De leukste mails 14 maart 2020

De leukste mails 14 maart 2020
16 maart 2020 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, onlangs werd ik benaderd door Klaas. Hij vertelde me dat hij zijn hele leven al muziekliefhebber is en dat hij erg tevreden was over een deel van zijn set. Mijn voorhoofd fronste als een elpee in de lade van een cd speler toen hij verklapte dat zijn digitale bron méér tevredenheid gaf dan het analoge deel van zijn set.
Dit doorsprekende, maakten we een afspraak om alhier eens zijn analoge deel te beoordelen. Hij bracht z’n oude Thorens platenspeler mee, evenals naar zijn zeggen “voor de zekerheid” toch ook maar zijn phonoversterker. Aan die laatste kon het niet liggen en hij ging ervan uit dat het element de boosdoener was. Maar toen ik zijn spullen aansloot op de gereed staande Jadis Orchestra, die je Diesis Ludos luidsprekers voorzag van de benodigde stroom, hoorde ik wel de verdienstelijkheid van z’n platenspeler, maar het ontbeerde nogal aan ehhh… alles. Hoewel ik al klaarstond met een nieuw element en m’n gereedschap om dat te gaan installeren, besloot ik toch om eerst maar eens het phonoversterkertje van een niet nader te noemen Chinees massaproduct te vervangen door een phonoversterker van Italiaanse afkomst.
Dat was leuk! De ogen van Klaas werden zo groot als schoteltjes en z’n glimlach ging van oor tot oor. Ineens was er dynamiek, precisie, diepte, breedte, hoogte, klankmatige werkelijkheid en vooral de daarbij gepaard gaande emotionele overdracht. Ik zal het verhaal niet te lang maken, maar wanneer u een platenspeler gebruikt, besef dan dat een upgrade best vaak het best gemaakt kan worden met een phonoversterker. En wellicht dat de phonoversterker één van de meest onderschatte items is in een analoge keten.
Om u volledig op de hoogte te brengen; hier de LINK (klik hier) naar onze pagina met phonoversterkers. En ja, ook een phonoversterker is maatwerk.

Enkele mogelijkheden in ons assortiment:

.

Creek OBH15 betaalbare phonoversterker
Creek OBH-15 mk2

Multi inzetbare MM / MC phonoversterker. Bijzonder in deze prijsklasse is de uitgebreide instelbaarheid, waardoor praktisch elk MM en MC element geschikt is om te combineren.

De OBH-15 mk2 phono-voorversterker is ontworpen op basis van discrete schakelingen. Een discrete schakeling bevat geen IC’s en is opgebouwd uit losse componenten. De OBH-15 mk2 is door de uitgebreide instelmogelijkheden d.m.v. 12 eenvoudig instelbare dip-switches op de onderzijde van het apparaat bruikbaar voor MM en MC elementen.
Uitgebreide instellingen voor capaciteit, afsluitimpedantie en versterkingsfactor maken de OBH-15 mk2 bruikbaar voor alle elementen.
De OBH-15 mk2 is compact van afmetingen, de behuizing is vervaardigd van geëxtrudeerd aluminium met een massief geborsteld aluminium frontpaneel in zilveren of zwarte uitvoering. De behuizing is voorzien van 4 gedraaide aluminium voeten met geluidsabsorberend en resonantie dempend materiaal.

Prijs € 425,–

.

.

Gold Note PH-1

Hoewel de benjamin uit de serie, is deze erg stille phonoversterker geschikt voor praktisch elk element. Zelfs voor low-output elementen vanaf 0.15mVolt. En dat is bijzonder. Erg plezierig dat deze phono voorversterker gelijk of in een later stadium voorzien kan worden van de upgrade voeding, de Gold Note PSU-1.

De PH-1 is geschikt voor elk MM en MC element en kan beschreven worden als schoon, dynamisch en krachtig. U dient behoorlijk veel meer geld uit te geven, voordat u deze Gold Note PH-1 ‘wegspeelt’.

Prijs € 600,–

.

.

Gold Note PSU-1

Hoewel de Gold Note PH-1 werkelijk een pracht van een phonoversterker is, kan deze toch weer een upgrade krijgen met de Gold Note PH-1; de separate voeding. Gelijk waarneembaar met een grootser stereobeeld, mèèr dynamische contrasten en de muziek krijgt mere zeggingskracht.

