Concert tip: Iris Hond

Concert tip: Iris Hond
3 september 2017 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer,

Als groot bewonderaar heb ik zojuist 2 tickets besteld voor een concert van Iris Hond, ze speelt samen met het Matangi Kwartet in Apeldoorn.

Over haar cd ‘Dear World’ heb ik onlangs al wat geschreven en ik kijk dus uit naar 20 oktober. Een paar dingen die ik over haar vond, werden gezegd door Leonard Cohen: “a great spirit revealed!”. Hij deed dit na het horen van Dear World, het album waarop de klassiek geschoolde pianiste haar eigen composities speelt en zingt.

Wat ik leuk vind is dat ze eraan werkt om klassieke muziek wat toegankelijker te maken. Want zoals het vaak gaat; jong fris en modern trekt ook een jonger volk richting de zalen.

In Dear World laat ze horen wat haar inspireerde bij het maken van het album, een album met muzikale brieven aan Moeder Aarde. Natuurlijk speelt (en zingt) ze die, afgewisseld met stukken van Chopin, Rachmaninov en Scriabin, haar meest gekoesterde componisten. In een uniek, zelf gecreëerd genre, waarin zij ‘best of both worlds’ op een geraffineerde manier doet samensmelten, geeft zij antwoord op de vraag: “Als de wereld mij zou kunnen horen, wat zou ik haar dan zeggen?” Een fusion van pop en klassiek.

Brieven door Iris geschreven
“Ik ben de wereld brieven gaan schrijven”, zegt ze, “niet in woorden, maar in muziek. Brieven, gebaseerd op dingen die ik heb meegemaakt. Ieder stuk heeft een verhaal. Mijn muziek gaat over liefde en hoop. Iedereen zit op een bepaalde manier wel ergens mee. En muziek kan ons daarvan bevrijden.”

Robin de Levita
Producent van deze voorstelling is Robin de Levita. Hij won in het verleden Tony Awards voor de musicals 42nd StreetTitanic en Into the Woods en is producent van Soldaat van Oranje, de langstlopende musical die ons land ooit gekend heeft. 

Hier een link naar haar website, waar u de lijst van optredens vindt:

KLIKKLIKKLIK