoogrendement luidsprekers geproduceerd. DIESIS AUDIO is een parel. Het driemanschap Giuseppe Gabbarini, Maurizio Spera en Ino Piazza weten deze bijzondere luidsprekers vorm te geven, in akoestische, klankmatige en esthetische zin.

De luidsprekers hebben een vrij ongebruikelijke configuratie; hebben we het over een hoornluidspreker of een dipool luidspreker? Het is een combinatie van beide systemen. Perfect geschikt voor buizenversterkers en hybride versterkers. Maar uiteraard is solid-state ook mogelijk. Ik durf te beweren dat het ontwerpen van een zeer goede hoornluidspreker één van de moeilijkste opgaven is in luidsprekerland. Een handjevol bouwers weten een uitstekend ontwerp neer te zetten, waaronder Diesis.

Het doel moge duidelijk zijn; een zo realistische en natuurlijke weergave als maar mogelijk is. Iets wat Giuseppe beslist niet aan te rekenen is, is dat marketing de drijfveer is of dat Diesis zich laten leiden door wat de ‘norm’ is. Naar mijn overtuiging leven we in een Ikea wereld, waar systematisch denken, de norm is geworden. Massaal uniek willen zijn… Maar daar hoeven natuurlijk helemaal niet automatisch altijd verkeerde producten uit te ontstaan. Maar veelal wel zijn het producten die het ‘gemiddelde’ niet overstijgen. Dit maakt dat de producten van DIESIS AUDIO dan ook naadloos aansluiten bij de filosofie van AUDIO21.
Giuseppe en Maurizio hebben zichzelf de vraag gesteld: is het op het huidige punt van technologie en evolutie van materialen mogelijk om een luidspreker te maken die superieur is voor een buizenversterker, in plaats van een luidspreker die persé om een solid-state ontwerp vraagt? Hieraan toevoegend; is zulks mogelijk te doen, zonder een (grote) hoorn te moeten gebruiken voor de lage frequenties? Met andere woorden; is het mogelijk om met het beste van vroeger; snelheid, dynamiek en efficiëntie, luidsprekers te ontwerpen, die slechts de afmeting hebben van een reguliere vloerstaander?
De luidsprekers van DIESIS AUDIO zijn werkelijk een sensatie. Hoewel vele luidsprekers van tegenwoordig neutraal en correct zijn, gaan de DIESIS AUDIO modellen ‘uit hun dak’.  Elk model is ruimschoots geschikt voor een buizenversterker, de rendementen variëren van 91 dB tot 98 dB, waarbij het begrijpelijk is dat hoe groter het model, hoe hoger het rendement is. Alle modellen hebben een zeer regelmatig impedantieverloop, waarbij de impedantie nooit ‘instort’. Hiermee zeggende dat een goede (buizen)versterker dus altijd de controle heeft over de luidspreker. De ruimtelijkheid en de invulling hiervan is fenomenaal.

De laagweergave is dus een dipool weergever. Dat lijkt wellicht onlogisch, maar gelukkig dat er in deze wereld ontwerpers zijn, die ‘out of the box’ durven te denken. Er is geen kastkleuring, wat zich onmiddellijk laat vertalen in een superschoon geluid. Bovendien klinkt het laag hierdoor ontzettend ‘ontstressed’ vergeleken met vele gesloten systemen. Het reageert supersnel op de versterker. Het ‘nasale’ ontbreekt volledig en uiteindelijk blijkt dus de keuze zeer goed te zijn. En uiteindelijk het voordeel dat er geen enorme kast is die uw woonomgeving nogal nadrukkelijk vormgeeft. Een DIESIS AUDIO luidspreker heeft als voordeel dat de akoestiek van de luisterruimte zeer weinig van invloed is. De grotere modellen hebben een tweede woofer, parallel geschakeld. De tweede woofer ‘helpt’ de eerste woofer. Spelen met 120 dB is vanaf de Caput Mundi mogelijk. De luidsprekers van DIESIS AUDIO hebben gelukkig geen subwoofer nodig en door hun ontwerp is er geen uitdoving van het laag naar de buitenkanten toe. De weergave klinkt hierdoor extreem natuurlijk en extreem elektronicaloos.

