Nieuws: Davone Reference 1

Nieuws: Davone Reference 1
13 januari 2023 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, het doet me genoegen u mede te kunnen delen dat het Deense Davone luidsprekers, eerdaags hun nieuwste creatie gaan introduceren. De naam zal zijn: Davone Reference 1.
Een proces van een geheel nieuw model ontwikkelen kost tijd, heel veel tijd. En zo nu en dan werd ook ik verwittigd van de voorgang. En hoewel het uiteraard geheel hun ontwikkeling is, vond ik het leuk dat ook onze mening en wensen meegenomen werden in het eindresultaat. 

Het valt niet mee; elk model van Davone is in de prijsklasse iets bijzonders en om eerlijk te zijn is de verhouding van hun kwaliteit en prijs hetgeen wat de voorhoofden regelmatig doet fronsen. Voor hetgeen wat er voor u staat en over uiterlijk mag iedereen een ei leggen, is de geluidsmatige kwaliteit op het toppunt van wat mogelijk is. Dus de Davone Solo, welke tot nog toe het topproduct was, significant voorbij streven, was een wens van mij, maar natuurlijk ook voor het team van Davone. Het is wel een hele stap geworden; een set Davone Solo passeert voor € 7.000,– over de toonbank en de Davone ‘Reference 1‘ voor € 18.000,–. En daarmee komt ze in de buurt van de Diesis ‘Ludos‘ en Marten ‘Parker Trio‘.

Hiervoor krijgt u wel iets bijzonders. Een bijzondere combinatie van gebruikte units; de tweeter is een beryllium unit met een beweegbare massa van slechts 0,1 gram en een magnetische sterke van 2.0 Tesla. Een theoretische limiet. De middenunit is wat conus materiaal betreft (Textrene) een Zweedse vinding en is een extreem stijve en platte glasvezel en genereert een extreem neutraal en realistische weergave. En als laatste unit een 10 inch papieren versie, gebouwd op een zeer stevig aluminium chassis.

Maar laten we nog niet gelijk wakker gaan liggen; ons demopaar is in bestelling en de planning is dat ze aan het begin van februari voor de deur gezet worden en mijn bevindingen vertrouw ik u dan een week of wat later toe. Het wordt vervolgd!

 

COPYRIGHT © 2023 AUDIO21, HEERDE, DOOR MARK VAN BRAAM
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.