Chardonnay of Pinot noir…

Chardonnay of Pinot noir…
19 juli 2018 Mark van Braam
In Geen categorie

Met genoegen laat ik u bij deze weten dat de eerste drie MastersounD buizenversterkers zijn aangekomen. De Compact 845, de Dueventi en de BoxR. Hoewel de laatste door de importeur is meegenomen om het apparaat door hen te laten inspelen. Sinds vanochtend staat de MastersounD Compact 845 de Diapason Dynamis te voorzien van de nodige informatie. De dienstdoende draaitafel heet Kuzma Stabi Ref2 met Nordost bekabeling. Ik vraag me wel af of het woord ‘compact’ helemaal gepast is, als u begrijpt wat ik bedoel. Mijn grootste haast met het inspelen heb ik natuurlijk met de Compact 845, omdat ik tot nog toe geen enkele ‘845’ in m’n collectie had. De kleinere DueVenti komt pas later aan de beurt. Maar ik zou natuurlijk m’n schoonmoeder die al jarenlang geblinddoekt op de raamloze zolder vertoeft, de opdracht tot inspelen kunnen geven, schiet me net te binnen. Heeft ze ook eindelijk eens goed geluid. Maar dat is een terzijde.
De bijna 40 kilogram wegende doos werd uitgepakt en een prachtige Compact 845 stond me aan te kijken. Gezeteld in de maatpakverpakking geeft het direct een kwaliteitsgevoel. Het blokje hout met twee knopjes, hetgeen afstandsbediening heet; ik zou het u zò graag gunnen. Radiografisch en het voelt aan als een pennendoosje.
U begrijpt dat op het moment dat ik dit schrijf, de versterker pas 6 uur aan het stroom hangt en met name werden tijdens de eerste 2 speeluren de grootste sprongen in weergave gemaakt.


M’n eerste ingeving; je zou de MastersounD Compact 845 buizenversterker kunnen beschrijven als: ‘de solid state’ onder de buizenversterkers’. Ik zit te bedenken dat dit òòk een versterker is voor hen die de upgrade willen van een keurig klinkende solid-state naar een geweldige buizenversterker; maar niet een buizenversterker wensen die klinkt als een buizenversterker. Kunt u me volgen? Maar werkelijk; zet een transistor hiernaast en u gaat de rest van uw leven zich afvragen waarom die dag dat u met de Compact 845 kennismaakte, zo lang heeft uitgesteld. En dat is mijn missie en die voer ik met plezier uit 🙂

Een paar woorden om de versterker te omschrijven: zeer open, super-gemak, extreem ruimtelijk, de stem van mevrouw Cassandra Wilson lijkt live in de ruimte te ademen, het laag is on-buis strak en de ruimtelijke invulling is zoals u van een juist ontworpen buizenversterker mag en moet verwachten. De Jadis DA50S die nu naast de MastersounD Compact 845 staat, is de tegenhanger. Compleet anders wat uiterlijkheden, opbouw en weergave betreft.

Een terzijde: bij versterkers lijkt het soms dat het uiterlijk ons iets lijkt te willen zeggen over hoe de versterker klinkt. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds mensen die bij hoog en bij laag beweren dat een Jadis ‘metalig’ zou klinken. (U herkent dat vast; zo’n mening-verkondiger waarbij u zich dient af te vragen: “oke, ik hoor een mening, maar… gebaseerd op wat?”) Nou, ik kan u verzekeren dat dit absoluut niet het geval is. De MastersounD zou kunnen doen vermoeden met het hout en zwarte metaal dat het een ‘bruin’ klinkende buizenversterker is; wederom kan ik u verzekeren dat dit niet het geval is.

Om u alvast wat woorden omtrent de verschillen toe te vertrouwen: ; de Jadis wil u verleiden, de MastersounD wil u ook verleiden… “Nou nou, daar heb je wat aan”, hoor ik u nu denken.
De klanksaturatie van de Jadis is intenser, de MastersounD is ‘wit’ van kleur en articuleert duidelijker. Bij de Jadis wordt je enthousiast over het enthousiasme; de veelheid aan klanksaturaties, het talent om de drama van de muziek weer te geven en dit pakket aan verleidingen houdt u bij de les. De MastersounD maakt u nèt zo enthousiast vanwege de nauwkeurigheid, de zuivere puurheid en het oplossende vermogen en de dynamische contrasten die het blijvend spannend maakt om te willen blijven luisteren. Dus JA met hoofdletters dat deze MastersounD versterkers werkelijk een zinvolle toevoeging zijn aan onze omvangrijke collectie buizenversterkers. En JA, ik ben zwaar onder de indruk en heb de ‘845’ inmiddels in m’n hart gesloten!

Een winnaar is er niet, de smaakvoorkeur(en) van de luisteraar zijn hierin de leidraad èn zoals altijd de combinatie van uw speakers en bron. En de muzikale voorkeur zal hier er wellicht ook iets in kunnen doen.

Volgende week het vergelijk tussen de MastersounD Dueventi en de Jadis Orchestra; geef m’n schoonmoeder even wat tijd. Nu eerst een glas rode Pinot Noir. Of toch dit keer een witte Chardonnay. Of toch een Pinot Noir. Zucht.

Copyright © 2018 AUDIO21, Wapenveld
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.