De elpee; waarom niet

De elpee; waarom niet
31 mei 2013 Mark van Braam
In Geen categorie

Komende zaterdag 1 juni een leuke platenbeurs in de buurt van Zwolle, gebouw ”De Weijenbelt”, ‘Diskid’ organiseert het. Hoewel langspeelplaten nooit echt helemaal weg zijn geweest, mag er tot op zekere hoogte toch wel gesproken worden van een comeback.De echte fijnproevers hebben er overigens nooit afscheid van genomen en met goede reden, want de plaat beschikt toch over een aantal charmes. Liefhebbers met een klein- of een wat groter budget, kunnen veel plezier beleven aan een Platenspeler en vinyl. Maar vooral het verzamelen van en luisteren naar vinyl is een belevenis.

Wat maakt vinyl voor velen nu zo aantrekkelijk? De opwinding die ik voel wanneer ik een LP thuis uit de hoes haal… De mens is afhankelijk van het ritueel en de liefhebber leeft toe naar het moment dat de naald de groef raakt. Het schouwspel wanneer de naald de groeven aftast en elke keer sta ik weer verbaasd hoe de muziek in het vinyl is gesneden.

Voordat de naald het plaatoppervlak correct aftast en de platenspeler de ware kwaliteiten van vinyl ontbloot, zal men de nodige tijd moeten investeren in de afregeling: waterpas, juiste toerental, fouthoek van het element, armhoogte, etc. Met de laatste parameter kan zelfs tot op zekere hoogte ook nog de klank getuned worden.
Dit is een vanzelfsprekende service die wij aan al onze klanten aanbieden; daarna kan het grote genieten beginnen.

Eventueel kan men later ook nog eens gaan denken aan een upgrade van het element. Ook dit kan een buitengewoon boeiend avontuur zijn, aangezien er fikse stappen in aftastprestaties gemaakt kunnen worden. Zelfs op een punt, dat we versteld staan over wat er nog aan micro informatie in die groef zat.

En niet te vergeten; men zal de verworven zwarte schijf moeten onderhouden, ja zelfs liefkozen om het stof en krasvrij te houden. Dit noodzakelijke doch vermakelijke onderhoud, vormt een amusante interactie tussen ons en het medium. Wij hebben twee oplossingen, zie verderop m’n website.
Daarbij kan men naar een LP ook als totaalproduct kijken. Het CD boekje volstaat qua informatie, maar met een prachtige platen hoes hebben we echt iets in handen. Zelfs al zou de muziek en/of de uitvoering niet naar de zin zijn, dan nog zwicht men gemakkelijk voor de vaak prachtige voorstelling op de hoes. En laten we eerlijk zijn: of dat Amy Winehouse nu op een klein CD hoesje staat of levensgroot op de voorkant van een LP, maakt toch wel iets uit… Overigens zijn we inmiddels ook dealer geworden van deArt Vinyl Display’

Ook veel jongere muziekliefhebbers onderkennen inmiddels deze kwaliteiten en zien de grammofoonplaat dan ook als een waar collectors’ item.

Dan nog iets over de heruitgegeven op 180 gram kwaliteitsvinyl en ik kan me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat er bij die producten net zo veel kwaliteitstrooiing is, als bij de oorspronkelijke productie persingen en heruitgaven uit het verleden. Gezien de kwaliteitsuitstraling, de oplage en de afwerking kunnen we daar m.i. gerust over zijn. Ofschoon men altijd van mening kan verschillen over de uitvoeringen bij dergelijke heruitgaven, zijn er niettemin onder deze audiofiele reissues ware parels te vinden.

Uit ervaring weet ik wat de voordelen zijn van een kwaliteitsuitgave op 180 gram, over een gewone plaat. Ik heb behoorlijk wat van deze types in mijn bezit en ik kan naar alle eer en geweten zeggen dat de hier beneden opgesomde kenmerken in z’n algemeenheid inderdaad kloppen.

  1. De plaat heeft het formidabel hoge gewicht van 180 gram (ca. anderhalf keer zwaarder dan de oorspronkelijke plaat) en ligt dan ook als een plank op de draaitafel. Een groot voordeel die de luisteraar vrijwaart van wow en subsonische ellende;
  2. Het gebruikte “Virgin Vinyl”: de zwarting van het vinyl bewijst dat grote zorg is besteed aan het vinylcomposiet zonder bijmenging van oud vinyl, welke laatste methode de lp in het verleden vaak zo`n slechte naam bezorgde. Korrelig – niet homogeen persmateriaal – resulteert in ruwe, onrustige, weergave met grove ruis, met name op de achtergrond;
  3. Het groevepatroon toont opmerkelijk gaaf, vergeleken met oudere lp’s;
  4. Aan de slinger cq. spoed van in- en uitloopgroef is de grootste zorg besteed, opdat het afspelen zonder geknars begint en het uitlopen nagenoeg geruisloos geschiedt;
  5. Aan de omtrekpolijsting is alle zorg besteed;
  6. De centriciteit van het spindelgat (waarvan de diameter binnen nauwe grenzen wordt aangehouden) is binnen nauwe grenzen gewaarborgd ter bestrijding van jank;
  7. Van fasecorrectie, soms een noodzakelijke ingreep bij het snijden van de matrijs om de snijbeitel te sparen, wordt in praktisch alle gevallen afgezien. Dit dankzij de toegewijde zorg van de ervaren en geëngageerde snijtechnici. Het komt de rust en het stereobeeld aanzienlijk ten goede, terwijl het middenveld (de plaats tussen beide speakers) beter gedefinieerd blijft;
  8. Het frequentiebereik op de plaat is aanmerkelijk breder dan de oorspronkelijke uitgaven uit de jaren 50-60, dankzij aanmerkelijk verbeterde snijtechnieken.

Het is maar dat u het weet.