Due als u verder dan Uno wilt tellen

Due als u verder dan Uno wilt tellen
21 juni 2018 Mark van Braam
Mark van Braam
In Geen categorie

Enkele maanden geleden heeft Unison Research de CDE uit het programma gehaald en heeft deze vervangen door de Uno en Due. Daar waar de CDE een echte cd speler was, zijn de nieuwelingen zeer veel multifunctioneler. En verder bleek men in staat om de uitstekende CDE klankmatig te kunnen verbeteren.
U kunt naar de Uno of Due kijken als een cd speler; niets mis mee. Maar u kunt er ook naar kijken als een hypermoderne separate DAC die zo’n beetje alle formaten van nu aankan, maar met een extra functionaliteit alszijnde dat er alsnog een cd gedraaid kan worden. Fijn voor uw cd collectie en fijn voor huisgenoten die soms niets moeten hebben van het streamen.

En een functie die ik werkelijk super handig vind; even snel iets beluisteren van uw telefoon of I-pad? Dat gaat via de bluetooth verbinding met de Uno èn Due. In vijf seconden eenmalig ingesteld; dat lukte zelfs analoge Mark.

Beide hebben een loopwerk dat na het sluiten van de lade, vrij snel inleest en tijdens het spelen nagenoeg onhoorbaar is. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Gelukkig dat Unison Research hier aandachtig aandacht aan heeft gegeven.

Bij beide spelers is er een display welke voor de matig ziende ondergetekende erg plezierig is om af te lezen; zelfs vanaf mijn luisterstoel hoef ik niet m’n vergrootglas voor m’n bril te houden. Bovendien zijn de letters en cijfers wit van kleur en dat leest voor mij persoonlijk iets makkelijker af dan blauw, rood of groen.

Ondanks de brede aandacht die de media geeft aan streamen, is het zo dat een groot deel van de muziekliefhebbers ‘gewoon’ via een cd naar muziek luistert. Niet zo gek ook, naar mijn bescheiden mening is behalve het gebruiksgemak, er geen significant geluidsmatig voordeel, wanneer u bijvoorbeeld de € 3.890,— kostende CD Due vergelijkt met een compleet stream systeem van diezelfde prijs.

Op de praktisch grootste high-end show in München, die ik onlangs bezocht, bleek dat de bron-verdeling: 1/3 vinyl, 1/3 cd en 1/3 streaming was.

Velen van u die me kennen als de vinylist, weten dat ik alsnog niet tegen een digitale bron ben. Mijn voorkeur blijft het vinyl, maar natuurlijk stream ik ook (een beetje) en luister naar muziek middels een cd. Of ik iets in dit vlak goed vind, wordt bepaald door of een cd speler in staat is om ‘analoog’ te klinken. Eigenlijk voel ik het direct aan m’n kop, wanneer ik naar een digitale bron luister. Wanneer ik intensief luister, ontstaat er in mindere- of meerdere mate een druk op m’n hoofd en dat maakt dat ik na enkele cd’s het wel voor gezien hou en al weer reikhalzend ga uitkijken naar m’n volgende elpee. Ik onthou me even van de verdere klankmatige verschillen tussen analoog en digitaal, daar gaat het nu even niet om. Bij zowel de CD Uno als de CD Due viel me op dat ik dus niet die ‘druk’ op m’n hoofd kreeg, die ik vaak juist wel krijg. De Due presenteert een rijk en erg gul geluid. Daar waar veel cd spelers en streamers de neiging hebben om erg uitgebeten en dun te klinken, is de Due het tegenovergestelde. Een piano krijgt u in volle glorie, volle omvang en compleet in uw luisterruimte.

De Uno heeft voor de DAC en het loopwerk een stereo uitgang met een ECC82 buisje. De Due daarentegen heeft er vier, maar dan van het ECC83 type en sturen  de versterkeruitgangen aan, zowel bij de RCA als de XLR uitgangen. De gekozen schakeling zorgt voor een extreem lage invloed van de stroomvoorziening in uw huis.

De USB-ingang van de Due gebruikt XMOS technologie om PCM-signalen te verwerken tot 384 kHz en DSD signalen tot 11,2896 MHz (DSD256); in feite komt deze uitmonstering erop neer dat de CD Due bijna alle audioformaten en sample-rates aankan die momenteel beschikbaar zijn.

Het klankbeeld van beide spelers is vol, rijk en gedetailleerd, maar de Due gaat verder in ruimtelijke afbeelding, detail, kracht en dynamiek. Wanneer ik beide spelers, zowel klankmatig als functioneel naast elkaar zet, ben ik van mening dat beide in hun prijs, extreem goed presteren. De afmetingen van de Uno en Due zijn gelijk, het gewicht bedraagt zo’n 10 kilogram en beide spelers zijn tegen een kleine meerprijs ook verkrijgbaar in de kleur zwart.
De prijzen zijn: Uno € 2.490,—en de Due € 3.890,—.

Eigenlijk heb ik één nadeel ervaren, met zowel de Uno als de Due CD speler. En dat is dat ze een vrij lange inspeeltijd nodig hebben; hetgene u hierboven gaat ervaren, geldt pas na ruim een week ‘op repeat’ spelen.

Copyright © 2018 AUDIO21, Wapenveld
Niets uit deze bovenstaande informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, website of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AUDIO21.