De kasten zijn gemaakt van een materiaal wat Clad 58 heet. Een zeer zwaar en stijf composiet, speciaal ontwikkeld met als doel om geen enkele resonantie te creëren of te doen laten ontstaan. Vloeibaar gegoten in een mal, waardoor optimale stijfheid bereikt is. De woofers zijn op een geniale manier bevestigd, waardoor ze een vast onderdeel zijn geworden van de kast. Resoluut aan de achterkant alsnog vastgehouden middels een dikke rvs plaat. De kast is vervolgens afgewerkt met een lederprint materiaal, Italiaans handwerk, allemaal met kleermakersprecisie. Het ziet er beeldschoon uit.
Op vele foto’s worden de achterkanten bijna altijd geopend gepresenteerd. Standaard worden er makkelijk verwijderbare covers geleverd, waardoor de kast er aan de achterkant vrijwel dicht uitziet. Maar het frame wat hiervoor gemaakt is, is omwikkeld met een speakerdoek; immers hebben we het over (deels) dipool speakers. Uiteraard is de speaker op z’n best zonder deze achter-covers. De hoorns zijn gemaakt van Corian, op maat geproduceerd door DuPont. Ultra stijf en compact en hierdoor geen ongewenste diffracties. De Beima laagunits en BMS drivers zijn op specificatie gemaakt voor Diesis. Wanneer we naar de gebruikte materialen kijken; Clad 58, Corian, geanodiseerd aluminium, rvs, pvc, mdf en hout; elk onderdeel is gemaakt en gebruikt voor z’n functie, waarbij er niet gekeken is naar kosten. Een lucht gewikkeld filter is dusdanig opgehangen, dat het geen onderdeel is van de kast. Weerstanden van onder andere Audin en Mundorf.
NB: het is mogelijk om middels een vrij eenvoudig aan te brengen weerstand, het crossover in feite iets te kunnen aanpassen aan de wens en akoestiek.  

Een kleine opsomming van wat feiten:
Tonaal hebben we het over het ontbreken van klankkleur. Ofwel het ontbreken van toevoegingen aan de originele opname. Dat is heel verhelderend en kan ook confronterend zijn voor sommige luisteraars. Dynamisch gezien hebben we het over: top. De contrasten; hetzij een zucht van een stem, hetzij een slag op een drum; zijn fenomenaal. Het geheel neemt u mee op een muzikale reis. De afbeelding is groots, maar niet zo upfront, zoals de meeste hoornsystemen dat plegen te doen, waardoor er een flinke luisterafstand verplicht is. Enkele kernwoorden: snel, schoon, briljant, maar nooit scherp. De kwaliteit van hetgeen ervoor gebeurt, zal duidelijk worden gemaakt. De speakers zijn extreem homogeen en vanwege compressieloos; luistermoeheid zal niet ontstaan. En wat een heerlijkheid; geen marketing; niet méér dan enthousiaste reviews.

 

DIESIS AUDIO: Ludos

Vanuit de Caput Mundi is het meest bereikbare model Ludos ontstaan. Geluidsmatig en kwaliteitsmatig direct herkenbaar als een echte Diesis. Hoewel uitermate geschikt in grote luisterruimtes, is het mogelijk om de Ludos in relatief kleine ruimtes te plaatsen. De vorm van de hoorn, in samenwerking met de gebruikte tweeter, maakt dit mogelijk.
Twee stuks 22,5 centimeter woofers zorgen voor de laagste frequenties. Het rendement is met 93 dB erg makkelijk voor elke kleine en grote buizenversterker. 
De 45 mm compressie driver is gelijk is aan degene in de Aura. De ronde hoorn is gebouwd uit één stuk Arnite, waarna op kleur gebracht.
Feitelijk hebben we het over een 2,5 weg systeem met twee woofers. De woofers zijn voor verschillende frequenties getuned. Zoals bij elk Diesis model, is het filter handgebouwd, hard-wired, compromisloos.
De speakers zijn zeer plaatsbaar en de kleinste Ludos heeft het extra voordeel dat de luisterafstand relatief klein kan zijn. Onze midden luisterruimte van 35 m2 is zeer gevuld door de relatief kleinere Ludos, maar in een kleine luisterruimte, vanaf 12 m2 is het ook mogelijk om een topgeluid te creëren. De luidsprekers van Diesis zijn ook een soort ‘spiegels’ van wat ervoor gebruikt wordt; versterker, bekabeling, bron.

Rendement 93 dB
Impedantie 6 Ohm
Frequentiebereik 37 tot 26.000 Herz bij +/- 8dB
Minimaal versterker vermogen 10 Watt
Crossoverfrequentie 180 Herz en 2.000 Herz
Afmeting diepte x breedte x hoogte: 38 x 29 x 110 cm (bovenkant hoorn)
Gewicht 40 kg per stuk
Garantie: 10 jaar
Prijs € 18.400,– (per set) wit, zwart
Prijs € 19.400,– (per set) alle houtsoorten

Beschrijving over Ludos: KLIK HIER KLIK HIER

.

.

 

DIESIS AUDIO: Aura

Het nieuwste model van Diesis, de Aura, vult het ‘gat’ op tussen de Ludos en de Caput Mundi. Wederom handgebouwd op de Diesis manier. De exponentiële hoorn welke speciaal is geproduceerd voor dit model, is van een ultra stijf materiaal gemaakt en ook in de Aura zijn alleen de beste componenten gebruikt.
De bovenste 25 centimeter woofer wordt ingezet tot 1800 Herz en de onderste 30 centimeter woofer doet z’n werk tot 200 Herz. De behuizing is wederom de met leder omhulde CLAD 58. Het genereert een natuurlijke en precieze laagweergave, waarbij snelheid en precisie van de allerhoogste kwaliteit zijn.

Lees een review: KLIK HIER

Rendement 93 dB
Impedantie 6 Ohm
Frequentiebereik 32 tot 28.000 Herz bij +/- 8dB
Minimaal versterker vermogen 20 Watt
Crossoverfrequentie 200 Herz en 1.800 Herz
Afmeting diepte x breedte x hoogte: 30 x 45 x 115 cm
Gewicht 47 kg per stuk
Garantie: 10 jaar
Prijs € 24.800,– (per set) kleuren: zwart, wit
Prijs € 26.500,– (per set) alle houtsoorten

.

.

DIESIS AUDIO: Caput Mundi

Voor het eerst in de audio geschiedenis werd er met de Caput Mundi een dipool voor de lage frequenties, gecombineerd met een compressie hoorn voor de midden en hoge frequenties gepresenteerd. Zoals elke Diesis luidspreker, verkrijgbaar in verschillende kleuren, handgemaakt en alleen de beste componenten die gekozen zijn. Clad 58 als basis voor de kast en Corian voor de hoorn. Geanodiseerd aluminium, rvs, hout en pvc zijn verwerkt in deze wonderbaarlijk goede speaker.
Het laag wat ongekleurd is en zo snel als een realistische bas maar zijn kan. Excellente detail en ruimtelijkheid en een ongekende articulatie. De concentrisch geplaatste compressie driver neemt het spectrum van 600 tot 25.000 Herz voor z’n rekening en dat is een vrijwel uniek gehanteerd systeem in de audio wereld. Het garandeert een super coherent geluidsbeeld en ruimtelijkheid.
De bijzondere manier van bouwen, maakt dat de beide papieren woofers één geheel zijn met de baffle. Ultieme stijfheid om een zo snel, zo transparant mogelijke laagweergave te genereren.

Het compleet ontkoppelde cross-over is gesplitst voor de laag- en hoogweergave. Geschikt gemaakt voor desgewenst bi-wire en/of bi-amping. Met de grootste precisie geselecteerd om hun werk te kunnen doen. Uiteindelijk hebben we het over een 3,5 weg systeem.

Rendement 97 dB
Impedantie 6 Ohm
Frequentiebereik 37 tot 26.000 Herz bij +/- 8dB
Minimaal versterker vermogen 10 Watt
Crossoverfrequentie 150 Herz, 600 Herz en 6.500 Herz
Afmeting diepte x breedte x hoogte: 51 x 36 x 137 cm
Gewicht 115 kg per stuk
Garantie: 10 jaar
Prijs € 48.500,– (per set) wit, zwart
Prijs € 51.500,– (per set) alle houtsoorten

.

.

DIESIS AUDIO: Roma

En natuurlijk is er altijd het topmodel; de Diesis Roma.

Rendement 98,5 dB
Impedantie 6 Ohm
Frequentiebereik 25 tot 45.000 Herz bij +/- 8dB
Minimaal versterker vermogen 20 Watt
Crossoverfrequentie 120 Herz, 500 Herz, 6.500 Herz en 20.000 Herz
Afmeting diepte x breedte x hoogte: 51 x 37 x 137 cm
Gewicht 115 kg per stuk
Garantie: 10 jaar
Prijs € 80.000,— (per set) wit, zwart
Prijs € 84.000,– (per set) alle houtsoorten

.

.

DIESIS AUDIO: Roma Triode

Ook bij DIESIS AUDIO is er een droompunt waar u kunt aanbelanden.

Prijs € 150.000,– (per set)

COPYRIGHT © 2022 AUDIO21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM
En wellicht denkt u nog eens na over de uitspraak van de Engelse romanschrijver Aldous Huxley. Òf was het toch zo dat Nietsche eerder was met die woorden naar zijn kameraad Wagner… hoe dan ook:
“NA DE STILTE KOMT MUZIEK HET DICHTST BIJ HET ZEGGEN VAN HET ONZEGBARE”.
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.