Prijs € 690,–
Prijs € 1.250,– combinatie PH-1 en PSU-1

.

.

Ortofon stepup trafo Verto

Ortofon Verto step-up trafo

Een andere manier om MC elementen te kunnen beluisteren, is het implementeren van een step-up trafo van Ortofon. In ons pakket zitten de Ortofon ST-7, de Ortofon ST-80SE en de hier vermelde Ortofon Verto. De Verto is voor praktisch alle elementen geschikt, waarbij de interne impedantie zich tussen de 1 en 50 Ohm bevindt. De versterkingsfactor is in te stellen op 24 dB of 30 dB en dat is eigenlijk voor alle elementen uitstekend te gebruiken.

De manier waarop u de step-up gebruikt is als volgt; de phonokabels sluit u aan op de Verto en vanaf de Verto een RCA/RCA phonokabel (bijvoorbeeld de Ortofon 6NX-TSW1010R € 275,–) naar uw (MM) phonoversterker. Indien u wilt weten hoe dit klinkt? Maak een luisterafspraak en kom bij AUDIO21 erachter dat dit de enige winkel in Nederland is, waar u de step-up kunt horen en zien. En uiteraard desgewenst op uw eigen draaitafel/phonoversterker. Dan hoort u wat het doet. En begrijpt u waarom ik er zo enthousiast over ben.

Prijs ST-7        € 599,–
Prijs Verto       € 995,–

.

.

Ortofon ST80SE step up trafo

Ortofon ST80SE step-up trafo

Ondanks dat de ST80SE een stapje voorwaarts is ten opzichte van de Verto, is de ST80SE niet voor elk element een goede combinatie. De interne weerstand van het element mag/kan namelijk niet hoger zijn dan zo’n 10 Ohm. De hierboven genoemde Verto is geschikt voor een element impedantie van 5 tot 50 Ohm

De manier waarop u de step-up gebruikt is als volgt; de phonokabels sluit u aan op de ST80SE en vanaf de ST80SE een RCA/RCA phonokabel (bijvoorbeeld de Ortofon 6NX-TSW1010R € 275,–) naar uw (MM) phonoversterker.
Indien u wilt weten hoe dit klinkt? Maak een luisterafspraak en kom bij AUDIO21 erachter dat dit de enige winkel in Nederland is, waar u de step-ups kunt horen en zien. En uiteraard desgewenst op uw eigen draaitafel/phonoversterker. Dan hoort u wat het doet. En begrijpt u waarom ik er zo enthousiast over ben.

Prijs € 1.578,–

.

.

Pathos inTheGroove

Pathos In the Groove mkII

MM/MC phonotrap, waarbij de voeding in een separate behuizing zit. Deze behuizing is trouwens iets bijzonders, zoals u van elke Pathos erg hebberig kunt worden. Niet alleen mooi, maar erg functioneel, oerdegelijk en onverwoestbaar stevig. De instelbaarheid van de afsluit impedanties en capaciteit en gain, maakt dat nagenoeg elk element aangestuurd kan worden.

Het verschil met de vorige, via accu’s gevoede mkI is dat de mkI het ietwat ontbeerde aan kracht en dynamiek. Wel rond en vol klinkend als een Pathos, maar altijd bekroop de luisteraar het gevoel dat er iets ontbrak; de weergave mocht wel wat spannender. En dat is met deze mkII ruimschoots opgelost. Direct na inschakelen, voelt u de schlamm en dynamiek en merkt u dat het ritmisch en klankmatig heel erg goed is. Bovendien is deze mkII versie veelzijdig instelbaar.

Afmeting (2 kasten strak tegen elkaar) 270 x 140 x 90 mm (b x d x h). Uitgangen RCA en XLR. Aan de voorzijde instelbaar zijn de afsluitweerstand en capaciteit, gain instelbaarheid van 43/50/56/62 dB, waardoor feitelijk elk element op deze aardbol voorzien kan worden van deze vernuftige kastjes.

Prijs € 1.590,–

Het verschil met de hieronder vermelde Gold Note PH10, is niet heel groot, maar verschillen zijn er wel. De Pathos zet de stage iets verder naar voren dan de Gold Note (laten we zeggen een halve meter verschil) en is klankmatig fractioneel helderder. Je zou hieraan kunnen toevoegen; iets puntiger en de Gold Note net wat vloeiender. Wat kracht betreft voelt de Gold Note als een 8-cylinder en de Pathos als een 6-cylinder; niet beter of minder goed, maar gewoon anders. Dynamisch ontloopt het elkaar niet veel; beide phonoversterkers zijn enorm dynamisch met een prachtige ruimtelijkheid. Wel is de Gold Note te upgraden met de separate voeding en dan belandt u direct op een hoger niveau.

