CD SPELERS

wanneer digitaal analoog klinkt

CD spelers zijn voor een grote groep muziekliefhebbers de belangrijkste bron, ondanks dat er de laatste jaren een tweede digitale mogelijkheid is; dan heb ik het over het streamen van muziek. Pratende met luisteraars alhier, blijkt dat velen het geen enkel probleem vinden om af en toe op te staan om een cd in een laatje te leggen. Zorgeloos en tot op dit moment durf ik te beweren dat in een gelijk budget, er geen hoorbare verbetering is tussen streamen en cd weergave. En realiseert u zich eens dat er miljoenen cd’s in omloop zijn.

Onze cd speler collectie wordt onder andere bepaald of een speler een ‘analoog’ gehalte heeft, waarbij gestreefd wordt om de weergave van een elpee te evenaren.

Synthesis Roma 14DC cd speler met buizen en digitale ingangen

In de stijl van de Roma behuizingen; buizen in de voeding (2 x ECC88), een 32 bit/384 kHz converter en als optie allerlei digitale ingangen, waaronder USB 2.0, DSD 5.6 MHz, optisch en SPdif. Wat uitgangen betreft een variabele analoge uitgang en een optische uitgang. Een prachtig vloeiende weergave.  Ongelofelijk veel waar voor het geld.
Prijs € 2.590,–

.

.

Unison Research CD Uno

Hebben we het over een DAC met een ingebouwd loopwerk? Of hebben we het over een cd speler met een separaat te gebruiken DAC? In de nieuwe vormgeving zojuist verschenen, deze supervloeiend klinkende machine. Afgeleid van de grotere broer CD Due. De ingangen: USB voor zeer veel formaten t/m 384 kHz, PCM, DSD, USB 2.0 en optisch. Uitgangen: analoge uitgang RCA, 1 x SPdif, Bluetooth.
Bijzonder is dat de stereo uitgang omschakelbaar is tussen ‘buis’ of ‘solid state’. De afmetingen bedragen 44 x 13 x 38 cm en het gewicht bedraagt zo’n 10 kilo.

Prijs € 2490,– (zilver)
Prijs € 2.590,– (zwart)

.

.

Gold Note CD1000 mk2

Zoals elk Gold Note product, is de CD1000 mk2 ook weer wat u mag verwachten; gebouwd als een tank, elegant en perfect afgewerkt. Een topklasse 24bit 192 kHz hoogresolutie D/A converter met S/Pdif ingang coaxiaal. Bijzonder is dat er optioneel een USB ingangspoort verkrijgbaar is, om bijvoorbeeld uw laptop of tv op aan te sluiten. Dit maakt de CD1000 mk2 tot een multi functioneel apparaat met een echte meerwaarde. Ook optioneel is een volumeregeling, waarbij het apparaat rechtstreeks op bijvoorbeeld actieve luidsprekers of op een eindversterker aangesloten kan worden.
De lade is van stevig aluminium en dat is zeldzaam in deze prijsklasse. Het display is gelukkig goed af te lezen. Zeer veel aandacht is ook geschonken aan de trafo’s. Uitgangen: RCA (2 Volt) en XLR (4 Volt), S/Pdif. Met z’n 12 kilogram een zware speler.
Top cd speler!

Link naar fabrikant: KLIK HIER

Prijs € 3.800,– Kleuren zwart / zilver / goud

.

.

Unison Research CD Due

De allernieuwste cd speler is ook een ‘dac-drive’. Zowel via cinch als XLR aan te sluiten. Met vier buizen in de signaalweg die een natuurlijke klank genereren. Zeer speciaal is de multi inzetbare DAC, die eigenlijk elk formaat van dit moment aankan. Deze heeft allerlei ingangen, houdt u vast: USB, SPdif, AES/EBU, Toslink, Bluetooth, resolutie 16 – 32 bits, frequenties: 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192, 352.8, 384, DSD64, DSD128, DSD256. Het is een cd speler die ook in een streaming omgeving ingezet kan worden.

