CD tip: Evelina Vorontsova

CD tip: Evelina Vorontsova
3 oktober 2017 Mark van Braam
In Geen categorie

Waarde lezer,

Door een bezoeker van m’n hifi-blog werd ik geattendeerd op een cd die is uitgebracht door de in Amsterdam wonende Russisch/Nederlandse pianiste Evelina Vorontsova. Deze cd is uitgeroepen tot ‘cd van de maand’ door het magazine Stereophile.

Het is haar tweede cd en haar eerste cd stamt uit 2002. Ze zag zelf het levenslicht in 1972 en al op haar achttiende won ze verschillende prijzen, klaarblijkelijk bleef haar talent niet onopgemerkt. Ze speelt op een manier wat door kenners genoemd wordt ‘atletisch en romantisch’. En waardoor het lijkt dat ze de noten meer inhoud weet te geven. En ze lijkt nergens te overdrijven, terwijl het steeds boeiend blijft.

De tweede pianosonata van Rachmaninoff dateert van 1913, maar Rachmaninoff vond het zelf noodzakelijk om het stuk te reviseren in 1931. Die gereviseerde versie wordt door Evelina gespeeld. Technisch vernuftig en de stemmingswisselingen in het stuk zijn extreem.
Het tweede stuk is een van de Corelli variaties, ook uit 1931. Het thema wat ze speelt heet La Folia en ze begint verbazingwekkend langzaam, helder en delicaat. De vleugel is trouwens een Steinway.
Het derde stuk ‘Moments Musicaux’ zijn verschillende studies, waaronder een nocturne, een barcarolle en anderen.

De opname is gedaan in een voormalig klooster, waarbij veel aandacht is gegeven aan de opnamekwaliteit: Brüel & Kjær 4040 omni hybride en DPA 4015A microfoons. Ik heb de afgelopen week veelvuldig naar deze intrigerende cd geluisterd. En ik weet dat ik me op glad ijs begeef, maar  wanneer muziek gespeeld wordt door iemand met laten we zeggen, een Slavische inborst, dan hoor je dat in de muziek. De afwisseling in fenomenale techniek, verfijning en vooral de melancholie wordt dan toch anders geïnterpreteerd.

Dienstdoende setup:
CD speler: Jadis JD3 cd speler
Versterker: Synthesis A40Virtus
Speakers: Trenner & Friedl Pharoah
Bekabeling: TelluriumQ en Nordost
Stekkerblok: QRT
Aarde: QKore6

Verkrijgbaar op  http://www.sthrecords.nl/ op cd. Helaas (nog?) niet op elpee en u begrijpt dat ik een mail naar haar heb gestuurd met vragen hieromtrent.