.

.

Gold Note PH10

Gold Note PH10

.

.

Gold Note PSU-10

De PH10 heeft twee ingangen, dus praktisch wanneer u in de toekomst uw draaitafel gaat upgraden met een tweede toonarm. Maar dat hoeft niet de reden te zijn, om enthousiast te gaan worden.
Eén van de bijzonderheden is dat naast de bekende RIAA curve, de PH10 ook geschikt is voor platen die op een andere curve gesneden zijn; Decca en Columbia. En altijd af te lezen op het scherm. Uiteraard is de gain/versterkingsfactor aan uw MM of MC element aan te passen en uiteraard zijn de afsluit impedanties aan te passen, voor uw element. Twee ingangen die beide als MM of MC in te stellen zijn en naast de RCA uitgang, ook een XLR uitgang. Dus prettig praktisch voor een draaitafel met twee toonarmen of twee verschillende draaitafels tegelijk kunnen aansluiten. Verkrijgbaar in verschillende kleuren (zwart, zilver, goud, rood) en de afmetingen bedragen 22 x 26 x 8 cm. De versterking is iets hoger dan wat u meestal aantreft; voor MM 45 dB en voor MC 62 dB. En prettig is dat alle instellingen vanaf het voorpaneel ingesteld kunnen worden. Trouwens; ook een subsonisch filter is aanwezig.
Erg fraai is de tonale saturatie; u zou kunnen bedenken fractioneel aan de gloedvolle kant ten opzichte van volstrekt neutraal. De PH10 balanceert eigenlijk tussen een solid state en buizen phonoversterker, maar is zo stil als een sluipende panter. Het laag is zowel krachtig als gedefinieerd, het midden is vol rijkdom en het hoog is aanwezig en gedetailleerd, zonder een overdrijving aan detailinformatie.

Prijs € 1.390,– PH10 phonoversterker. Kleuren zwart of zilver
Prijs € 950,– PSU10 upgrade voeding. Kleuren zwart of zilver

Lees een test: KLIK HIER

.

.

RCM Sensor 2

Een stap verder is de nieuwste RCM. Hoewel het uiterlijk wellicht een van de minst aansprekende is, is het wat klank en prestaties een topper. Waarin deze phonoversterker uitblinkt, is z’n neutraliteit, z’n dynamiek en snelheid. Met name die laatste 2 aspecten maken een weergave die dicht bij de realiteit ligt. Tik eens met een lepeltje tegen een kopje en realiseer je wat je hoor: snelheid, dynamiek en neutraliteit. Deze RCM versterkers doen dit.
Imposant is ook de zeer duidelijke contouren en intekening van de uitvoerenden.  Verkrijgbaar in zwart en zilvergrijs.

LEES EEN TEST: KLIKKLIKKLIK

Prijs € 2.950,–

.

.

Temporal Coherence Phono

De apparatuur van Temporal Coherence is ontworpen om zo min mogelijk hogere harmonischen te produceren. En uiteraard is er veel aandacht geschonken aan de voeding. Deze phonoversterker is geschikt voor MM en MC elementen en het apparaat zou ik wat het uiterlijk aangaat omschrijven als: nuchter en zeer verzorgd.
Om van MM naar MC te gaan, is er aan de achterzijde een instelknop. Op de voorkant een gain-regelaar en een tweede regelaar om de impedanties aan te passen. De gekozen waarden zijn 50, 100 en 200 Ohm en daarmee kun je 95% van alle elementen gebruiken. Op verzoek kunnen andere waardes ingebouwd worden. De MM heeft standaard de 47 kOhm waarde.

De Temporal Coherence phonoversterker is discreet opgebouwd met vier tijdconstanten, die verdeeld worden over passieve netwerken. Het voordeel is dat er dan geen invloed is van tegenkoppeling, dat de fasekarakteristiek blijft gehandhaafd en dat uiteraard de frequentiekarakteristiek zo nauwkeurig mogelijk wordt gevolgd.

De phonoversterker heb ik vergeleken met de volgende phonoversterkers: de Gold Note ‘PH10/PSU10’ combinatie en de RCM ‘sensor 2’.

Net zoals de voor/eindversterker combinatie van Temporal Coherence heeft de phonoversterker een open en heldere klank. Zeer ruimtelijk en het valt op dat die ruimtelijkheid ook buiten de luidsprekers gepresenteerd wordt. De stage is hierdoor breed en diep. Wanneer ik twee aspecten neem, waar geluid/geluidsweergave onder andere uit bestaat, dan heb ik het over dynamiek en snelheid. Precies waar vinylweergave in winst gebracht kan worden tot digitale bronnen. En dan weer in welke relatie dit staat tot de twee andere aspecten van geluid/geluidsweergave: klank en de kracht. Nou ik kan u verzekeren; daar is niets mis mee.

Deze Temporal Coherence kan subtiel en zeer gedetailleerd opereren en is microdynamisch sterk. Natuurlijk zijn er phonoversterkers die in deze aspecten verder kunnen gaan. Maar in de prijsklasse waar deze Phono van Temporal Coherence opereert € 2.990,— kan ik u verzekeren dat ze weergaloos goed is.

De Gold Note PH10/PSU10 combinatie heeft iets meer een eigen karakter en geeft net een wat gloedvollere klank en de instellingsmogelijkheden zijn van deze drie apparaten het meest uitvoerig; de Temporal Coherence is net wat neutraler en de RCM ‘sensor 2’ legt wat meer kracht ten tafel. Kleine verschillen, maar telkens wel hoorbaar. De Temporal Coherence zet de audio eigenschappen in een zeer goede balans met elkaar en ik zou eigenlijk geen enkele eigenschap als ‘wat minder’ kunnen betitelen. Uitstekend coherent en daarom van harte aan te bevelen. Het is opvallend dat deze Temporal Coherence een zeker gemak laat horen in de weergave. Muziek krijgt een zekere zelfverzekerde ‘flow’. Mogelijkerwijs wordt dat veroorzaakt doordat de RIAA-correctie geen invloeden kent van terugkoppeling. Het doet in ieder geval erg plezierig aan.

Welke phonoversterker voor u de beste keus zou zijn, hangt af van de klank van uw draaitafel, element, de overige set componenten en uw subjectieve smaak. Uiteraard kan ik over uw schouder meekijken om te bepalen wat een juiste keus zou zijn.

Prijs € 2.990,–

.

.

Jadis - dpmc buizen phonoversterkerJadis DPMC mkII buizen phonoversterker

‘Vinyl en buizenversterkers horen bij elkaar…’ Waar of niet waar; that’s the question.. Het valt niet mee om een hoogwaardige buizen phonoversterker te vinden of om de lat een overtuigende stap hoger te leggen. Dat lukt dan wel met deze Jadis DPMC.

Van het Franse Jadis Electronics, een topklasse MM en MC buizen phonoversterker. De mkII is de vernieuwde versie; iets wat onmogelijk leek; verbeteren van iets wat al jaren zoveel aanhangers heeft, maar het is gelukt. De Fransen zouden zegge; ‘Et Voilà’. De layout intern is verbeterd en de afsluitimpedantie is nu instelbaar (100 – 300 – 1000 – 48.000 Ohm).

Praktisch is de volume / gain knop en de buisbezetting is 4 x ECC83, 1 x EL84 en 1 x EF86. Veelal hebben met name MC buizen phonoversterkers het moeilijk om door het leven te gaan zonder de onwenselijke brom. Zo niet deze DPMC van Jadis, deze is werkelijk nagenoeg stil.

De afbeelding is weldadig in ruimtelijkheid en stabiliteit. De tonale kleuren zijn helder, met harmonieuze texturen. Vloeiend en wat ook opvalt is het ontbreken van ‘hardheid’ en versmering van het geluid. Woorden die toepasbaar zijn, zijn sereen, dynamisch en verleidelijk. Als een mooie buikdanseres die in uw luisterruimte staat en waar u uw ogen niet vanaf kunt houden.

Prijs € 5.385,–

.

.

Gryphon Sonett

Een rariteit is dat de allereerste versterker van Gryphon, bekend staat als ‘head amp’ terwijl er een phonoversterker mee bedoeld wordt. Gryphon’s eerste phonoversterker viel op door z’n kwaliteit. En tot op de dag van vandaag staan de phonoversterkers op eenzame hoogte. De benjamin is de Gryphon Sonett en het non-plus ultra model is de Legato SA. Bijzonder in deze prijsklasse is de onafhankelijke dual-mono voeding voor deze MM/MC phonoversterker. De weergave is extreem vloeiend, neutraal, homogeen en Super verfijnd. De Sonett springt nergens uit de band, zogezegd. De Sonett weet extreem goed de drama van de muziek weer te geven en maakt dat ik zeer snel ‘in’ de muziek geraak. Alsof er geen phonoverker aan het werk is.
Ook wel opvallend; wil je een phonoversterker als de Gryphon Sonett verslaan, dan moet je haast naar de Gryphon Legato SA grijpen. Dat zegt denk ik wel wat. 

Ook weer volledig discreet opgebouwd en uitsluitend worden polypropyleen condensatoren gebruikt voor de nauwkeurigste RIAA correctie.

Middels schakelaars op de achterzijde is de afsluitimpedantie in te stellen om de perfecte match met het element te kunnen maken. De opbouw van de Sonett is dusdanig dat componenten uitstekend van elkaar gescheiden zijn, voor een extreem stille werking.

Prijs € 7.150,–

.

.

Jadis JP30MC mkIII (nieuwste versie)

Een top voorversterker met een ingebouwde phonoversterker, geschikt voor MM en MC elementen. Zoals u hierboven ziet, met een externe voeding. Hoewel de JP30MC mkIII waarschijnlijk vanuit het startpunt ‘voorversterker’ gekozen zal worden, zal iemand die tegelijkertijd een top phonoversterker aan boord wenst, deze Jadis JP30MC mkIII waarderen. In vergelijking met de oudere JPL is deze JP30 een flinke stap vooruit. Per saldo in z’n segment een zéér prijswaardige machine.

Prijs € 10.500,–

.

.

RCM Theriaa

Absoluut top phonoversterker. Dual mono opgebouwd. LEES EEN TEST.

Prijs € 12.500,–

.

.

Jadis - JPS3 buizen phonoversterker

Jadis JPS3 mkII ultra high-end phonoversterker

Dit uit 2 delen bestaande duo, behoort tot ‘s werelds beste buizen phonoversterker. Vanwege de extreem stille werking ook erg geschikt voor low-output MC elementen. De separate voeding werkt op 80 Hz, in plaats van de normale 50 Hz en dit garandeert een absoluut stille werking. De bouwkwaliteit van deze state-of-the-art phonotrap is ongeëvenaard. Over de geluidskwaliteit hoeven we het niet meer te hebben. De gain voor MM elementen bedraagt 57 dB en voor MC elementen 84 dB. Met 30 kilo een gewichtige set.

Prijs € 13.725,–

.

.

Jadis - JP80MC

Jadis JP80 buizen phonoversterker

Opnieuw een stap verder vanaf de JPL en deze heet JP80MC. Zoals de naam al belooft, hebben we het over een ultra hoogwaardige MM en MC phono versterker. Misschien is dit wel de meest beroemde voorversterker van het nobele Jadis. Deze phono ingangen kunnen elk element aansturen, ook degene met extreem lage impedanties. De over-gedimensioneerde voeding is separaat gebouwd. Alles is in het werk gesteld om de wereld te kunnen voorzien van de beste phono-voorversterker van de wereld. De JP80MC als phonoversterker is weer een stap verder dan de JPS3. Nòg hoogwaardiger componenten en nòg stiller. De afscherming gaat weer verder dan de JPS3. De separate voeding werkt op circa 100 Hz en je zou kunnen zeggen: herbouwt de stroom opnieuw op. Werkt dus in plaats van de normale 50 Hz en dit garandeert een absoluut stille werking. De bouwkwaliteit van deze state-of-the-art phonotrap is ongeëvenaard. Ultiem in ruimtelijkheid, werkelijkheid en emotionele overdracht.

Jadis JP80 € 19.890,– (2 chassis)

.

.

Gryphon Legato SA

Een legendarische top phonoversterker, bevindt zich in de basisvoorraad van AUDIO21. Deze phonoversterker heeft vele internationale prijzen gewonnen en dat is niet voor niets. Kom luisteren en huiver.

Prijs 19.450,–

Copyright © 2020 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.