De wereld is stiller

De wereld is stiller
14 april 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Valt het volgende U ook zo op waarde lezer? Het is stiller. Stiller op straat, op sportvelden, op de wegen. En ook is het stiller in huis. Vogels zijn nòg beter waarneembaar. En het is warempel waar; uw set klinkt schoner. En: stiller. En ik had het al gezegd; de medemensch is liever.
Vandaag toog ondergetekende naar het noorden des vaderlands; de levering was gepland van een Avid ‘Acutus’ draaitafel, getooid met een Gold Note ‘Machiavelli’ element, in een Pluto ‘2A wood’ toonarm. Daarbij de phonoversterker Gold Note ‘PH10’ en ‘PSU10’ en zoals bovenstaande foto laat zien; praktisch de gehele set bekabeld met de Nordost ‘Frey2’ en Nordost ‘Red Dawn’. Aldwin blijkt naast allerlei talenten ook een talent te hebben voor het in eikenhout uitgevoerde zelfbouw hifimeubel. I was impressed.
Hoewel de set luidsprekers/versterker voor mij ter plekke nieuw was, heb ik er vooraf het aansluiten van alle meegebrachte goederen, naar geluisterd. Ik weet het; het is een mening; mijn mening. Maar ik vond de set waarlijk erg fraai. Maar ook wat netjes, voorspelbaar en ietwat te weinig organisch. Dat probeer ik als volgt uit te leggen: hoe bereik je dat een set daarbij ook nog eens een mate van spontaniteit en enthousiasme gaat brengen. Het verschil tussen een zangeres die zingt en haar werk zonder aanmerkingen doet; of dezelfde zangeres die daarnaast het niet in woorden uit te drukken ‘iets’ weet over te brengen: intensiteit; spanning; sensatie. Waardoor we gaan bewonderen en over haar gaan dromen.
En nadat de Nordost kabels werden aangesloten, als vervanging van de ‘dropveters’ ontstond dat ‘iets’. En ja ik weet het; dit soort serieuze upgrades zijn de leukste in z’n soort. Ook voor ondergetekende. Maar dat is een terzijde; immers gaat het over de beleving van de luisteraar in hun woonhuis. De set werd krachtiger; de set werd opener; de set werd natuurlijker, de set werd dynamischer, de set werd spannend, de set werd ruimtelijker; de staging ging ontstaan, de luisterruimte werd opeens gevuld met aanwezigheid, snelheid en kracht. Zéér intens en de glimlach van ondergetekende ging van oor tot oor; het spijt me, dat werkt zo bij mij.

Het is me wat allemaal; door die toegenomen stilte in huis en de schonere aangeboden stroom; klinkt onze set; uw set; jaja, zelfs de geluidsset van m’n schoonmoeder die nog steeds in haar geblindeerde kelder opgesloten zit; in één woord: BETER.

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam