Nieuws: Charisma draaitafel elementen

Nieuws: Charisma draaitafel elementen
10 februari 2021 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer, natuurlijk heb ik de neiging om u op de hoogte te brengen van het heuglijke feit dat de eerste schaatsers zich gewaagd hebben op het natuurijs van Ryptsjerksterpolder. Maar dan zou ik aanvangen met een groteske terzijde. Hoewel niet onbelangrijk voor de bewoners en schaatsliefhebbers van Ryptsjerksterpolder.
Maar aangezien we u zo af en toe informeren over audioinzichten en audioproducten dan toch ‘maar’ over het hierna volgende. De importeur van Charisma Audio legde tijdens de levering van een nieuwe Bergmann draaitafel achteloos een houten doosje neer met de bewoordingen “als je tijd hebt, probeer dat element eens uit en dan hoor ik wel van je wat je ervan vindt’. En dat doosje kwam ergens te staan en een maand verstreek. En van dat laatste heb ik nu spijt…
Wanneer het over weergave gaat en thans heb ik het met u over een draaitafelelement, dan is de visie van AUDIO21 dat er weinig aan het oorspronkelijke signaal van de elpee veranderd moet worden door het element. Dus hevig getunede- of hevig romantiserende elementen zult u niet in de collectie van AUDIO21 tegenkomen. Maar natuurlijk is er een zekere ‘bandbreedte’. Immers heb ik met U en met luisteraars te maken, die er allen een andere smaak op nahouden en allen een eigen set met specifieke eigenschappen hebben.

Een anekdote tussendoor; vanochtend had ik een telefonisch onderhoud met iemand, die reageerde op een advertentie van een element aanbieding. De prijs stond hem wel aan, ondanks dat het element niet nieuw was uiteraard. Maar even doorvragend gaf me aan dat de meneer in kwestie een behoorlijk andere geluidswens had hetgeen dus helemaal niet paste bij dat element. Dus ik heb het hem afgeraden en na ons gesprek erover was hij het roerend met me eens. Met hem meedenkend in wat hij eigenlijk voor geluid wenste, deed ik een tweetal suggesties; de nieuwprijs van de eerste suggestie (Denon DL103) lager dan de aanbiedingsprijs en de suggestie van het tweede element (Gold Note Donatello Gold) een stuk hoger.

Een element is een onderdeel van de totale keten. Lukraak op een mening afgaan van iemand; omdat die persoon ‘toevallig’ zelf met dat element speelt en er erg tevreden mee is; tja. Daarmee bouw je niet automatisch een upgrade of een logische verbetering. Ingaan op een aanbieding onder het mom van ‘het was duurder, dus nu heb ik een koopje’, voelt dan financieel wel fijn, maar ook daarmee bouwt u niet automatisch een upgrade of een logische verbetering. En vaker verandert dat later in een financiële domper. Dus: ‘bezint eer ge begint’.

Nogmaals; een element is een onderdeel van een totale keten. Het uitgangspunt of het doel van de set zou naar onze stellige overtuiging moeten zijn; breng de 4 basispijlers van geluid in harmonie met elkaar: dynamiek, snelheid, kracht en klank. Ga in de set kijken wat je aan het doen bent en pas wanneer dat goed in kaart is gebracht, kun je kijken welk element geschikt is om te voorkomen dat één of meerdere pijlers uit balans gaan staan. Dus de klank van het loopwerk, de klank van de phonoversterker, de keuzes van alle kabels, versterker(s) en luidsprekers doen er toe. Vervolgens is het doel, om die vier basispijlers op een hoger plan te krijgen. Alleen dan is er een goede reden voor het uitgeven van uw zuurverdiende- of prettig verkregen pecunia.

Terug naar de Charisma MC-1a. De fraai vormgegeven aluminium behuizing in een leuke donker oranje kleur, is van het half open type. De toonarm welke ik momenteel erg vaak gebruik om elementen te leren kennen, is de onlangs gelanceerde Transrotor TRA9. Momenteel is AUDIO21 de enige winkel in den Nederlanden waar ze te bewonderen is. De TRA9 is erg neutraal; stabiel, resoluut en erg precies. Het laat me uitstekend horen wat de Charisma MC-1a in huis heeft.
En dat is de eerste 10 platenkanten een erg onplezierig, hard, kil, plat en dun geluid. Zo kribbig als m’n schoonmoeder die net opgestaan is en haar eerste kop koffie nog niet toegegooid heeft gekregen. Het geadviseerde inspelen van 50 speeluren gaat u minimaal nodig hebben. Gelukkig bevindt zich een uitstekende slijter, hier schuin tegenover, op kruipafstand. Maar dat, waarde lezer, is een aangenaam terzijde. En ik zeg altijd maar zo: “Een glas rode Bourgogne doet méér goed dan dat Corona fout maakt”.

Maar… wanneer u na vele koppen koffie, glazen rode wijn en halverwege dat ene boek bent, komt er een moment dat u uw hoofd gaat optillen. U betrapt zich erop. “Heyyyy”. Het gaat opeens mooi worden; u raakt opeens geboeid. De achtergrondopvulling van muziek tijdens het lezen van uw boek, verandert in: op de voorgrond muziek en op de achtergrond dat boek.

U kijkt richting de luidsprekers en beter gezegd; richting wat ervoor, ertussen en erachter ontstaan is. De ontwikkeling gaat op een bepaald moment razendsnel. En datgeen gebeurt is best bijzonder; helemaal in deze prijsklasse. De Charisma MC-1a kost € 1.569,— en ik neig het te vergelijken met de Gold Note Donatello Gold (€ 1.090,—).

Vooraf aan de Charisma, had ik een vrij kostbaar element in de TRA9 (en later ook in de Acoustical Systems toonarm), waar ik gezien de gevraagde prijs van € 6.000,— maar niet enthousiast van kon worden. Immers zijn mijn waarnemingen altijd gestoeld op de prijzen van dat item. Soms zijn dingen hun geld niet volledig waard en dat meld ik dan ook keurig; m’n eerlijkheid hierin wordt niet altijd gewaardeerd. Maar ik kan u verzekeren, de MC-1a is z’n pecunia meer dan waard.

De Charisma MC-1a heeft een behoorlijk up-front karakter; de voorzijde van de posities van de uitvoerenden staan best wel voor de lijn van de luidsprekers. Alsof u in de concertzaal een paar stoelen naar voren bent verhuisd. De muziek leeft! Persoonlijk heb ik geen voorkeur of een ‘beeld’ verder naar achteren staat of juist naar voren.

Een opvallend ding trouwens in het begeleidend schrijven van Charisma, is dat de afsluitimpedantie van 100 Ohm tot 1000 Ohm mag gaan. Natuurlijk is het experimenteren (mits uw phonoversterker dat mogelijk maakt) altijd zinvol en bij elk element het proberen waard. Soms geeft het minimale verschillen en soms wat grotere. Het viel me nu op dat bij 470 Ohm de muziek meer ‘body’ kreeg. Ook hierin weer hetzelfde; op 100 Ohm iets meer precisie en het is wederom aan u; elke phonoversterker doet hier z’n eigen ding mee. En terwijl ik dit opschrijf bedenk ik me dat het eigenlijk wel fijn is dat er bij elke afsluitimpedantie ‘iets anders gebeurt’, waardoor tuning naar uw smaak en in uw set meer mogelijk is. Bij best veel elementen zijn de verschillen erg klein.

De klank is zeer schoon, zeer open en het laag is extreem duidelijk volgbaar. Verwacht geen opgepompt vet of dik laag; het laag wat u krijgt, is hetgeen wat op de elpee staat. In z’n algemeenheid heeft een Charisma meer body dan bijvoorbeeld de toch wat dunnere Lyra, om maar iets op te noemen. Ook niet het softe of zweverige van een Benz, niet het ‘tja-er-is-niks-fout-aan’ Ortofon Cadenza, of een wat romantiserende u-weet-wel. De eerder genoemde Gold Note Donatello Gold is wat meer een ‘ruwe bolster blanke pit’ en heeft fractioneel een meer ‘mellow’ klankbeeld. De MC-1a is wat verfijnder en gaat fractioneel verder in precisie en oplossend vermogen.

Wat ik prettig vind is dat er geen specifieke klankeigenschappen op de voorgrond treden. Geen overdreven opgezweept hoog; geen aangezet laag of een warm of juist kil middengebied. Een eerlijke reproductie van het signaal. Wat me ook opviel; het element is erg stil. Is met het bovenstaand geschrevene dan hiermee een allemansvriend ontdekt welke altijd de juiste keuze in uw set en platenspeler is? Jazeker niet, grijnst ondergetekende.

De Line-up van Charisma audio bestaat uit: MC ECO € 999,–, MC-1a € 1.569,—, MC-2 € 2.269,—, Reference One € 2.769,— , Reference Two € 3.529,– en Signature One € 4.789,–. Volgende week ontvang ik de Reference Two en ook daarvan een vergelijk. Immers; u kunt het maar beter weten.

Mijn conclusie is dat mits goed gekozen, een Charisma Audio element een prachtige keus is, waar u lange tijd extreem veel plezier aan beleeft. Van harte aanbevolen dus.

Setbeschrijving:

Wijn: Bourgogne, rood
Boek: ‘t Hooge nest
Luidsprekers: Diesis Ludos
Versterker: Nagra Integrated
Phonoversterker: Gold Note PH1000
Draaitafel: Transrotor ZET3
Bekabeling: Nordost en Tellurium Q

Nagra Classi geintegreerde versterker

Gold Note PH1000 phonoversterker

Copyright © 2021 AUDIO21, Heerde, door Mark van Braam.
Niets uit deze onderstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.