Aan de voorkant kun je zien dat de ontwerpers de lijnen van voorganger Unico CDE nog geraffineerder vorm hebben gegeven met gebogen lijnen die we in het gezandstraald aluminium nog niet eerder gezien hebben. Het vuurwerk zit in het dac-gedeelte: USB, SPdif, AES/EBU en Toslink-ingangen, die allemaal lopen via de ingebouwde ESS Sabre ES9018K2M DAC chip. De USB-ingang gebruikt XMOS technologie om PCM-signalen te verwerken tot 384 kHz en DSD signalen tot 11,2896 MHz (DSD256); in feite komt deze uitmonstering erop neer dat de CD Due bijna alle audioformaten en sample-rates aankan die momenteel beschikbaar zijn.  De meer ‘traditionele’ digitale ingangen verwerken 24 bit/192 kHz (24/96 via Optical) PCM-signalen, waardoor talloze hoogwaardige bronnen op deze topspeler zijn aan te sluiten. Nog meer wensen, bijvoorbeeld streamen vanaf een device met Bluetooth? Geen probleem voor de CD Due. Aansluiten is eenvoudig.

Klankmatig is eraan toe te voegen dat de Due een erg vol en genereus de muziek presenteert. Daar waar veel cd spelers (en streamers) de neiging hebben om ietwat uitgebeten en dun te klinken, is de Due zo ongeveer het tegenovergestelde. Een piano word groots in geluid en omvang gepresenteerd. Onthullend en omarmend.

Het cd gedeelte maakt gebruik van een eersteklas cd loopwerk en is voorzien van een slank lade-laadsysteem. Intern wordt het cd loopwerk afgeschermd door een dik uitgevoerd metalen deksel, om interferentie met bijvoorbeeld de voeding te voorkomen.

Prijs € 3.890,– (zilver)
Prijs € 3.990,– (zwart)

.

.

 Pathos Endorphin

Geheel gebalanceerd opgebouwde cd speler met buizen (triode) in de uitgang. Een ‘real high-end’ cd speler met een groots, breed en open geluid en volgens velen de mooiste cd speler ooit gemaakt. Onlangs zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd, met duidelijk hoorbare verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Wat uiterlijk betreft direct herkenbaar; de ‘oude’ heeft een pikzwarte bovenkant en de ‘nieuwe’ heeft een antraciet kleurige bovenkant. Een extreem strak en diep laag met een ongeëvenaarde rijkheid van klank. Luisteren naar muziek via deze speler, maakt dat u verslaafd raakt aan uw cd’s. Dit muzikale pronkstuk zal ooit in het ‘the Museum of Modern Art’ aanlanden. Vast en zeker. Deze bovenlader geeft u het gevoel van ‘plaatjes draaien’.

Prijs € 6.900,–
Prijs € 7.500,– (inclusief upgrade clock/voeding)

.

.

Jadis Orphée mk2 high-end cd speler

In de compacte klasse is de Orphée mk2 van Jadis het antwoord voor hen die een top cd speler in huis willen halen. Als extra heeft deze speler de volgende uitgangen: S/Pdif (RCA), USB en AES/EBU.

Prijs € 15.420,–

Request Audio The Beast

Neergedaald vanaf de bergen uit Zwitserland. Het heet: “The Beast’ en wordt geproduceerd en 100% ontwikkeld in eigen huis, door Request Audio. Dus geen ingekochte techniek. Stelletje eigenwijze Zwitsers…?
Het is een muziekserver. Gewoon 1 apparaat, waar u uw volledige cd collectie in kunt huisvesten. En de collecties van uw hele straat. Een apparaat wat je neerzet, drukt op ‘on’ en na het opstarten, direct te beluisteren. Nuchter en geen moeilijk gedoe. Uiteraard kunt u dit apparaat daarna aan ‘het net’ hangen, zodat desgewenst elke internetbron etc. gebruikt kan worden. Via de meest eenvoudig bedienbare App op uw Ipad, bedient u in 4 seconden dit beest.

