Daniel Lohues ‘Moi’

Daniel Lohues ‘Moi’
20 maart 2017 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezers,

Zoals u vast wel weet, want enig levenservaring is u vast niet vreemd: van je vrienden moet je het maar hebben. Gelukkig; dat kan twee kanten op gaan en afgelopen zondagochtend ontving ik een bericht van een kameraad hier uit het dorp, of ik zin had om mee te gaan naar een voorstelling van Daniel Lohues.
In theater De Spiegel in Zwolle. De voorstelling is genaamd: ‘Moi’ en dat is niet te verwarren met het Franse woord: ‘Moi’. En dat Drentse ‘Hallo’ en ‘in voor een praatje en afwisselend een nummer op één van z’n gitaren of piano’, is wat er tijdens de voorstelling te horen en te zien valt.

Maar wat me wel aan het denken zette is het volgende en ik realiseer me dat het over mijn mening gaat en ehhhh, klopt het dat ik u nu hoor mompelen; tja, wat hebben we eraan? Tja, dat weet ik eigenlijk ook niet. Maar dat terzijde.
Wat mij betreft is hij in hetgeen hij doet, erg goed, maar lijkt tegelijkertijd ook nergens in uit te blinken; in de zin dat hij echt virtuoos is. Geen top-gitarist; geen top-pianist, geen top-zanger en geen top-verhalenverteller. Misschien is dit een beetje te somber geschetst, u kunt dit ook lezen als: hij is een erg goede gitarist, zanger, pianist en verhalenverteller. Zo beter?

Maar toch…  het fascinerende is dat hij van A tot Z boeiend was en wist het ganse publiek de hele avond mee te nemen in hetgeen hij voor te dragen had. Het publiek en ondergetekende werd telkens enthousiaster naarmate de voorstelling vorderde en nadien realiseerde ik me dus, hoe ontzettend knap de voorstelling was geweest!

Het is misschien net als high-end audio; als één- of enkele van de audiofiele wensen niet zo nadrukkelijk aanwezig lijken te zijn, kunnen soms te snel conclusies getrokken worden. Want als de pijlers van weergave (kracht, dynamiek, snelheid en klank) op een homogene manier weergegeven worden, kan het resultaat zich wel degelijk op een boeiend niveau begeven. En zich vooral BLIJVEND op een boeiend niveau begeven.
En de kunst is dan altijd om het totaalresultaat binnen het budget wat een ieder aan z’n hobby wil uitgeven, op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Ik denk eigenlijk dat Daniel Lohues een heerlijke audio set in z’n woning in Erica heeft staan; hij weet veel te goed wat hij aan het doen is 🙂

Dus ik zou zo zeggen: MOI; van harte aanbevolen.