Een digitale bron, van het soort waar ‘analoge’ Mark wèl blij van wordt. Waarom? Vanwege de meest eenvoudig en snelle installatie die ik ooit heb ervaren? Vanwege z’n imposante verschijning? Vanwege het feit dat u toch eerst enkele maanden uw spieren dient te trainen in een sportschool, want oh zo zwaar. Vanwege z’n beestachtige prijs vanaf € 28.500,– Vanwege de mogelijkheid om 100 terra geheugen toe te voegen? Nee, het voorgaande is niet onbelangrijk, maar voor mij zijn het zaken die uiteindelijk ondergeschikt zijn voor het volgende. Het vergelijk is te maken met één van m’n beste draaitafel combinaties, in dezelfde prijsklasse. Wat duidelijk is geworden; die draaitafel combinatie heeft voortaan een respectabele collega. En voor het eerst dat ik een digitaal apparaat werkelijk analoog hoor spelen. Internationaal wordt dit apparaat door de ‘groten’ in de audio industrie uitermate gerespecteerd. Sommige mensen beweren: ‘er zit een analoog sausje’ over de weergave van dit apparaat en dat vindt men dan minder aantrekkelijk. Ik durf te beweren dat elke andere digitale bron, nog steeds in mindere- of meerdere mate digitaal klinkt, hoe goed ze eventueel ook zijn. En analoge weergave is mìjn referentie, voor velen in deze wereld is juist digitale weergave de referentie.

Waarom ‘doormodderen’ met jarenlange zoektochten naar losse DAC’s, losse muziekservers, losse NAS, benodigde kabels… gewoon het in één keer goed doen.

LEES EEN TEST 

The Beast die wij in onze winkel hebben staan, is voorzien van een optionele (voorversterker) module. Door die module, kunt u het apparaat gebruiken als een voorversterker. Dan heeft u nog enkel een eindversterker nodig. Hierdoor is het volume (analoog opgebouwd!) vanuit uw App te regelen. Bovendien kunt u dan ook een analoge bron op The Beast aansluiten. Bijvoorbeeld een draaitafel. Of uw televisie, of elke andere bron.

Er wordt me regelmatig gevraagd wat het voordeel is van het wel- of juist niet hoeven aanleggen van een NAS in het netwerk. Want het transport van de ‘eentjes en nulletjes’ kan toch prima door zo’n netwerkkabel? En dat zou niet tot verlies hoeven leiden. Tja, m’n waardige lezers, zoals de Engelsen zeggen: ‘the proof of the pudding, is the eating’. Dus hebben we alhier de proef op de som genomen, en The Beast aangesloten op een NAS. En daarna het vergelijk gedaan met het interne geheugen. Wat bleek? Bij het luisteren naar de NAS verdween er toch informatie; het was minder compleet en klonk dunner, schraler.

The Beast kan functioneren zonder gebruik te maken van het internet. Alles is ‘aan boord’. Het besturingssysteem is door Request Audio zelf geschreven en het resultaat van vele jaren ontwikkeling.

– Het chassis is van het ‘zero resonance’ type en vervaardigd uit high-grade (vliegtuigindustrie) aluminium.
– De belangrijkste componenten zijn gehuisvest in verzegelde compartimenten ter voorkoming van welke interferentie dan ook. De bedrading is geoptimaliseerd en aangebracht binnen deze verzegelde compartimenten.
– The Beast is verkrijgbaar met 1TB of 2TB opslag in SSD formaat. Desgewenst kan er een NAS harddisk worden toegevoegd.
– Door toevoeging van een Request Media Player, kunnen er ook films afgespeeld worden, waarbij The Beast gebruikt wordt voor video opslag.
– The Beast kan volledig geïntegreerd worden in een Domotica systeem.
– Het gebruik is extreem simpel en intuïtief. Binnen enkele seconden bedient u The Beast.
– Met de ARQLink kan waar ook ter wereld worden ingelogd om muziek te uploaden.
– Het is mogelijk om meervoudige iTunes bibliotheken te ex- en importeren. Daardoor kan iTunes gebruikt worden als bewerkingssoftware.

Om te weten:

The Beast verzorgt uw geripte CD’s het beste en kan daardoor optimaal beluisterd worden. Een goed geripte cd klinkt praktisch altijd beter dan een ge-upsampelde versie ervan. The Beast kan vrijwel elk bestandsformaat aan, van MP3 tot DSD.